Boér Péter Pál : Nevesincs sumákárus

– Tiszta a levegő gyerekek! Farkas néni, megyek mákot árulni…

– Fiacskám, ne játsz az idegeimmel! A mák árulás, azt hiszem tilos is, bár nagyon szeretem a mákos tésztát, de újabban azt találták ki, hogy az kábítószer.

– Nem a mákos tészta Lujza néni, hanem a mák, annak is a gubója, zölden, nyersen végighasítva. Tudja, maga is termelt a kertjében, a kerge törvény előtti időkben, azokban a régi szépekben, mikor még cipzárral zárhatóak voltak a focikapuk.

– Ugyan, már mit marháskodsz velem Márton, elég nagy az én bajom! Ez a hülye is elment mákot árulni, az ő dolga, én várom a Farkasomat.

– Csak így, ilyen biztosra?

Szólt vissza az ajtóból – szeméből villantott pengével – a mákot árulni induló.

– Farkas néni, én nem közönséges mákot árulok, hanem sumákot! Lehet, hallott már róla, lehet nem, az is lehet, hogy maguknál másképpen nevezik. Mondok egy példát: Tegnap láttam egy kövér boszorkányt, seprűn ült, olyan női lovaglással, oldalt elegánsan. Egyik pillanatban áttetsző selyemruha láttatta párnáit, következőben abroncsos, fűzős, hogy jajgatni lehetett tőle.

– Nézd, a fiam éppen a műtőben fekszik és a fejében mászkálnak, ha nem tudnád. Mesélj marhaságokat a drága jó nénikédnek, esetleg keress valami ökölagyú

szúrósszeműt, de én erre nem vagyok vevő!

– Kár Farkas néni, mert ez is egy sumák volt.

És Misi kifordult az ajtón, kék baseball sapkával fedve kopaszra borotvált – hatalmas méretű, kétfelé antennaszerűen álló fülekkel díszített – fejét. Nagyon jól mehetett az árulás, árult, csak árult, vevőknek, vagy másoknak. Aztán, mikor az orrán szivarozó, száradt ajkait egyfolytában nyaldosó, 75 éves professzor, kemény kalapban és csokornyakkendőben megjelent, előbb neki is el akart adni egy adag sumákot, de meggondolta. Óvatosan hátat fordított, sapkáját belülről megemelte – így már teljesen olyan lett, mint egy zsokésapka – és gyakorlott mozdulattal vált láthatatlanná. Így párolgott vissza, az ajtó kulcslyukán. Bent meg is ijedtek. Amikor meglátták, hogy ő az, Farkas néni kivételével, megnyugodtak.

– Mondd drága, tudsz valamit a fiamról?

– Mi van a fiával?

– Hát most műtik, nem tudod? Azt hiszem, már meg is műtötték.

– Ja, Farkast elvitte a farkas!

– Mit mondasz?

– Ratatatapam! Tudnám javasolni, hogy tessék jól magához szorítani a párnákat és utánam ismételni, ra-ta-ta-ta-pam!

– Hülye vagy kicsim! Mondjad már, mi van a fiammal!

– Farkast, elvitte a farkas! Mondtam már, nem?

Farkas néni jobb keze a magasba lendült, mutatóujja kiegyenesedett, előbb önkényesen azzal a szándékkal, hogy a rosszcsont komiszra egy „no-no”-t int, aztán lezuhant. Előbb a két keze, aztán maga is, szerencsére a sumák árus ágyának szélére, amin elterült és rázkodó zokogásba kezdett. Sumákárus nézte, a többiek vicsorogtak, orrcimpájuk kitágult. Nagyon megszolták, hogy farkasok járnak arra és csak úgy viszik a nem farkasokat is. Mégis elvárták volna sumákárustól, hogy egy anyával tapintatosabban közölje a sokat próbáltakat is, legalább néhány másodpercre elszomorító hírt. Műtét előtt és után, valódi jóbarátok voltak, de a már néhány hete bent tartózkodókat, irritálta a túlzott reagálás, mikor valakit elvitt a farkas, hiszen ő is egy potenciális farkaslakoma, jobb esetben egy ilyen sumákárus lehet, mint ez a nevesincs, akit könyörületből nem utaltak még ki. Valamit nagyon elszúrtak nála, egészen beszűkűlt az egyénisége, olyanná vált, mint egy satuba rakott kókuszdió szétreccsenés után. Valamit így is túlságosan megőrzött, a cinizmusát. Nagyon mérges volt a jobb sarok lakójára, miért nem hal már meg, hiszen szokás szerint az ilyenkor felszabaduló – számára felbecsülhetetlen – „vagyontárgyak”, mind az ő éjjeliszekrényébe vándoroltak. A hozzátartozók ugyanis, soha nem foglalkoztak többet azokkal. Megállt, benézett a vackára és odaszólt a zokogás görcsében rángatozó Farkas néninek.

