Torjay Attila : KGB archívum – Rákosi Mátyás levelei

Kedves Attila! Humoros, valóban, mégis inkább a Naplódba javasolnám. A Tőled megszokott, kitűnő írásaidat várjuk továbbra is…

 

 

Iktatószám: 1969/187

Feladó: Matvej Joszipovics Rakosi

Címzett: Leonyid Iljics Brezsnyev

 

Tisztelt Brezsnyev Elvtárs!

 

Elnézését kérem, hogy elveszek drága hivatali idejéből picikét, de mint a Magyar Kommunista Párt főtitkárának, kötelességemnek érzem megírni ezt a levelet. Először is megragadnám az alkalmat, hogy tolmácsoljam szívből jövő hálámat a Szovjetuniónak Magyarország felszabadításának 24. évfordulója alkalmából. Sem én, sem az általam vezetett magyar nép ez sosem fogja elfeledni.

Csak remélni merem, hogy Kádár elvtárs és köre is megfelelő hangsúllyal ünnepli ezt a jeles napot, ha egyáltalán ünnepli. Ő nem érezheti át teljes súllyal, sosem élt a nagyszerű Szovjetunióban, aminek én teljes jogú állampolgára lehetek. Persze Kádár elvtársnak nem is ez a legfontosabb gondolata, hanem annak a hazugságnak terjesztése, hogy én nem tudok csendben maradni, állandóan zaklatom a nagykövetséget telefonjaimmal, mindenkit bevádolok a szovjet elvtársaknál. Hogy azt írtam volna Apró elvtársról, miszerint a svéd burzsoázia ügynöke, Marosán elvtárs és Dögei elvtárs pedig máig esszer befolyás alatt áll és ő, mármint Kádár elvtárs 1940. december 6-án Horthy Miklóssal teázott. Akkor főzték ki a Szovjetunió megtámadásának tervét. És hogy Münnich meg Kállai elvtársak szerint az oroszok hagyományosan közvetlen a budi mellé ássák a kutat! Rávall ez Kádár elvtársra, emlékszem még az állítólagos Rajk perre, amit Kádár elvtárs, mint belügyminiszter indított, és sokadik intrikája hatására kénytelen voltam engedélyezni neki, minden humanizmusom dacára.

Azt is terjesztik bűnöző elvtársak a KB-ban, hogy én itt Tokmak Kalinyin utca 27/B-ben megalapítottam az Orosz Szociáldemokrata Pártot feleségemmel Feodóra Fjedorovna Kornyilovával.

Én, drága Brezsnyev elvtárs! Egy félig vak, súlyos beteg, megtört öregember, Lenin elvtárs egyetlen élő, külföldi munkatársa!  Akit már csak az éltet, hogy népe szeretete visszavárja, mint bölcs atyját. Hogy otthon az igazi elvtársak tőlem várják a jelenlegi törvénytelenségek megszüntetését, az ország felvirágoztatását.

Nem, Leonyid Iljics, nem zaklatok én senkit, ahogy már idáig is kifejtettem az előző leveleimben, illetve a Népszabadságnak elküldött számtalan cikkemben. Nincs ez jól, Brezsnyev elvtárs! Az én drága Fenyám, Feodóra Fjedorovna Kornyilova is hányszor, de hányszor elmondja napjában: Mátyusa, Mátyusa, hát ezt érdemled a magyar nép áldozatos, alázatos szolgálata után?

Azt üzenem Kádár elvtársnak, hogy készüljön! Kérem a KB elvtársait, hogy részemre állítsanak ki bumázskát, küldjenek gépkocsit, és a jelenlegi törvénytelenséget megszüntetendő visszaállok Magyarország élére, ő pedig foglalja el kicsiny házamat itt Tokmakban. Még a kút nem rég vásárolt új láncát is neki ajándékozom. Természetesen őt nem csak háromszor kell ellenőriznie a rendőr elvtársaknak, mint engem, mert közel a kínai határ, és aki egyszer Horthynál teázott…

 

Zárom szerény soraimat, mert mint bevezetőmben is megemlítettem, nem szeretném zavarni világtörténelmi léptékű munkájában. Holnap újra írok, addig békés, nyugodt, elvtársi jó éjszakát kívánok.

 

Rákosi Mátyás, Magyarország miniszterelnöke

 

1969, április 4

 

Ui. a címet a borítékra feleségem írta hamis feladóval, mert Münnich elvtárs szerint az én leveleim nem jutnak el a Kremlbe.

 

 

 

 

 

 

 

 

Legutóbbi módosítás: 2019.08.15. @ 11:29 :: Torjay Attila