Gáspár Zselyke : the hardest

az Üllői úton Kőbánya felé baktatva született a fejemben ez a vers, és nagyon örültem hogy meg bírtam tartani magamban, míg papírt és tollat kerítettem.

 

Narancs ködlámpák cikáznak a vizes betonon, – A ködlámpa nem sárga, ráadásul kizárólag ködben használatos és lakott településen kívül, így a képszerűséget már ezzel agyon is vágtuk.
egymagam sétálok a pesti utakon. – Ragrímmel indítani nem valami szerencsés megoldás.
Vállamra ülnek a növekvő házszámok,
Fázik a kezem, de mégiscsak rágyújtok,
Ha így megyek, egyenest, hozzád érhetek,
Ha követem a cikázó narancs fényeket, – Itt egész jó ritmust kapna, ha a narancs helyett narancsos lenne.
Ha lenne merszem igazat mondani
vagy legalább a kamuhoz igazat toldani
Ha tehetném, sétálnék, talán két óra hosszát
Sétálnék tovább ezen a végtelen utcán – A páros rímeknek patyolat tisztának kell lenni. Ez nagyon nem az, mert a t és az n a képzés helye és módja szerint is markánsan eltér.
Ha el tudnám viselni hogy a hóválett bánat
Az úton hozzádáztatja télbebújt ruhámat,
Ha mernék, mennék, s mondanék valamit,
Reccsenő szívem szétszkreccselt bakelit.

———————

Ez egy igen jó vers lesz, ha kicsit átböngészed újra. Általánosságban pedig mondom: a ragrímeket a továbbiakban törekedj hanyagolni, ha elkerülhetetlenek, akkor be kell dugni őket a sorközökbe, úgy szólni tudnak, de nem túl hangosan, nem lesznek zavarók. Jelen versben jó kontrasztot ad a mondandó és a páros rímek komolytalansága.  Még nem olvastam tőled semmi egyebet, úgyhogy nem tudhatom, nálad mi a módi, van-e módi egyáltalán (az a jó, ha nincs 🙂 ), de a páros rímek az esetek túlnyomó többségében túl játékossá teszik a szöveget, nehéz velük továbbgondolhatót, továbbérezhetőt írni. Neked ez most mégis sikerült, a fenti észrevételeket kérem szépen lereagálni, a verset szögelés után visszavárjuk.

NHI

Legutóbbi módosítás: 2014.01.18. @ 15:28 :: Gáspár Zselyke
Szerző Gáspár Zselyke 4 Írás
Kedves érdeklődők! Köszönöm, hogy itt lehetek. 1993-ban születtem. A sors és a körülmények sajnos nem tették lehetővé hogy egyetemen tanuljak tovább, így dolgozni kezdtem (Az hogy remélhetőleg emellett sikerül elvégeznem levelezőn egy idegenvezetői szakmát, már másik kérdés, és valószínűleg nem is érdekel senkit) Már egész kiskorom óta írok verseket, szövegeket. 8 éves koromban írtam egy regényt (pónikról, mi másról írhatna egy 8 éves lány?) és a Remény rabjai címet adtam neki. Mikor kiderült, hogy ez már létező cím, pedig én annyira büszke vagyok rá, úgy nekikeseredtem, hogy 14 éves koromig nem írtam inkább semmit sem. Aztán újra késztetést éreztem magam a verselésre, és megint írásba fogtam. Szerelemről. Részegégről. Tinédzserkori depresszióról. Pesti éjszakákról. Mi másról írhatna egy lány 14-18 éves koráig? Ebben a témakörben születtek tehát az első versek, és végül ezeket egybegyűjtve jelent meg első (s reméljük nem utolsó) kötetem 2013. dec. 14-én. Kezdetben ezekből, majd a későbbiekben a folyamatosan születők közül szeretnék itt publikálni egy-egy szerintem jobban sikerültet. Mindenkit jó olvasást kívánok! Zselyke