– Most miért kell ilyen műsort csinálni anyus? És ha Farkast megette volna a farkas? Nem ő lenne az első, de nem ette meg. Holnap hozzák az intenzívről, aztán majd elnyögdécsel itt pár napot. Tudja mit, addig beljebb megyek, aludjon az ágyam szélén!

– Emberek, ez a vakarcs most sumákol, vagy előbb tette?

– Ezt nem tudnám megmondani, Farkas néni. – válaszolta Márton – Ehhez, a hirtelen felcsapott sumákárushoz képest, minden kiszámíthatóbb.

– Mondom, hogy nem vitte el Farkast a farkas!

– Ne bömböljön itt! Különben meg le szeretnék dőlni!

Az asszony felkelt, az ifjú végigdobta magát, mintha misem történt volna.

– Leülhet, ha akar, le is dőlhet, pihenjen!

Aztán többet nem szólt. Négy napig, sem enni, sem inni nem kelt fel. Aludt. Mire újból elkapta az aktivítás virgonckodása és hajlandó volt lenyelni egy egész adag reggelit, az ostoba viccét, a sumákot, a mákot sőt, magát a farkast is elfelejtette. Csak bambán nézett.

– Tatikám, frissen csipkézték a fejed úgy látom.

Jegyezte meg és kilődörgött a folyosóra. Bement zuhanyozni, magára zárta a fürdőt és teli torokból elkezdett énekelni, valami saját gyártmányú, átköltött szövegű bányászindulót.

 

 

Legutóbbi módosítás: 2011.10.22. @ 09:18 :: Boér Péter Pál
Szerző Boér Péter Pál 755 Írás
Nagyváradon születtem, 1959-ben. Nem mondhatnám, hogy kesztyűs kézzel bánt volna velem az élet, de még a szorítóban vagyok! Családtagjaim hiperoptimistának tartanak, azt hiszem nem véletlenül. A humort – ezen belül a szatírát, abszurdot – és a romantikát egyaránt kedvelem. Empatikusnak, toleránsnak gondolom magamat. Egész életemet Erdélyben éltem, élem. Anyám révén erősen kötődöm a székelységhez, de Ők már csillagösvényen járnak Apámmal. Nagyon érdekel a teológia, filozófia, nyelvek, irodalom, és sok egyéb. Fiatalon kezdtem verseket írni, ám a rövid próza vált a nagy kedvenccé. Köteteim: 2010 – “Nagyító alatt” – novelláskötet 2011 – “Le a láncokkal” – novelláskötet 2012 – “A nonkonformista” – novelláskötet 2013 – “Engedélykérés”- novelláskötet 2013 – “Megtisztult ablakok” – regény 2016 – "Fenyőágon füstifecske" – regény 2017 – "Ködös idill" – két kisregény 2018 - "Szabályerősítő" (Válogatott novellák) - e-book Írásaim jelentek meg a Bihari Naplóban, a Reviste Familiaban, a Comitatus folyóiratban, a Várad folyóiratba, a Brassói Lapokban, a Reggeli Újságban, a “7torony” irodalmi magazin antológiáiban (2010-2016), a Holnap Magazin antológiájában, a Holnap Magazin nyomtatott mellékletében, az Irodalmi Jelenben, a kolozsvári Tribunaban, a bukaresti rádióban és máshol.” A világháló adta lehetőségekkel élek: Lenolaj irodalmi és kulturális műhely A Hetedik Héttorony irodalmi magazin MagyarulBabelben CINKE Holnap Magazin PIPAFÜST Szabad szalon Penna magazin Bukaresti rádió AlkoTÓház Weblapom: http://boerpeterpal.blogspot.com/