H.Pulai Éva : Magyar fotóművész kapta a Nagydíjat Franciaországban

(Dezső Tamás Itt, Bárhol Nagydíjat kapott sorozatából egy kép.)

 

 

 

Dezső Tamás fotóművész Itt, Bárhol című sorozata nyerte el a Nagydíjat a Jeune Création Européenne (Fiatal Európai Alkotás) elnevezéső utazó biennálé péntek esti megnyitóján a franciaországi Montrouge-ban.

 

Lina Albrikienė: Vilnius From the Archives of My Childhood

 

 

    A Párizs melletti kisváros 4 ezer négyzetméter alapterületű gyárépületéből átalakított kiállítóhelyén harmadik alkalommal kerül megrendezésre október 15. és november 13. között a fiatal európai kortárs alkotókat bemutató kiállítás, amelyre tíz ország (Magyarország mellett Ausztria, Franciaország, Hollandia, Litvánia, Németország, Olaszország, Portugália, Spanyolország és Szlovákia) nyolcvan művésze kapott meghívást.

 

    A megnyitón három művet díjaztak, Dezső Tamás mellett különdíjat kapott az olasz Cesare Bignotti és a litván Lina Albrikienė. A legutóbbi, 2009-ben megrendezett biennálén is magyar alkotást ítélt a legjobbnak a nemzetközi zsőri.

 

Cesare Bignotti: Nova Spectrum

 

 

    A magyar duplázás az utazó kiállítást kezdeményező polgármester, Jean-Loup Metton szerint mindenekelőtt a kiváló magyar válogatásnak köszönhető. A független kurátor, Stenczer Sári ugyanis Pécs önkormányzatának támogatásával Fiatal Kortárs Állásfoglalások címmel országos pályázatot írt ki társadalomkritikus témájú alkotásokra, majd a beérkezett művekből májusban egy csoportos tárlatot rendezett a pécsi régi Bóbita Bábszínház Mária utcai épületében. Az ott kiállított 35 fiatal művész változatos anyagából (fotókból, festményekből, plakátokból, videókból) egy független szakmai zsőri válogatta ki azt a nyolc alkotást, amely Montrouge-ban kiállításra került.

 

    A magyar válogatásban bemutatott kiállítók különböző formavilággal dolgoznak, de közös bennük, hogy a magyar társadalmat foglalkoztató kérdésekre és problémákra kritikusan reflektálnak, legyen az a természetben, a munkában, az emberi kapcsolatokban, a politikában vagy általánosságban az életben tapasztalható negatívumok kiemelése, illetve a kizáró normákkal szembeni elégedetlenség.

 

    A  Nagydíjat elnyert Dezső Tamás fotósorozatában a helyszíneken – utcákon, háztömbökön, grundokon – és az ott élő embereken keresztül tipizálja azt a húsz éve változatlan kelet-európai létet, amely az uniós csatlakozástól függetlenül még mindig az átmenetről, illetve a megmerevedett múltról szól. A sorozat már korábban is nyert nemzetközi díjakat: legutóbb májusban megkapta a fotóriporterek nemzetközi Center Awards nagydíját az amerikai Santa Fében. A fiatal fotográfusnak már nemzetközileg ismert lapokban is jelentek meg munkái, így például a TIME magazin, a The New York Times, a National Geographic, a GEO, a Le Monde Magazine, az Ojo de Pez és a Polka Magazine is közölte már képeit.

 

    Párizs déli elővárosa mintegy fél évszázada a kortárs képzőművészet, azon belül is a fiatal alkotók támogatásáról ismert. A városvezető szerint ez nagyon pozitív képet kölcsönöz a városnak az innováció és a dinamizmus szempontjából a gazdaságélénkítéshez. “Korábban a gazdag polgári családok és más mecénások támogatták a kortárs művészetet. A mai világban ez az önkormányzatok feladata. Számunkra ez azért nagyon fontos, mert a kortárs művészeknek víziójuk van a jövőről” – mondta Jean-Loup Metton az MTI-nek a megnyitón.

 

    Az európai utazó biennále nyolcvan alkotása 2012 októberében érkezik Pécsre, a Zsolnay Negyed nagy kiállítótermébe.

 

 

Forrás: MTI

 

 

A díjnyertes képsorozat megtekinthető Dezső Tamás fotóművész oldalán:

www.tamas-dezso.com/index.phpőpage=work&id=4

 

Le réseau de la Jeune Création Européenne oldala, ahova érdemes ellátogatni: www.jceforum.eu

 

 

 

Legutóbbi módosítás: 2019.09.11. @ 06:38 :: H.Pulai Éva
Szerző H.Pulai Éva 1146 Írás
A H. a nevem előtt, csak egy megkülönböztető jel, hogy ne keveredjenek össze a hírösszeállítások a firkáimmal. *Pulai Éva