H.Pulai Éva : Országos Könyvtári napok

Összesen 465 település 584 intézménye csatlakozott a Beszéljünk egymással, tanuljunk egymástól! cím? Országos Könyvtári Napok rendezvénysorozathoz, mely október 3. és 9. között várja az érdeklődőket országszerte.

 

    A résztvevőket naponta más-más témakörhöz kapcsolódó kiállítások, beszélgetések, előadások, könyvbemutatók, olvasáshoz kötődő játékok és zenei érdekességek várják. A programok között író-olvasó találkozók, a helyi értékek bemutatása, a települések hagyományainak felidézése és tanulási technikák megismerése is szerepel. Az érdeklődőket számos pályázat és vetélkedő, játékos foglalkozás és internetes tudáspróba is szórakoztatja – közölte Kristóf Hajnalka sajtófelelős az MTI-vel.

 

    Közel 150 esemény várja az érdeklődőket a fővárosi könyvtárakban. A Központi Szabó Ervin Könyvtárban Bakanek György és Föglein Ferenc életmód-szaktanácsadást tart, Bácskai Júlia a párkapcsolat pszichológiájáról beszél és bemutatkozik a mentori szolgálat. A Sárkányos Gyerekkönyvtárban a Vajaspánkó című mesekoncert és Finy Petra A csodálatos szemüveg című könyvének játékos bemutatója várja a családokat. Az Üllői úti könyvtárban Erőss Zsolt hegymászó élményeit és Berecz András népmesemondó történeteit, a Börzsöny utcai Könyvtárban Levente Péter előadóművész műsorát hallgathatják meg a látogatók, akik a Zenei Gyűjteményben a Népzenetárral ismerkedhetnek meg.

 

    Az esztergomi Helischer József Városi Könyvtárban versmondó verseny várja az érdeklődőket, a szegedi Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtárban Ruttkai Évára és Latinovits Zoltánra emlékeznek a színésznő lányával, Gábor Júliával és férjével, Szigethy Gábor irodalom- és színháztörténésszel. A soproni Széchenyi István Városi Könyvtárban régi mesterségeket mutatnak be, a velencei Városi Könyvtárban Balázs Ágnessel, a tokaji Városi Könyvtárban Lőrincz L. Lászlóval tartanak író-olvasó találkozót, a szombathelyi Oladi Általános Művelődési Központ Könyvtárában a Hangraforgó együttes kortárs költők megzenésített verseit adja elő.

 

    Az idei rendezvények arra hívják fel a figyelmet, hogy milyen szerepe van a könyvtáraknak a tanulási folyamatokban. A közönség előadásokat hallhat az egészségmegőrzésről, a passzív házak építéséről, a konyhai praktikákról, az energiatakarékosságról és a környezetvédelemről. A kisebbeket bábszínház, mesélés és kézműves foglalkozások is szórakoztatják.

 

    Idén is kiemelt esemény a Könyves Vasárnap október 9-én, amikor a könyvtárak rendkívüli nyitva tartással, rendhagyó programokkal fogadnak minden korosztályt. Folytatódnak az elmúlt években elkezdett baba-, kölyök-, tini- és nagyi programok is.

    A programsorozatot az Informatikai és Könyvtári Szövetség szervezésében, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával rendezik meg.

 

MTI

 

 

Részletes programok:

http://svr3.kjmk.hu/osszefogas/Default.aspx

 

 

 

Legutóbbi módosítás: 2019.09.11. @ 06:39 :: H.Pulai Éva
Szerző H.Pulai Éva 1146 Írás
A H. a nevem előtt, csak egy megkülönböztető jel, hogy ne keveredjenek össze a hírösszeállítások a firkáimmal. *Pulai Éva