H.Pulai Éva : MEGJELENT! – Vandra Attila: Jártam egy fordított világban

Vandra Attila: Jártam egy fordított világban című e-könyve.

 

 

 

Vandra Attila:

 

Miért e-könyv? Teszik fel a kérdést sokan. Főleg az idősebb generáció inkább szeret egy „igazi” könyvet a kezébe fogni.

 

Egyrészt rohanó világunk átalakulóban van. Sokan nem érnek már rá könyvet olvasni. A fiatalok inkább olvasnak a számítógépen, táblagépen vagy okos-telefonon. Nos, az e-könyv pont e megváltozott világhoz próbál alkalmazkodni, hiszen ezt nem kell cipelni, ott van állandóan „nálunk”. Máshol már egyre inkább tért hódít az e-könyv, egyre nagyobb a piaca. De nem ez a fő ok.

 

Ez egy képeskönyv, hiszen e világról száraz lenne képek nélkül beszélni. A színes képek viszont nagyon megemelnék a nyomdaköltséget. Ki venne meg egy hatvan-hetven lejes könyvet? Így, CD-n, csak 15 lejbe kerül.

 

 

MEGHÍVÓ

 

2015. Március 6-án, pénteken 18 órai kezdettel

a brassói Áprily Lajos Főgimnázium nyelvlaboratóriumában

 

Vandra Attila vetítettképes előadást tart Aotearoa-Új-Zélandról

 

Ez alkalommal kerül sor a „Jártam egy fordított világban” című e–könyv bemutatójára

 

 

Előszó

 

Aotearoa-Új-Zéland, egy ország a földtekén, ahonnan számunkra minden út hazafele vezet, hiszen bárhova távoznánk onnan, közelebb kerülnénk Brassóhoz. De miért fordított világ? Vandra Attila saját fotóival illusztrált rendhagyó útleírásában így vall róla:

 

„Amikor itthon delet harangoznak, ott másnapra fordul az éjfél. Amikor itt tél van akkor ott nyár. Északon delel a nap, a fogyó Hold nem „C” hanem „D” alakú. A méhek nem gyűjtenek mézet, s nem élnek családokban. A madaraknak nem tolluk van, hanem szőrük, nincs szárnyuk, de kiváló a szaglásuk (…) Nem haltak ki a dinozauruszok. A lombhullató (zárvatermő) fák nem hullajtják el leveleiket, de tobozszerű a termésük… No de ez mind semmi, ahhoz képest, amit az emberi viszonyokról tapasztaltunk.”

 

Vandra Attila brassói író beszámolói e fordított világról először az online Héttorony Irodalmi Magazinban (7torony.hu) jelentek meg, majd a Brassói Lapok hetilapban, nyomtatásban.

 

Híre eljutott a Wellingtoni Magyar Fészek honlapjának (Wellingtoni Magyar Hírmondó) szerkesztőjéhez, aki engedélyt kért a közlésére, ezt követően az Amerikai Magyarok Hírlapja (American-Hungaria Journal) is.

 

Az olvasók most E-könyv formájában ismerhetik meg, azt a különlegesen izgalmas világot, amelyet a szerző így jellemez:  „Új-Zéland, maori nevén Aotearoa, vagyis a Nagy Fehér Felhő Országa, egy fordított világ.” E kötet olvasva úgy érezhetjük, mintha a szerző kézen fogna, hogy együtt éljük át a félnapos időeltolódást, a baloldali közlekedés kalandját, a találkozást egy másfajta klímával, élő és növényvilággal, és ismerkedjünk meg e szigetek geológiai és emberi történelmével, valamint keressék meg a válaszokat meglepő, néha hihetetlen  felfedezéseikre, főleg emberi viszonyokban.

 

Megismerhetjük a háromszemű „dinoszauruszt”, a hidasgyíkot (tuatarát), a keát, az egyetlen havasi papagájt, a szárnyatlan madarakat, az ország különös jelképét, a kiwit, a szigeti gigantizmust, milyen lehetett a Kárpát-medence amikor még aktívak voltak az itteni vulkánok, emberi viszonylatban pedig egy kelet-európai szemmel hihetetlen bürokráciát, az önkiszolgáló recepciót, egy más közlekedési kultúrát.

 

Olvasás közben élvezhetjük a történetekben, érdekességekben, információban gazdag – nyugodtan állíthatom – rendhagyó útleírást, gyönyörködhetünk a szerző által készített fotókban, s bepillanthatunk egy olyan szokásrendszerbe, ahol a rendőrök nemcsak büntetnek, ajándékoznak is.

 

A fordított világot a szerző szemszögéből ábrázoló izgalmas, ismeretekben bővelkedő útleírást, a kalandozni vágyó turistáknak és minden kedves olvasónak szívből ajánlom!

Vajdics Krisztina

Nyíregyháza, 2014. december 11.

 

  

 

A könyv megrendelhető Vandra Attilánál, ebadtakolykei@gmail.com címen, vagy nem erdélyieknek lehet könnyebb: http://ekk.elokoltok.com/down.php?dw=69&r=Etele weboldalról.

(Könyvesboltokban nem kapható.)

 

 

 

 

 

 

 

Legutóbbi módosítás: 2019.11.19. @ 09:16 :: Adminguru
Szerző H.Pulai Éva 1146 Írás
A H. a nevem előtt, csak egy megkülönböztető jel, hogy ne keveredjenek össze a hírösszeállítások a firkáimmal. *Pulai Éva