Lénárt Anna : A tyúk

 

Vasárnap délelőtt volt. A napsugarak beragyogták az egész udvart. A macska a ház tövében nyújtózkodott és elégedetten dorombolt. Ritka alkalom, amikor dédnagymaminál egyszerre összejön a család.

A sparherten rotyogott a finom tyúkhúsleves, sültek a finomabbnál finomabb pecsenyék. Dolgos kezek serénykedtek, hogy a déli harangszóra asztalon legyen az ebéd. A dédi felügyelte a munkát, de hagyta a fiatalokat érvényesülni.

Fölöslegessé váltam a konyhában, a szakácsi teendőket átvették a lányunokák. A gondoskodó anyukák rám bízták a legifjabb nemzedéket. Mivel a konyhát veszélyesnek találtam a türelmetlen csöppségeknek, kimentem velük az udvarra, hadd lássanak, ismerkedjenek az aprójószágokkal. A mesekönyvből ismerik a baromfiudvar lakóit, de városi gyermekek lévén nemigen találkoztak még velük.

Sorra rámutattam a minket körülvevő tollasokra és ők felváltva, kicsit selypítve mondták: tyúk, kakas, kacsa, pipi… sőt nevetve utánozták a hangjukat is. Amikor a fiam kijött megnézni minket, megkértem, hozzon magvakat a darálóból, és a kicsik nagy örömére együtt etettük a falánk kétlábúakat, akik köszönetképpen kotyogtak, hápogtak, csipogtak, sőt még a kakas is kukorékolt egyet—kettőt. Apró lábaikkal egyiket—másikat jól megkergették, és nagyokat kacagtak, ahogy a jámbor jószágok elszaladtak előlük. Persze, a dédimama még biztatta is őket és a játékon jóízűen nevetett.

Sokáig kergetőztek, de látszott rajtuk, hogy kezdenek fáradni. Nagylányosan bevallom én már igen fáradt voltam, de be nem ismertem volna semmiért.

A tyúkólból hangos kotkodácsolással előjött egy tyúkocska. A gyerekek felfigyeltek az éles hangra és már futottak is… Siettem utánuk, hogy a kisebb-nagyobb baleseteket elkerüljék, de úgy voltam vele, ha mégsem, a cipők talpát majd lemossuk. „Ezek a lábbelik még csak az aszfaltot koptatták” — gondoltam magamban.

— Zoé, Zorica, Zalán, figyeljetek csak mamára!

Megálltak és tágra nyitott szemekkel néztek rám. Köhintettem egyet—kettőt.

— Tudjátok, mit mond a tyúk, ha megtojta a tojást? — kérdeztem mosolyogva.

Mind a hárman rám szegezték tekintetüket és kis fejükkel nemet intettek.

— Hát akkor figyeljetek! Halljátok, hogy kárál a tyúk? Emberi nyelvre fordítva, azt mondja: „Hogy a popóm nem repedt szét, csodálkozom, csodálkozom…”

A tyúk, mintha meg akarta volna a fordítást erősíteni, újra hangosan kotkodácsolni kezdett. Az apróságok hol engem, hol az állatot figyelték.

— Halljátok?

Kot… kot… adott hangot a tyúk, és csöpp emberkéimmel együtt mondtuk vele: „Hogy a popóm nem repedt szét, csodálkozom, csodálkozom…” — hangos kacagás töltötte be az udvart.

Anyukám rosszallóan ingatta a fejét, de még mielőtt megszólalhatott volna, megkérdeztem tőle:

— Drága dédikém, szerinted az én fiaim kitől tanulták meg a kotkodálás emberi nyelvre fordítását?

Figyeltem a dédi arcát, és huncut mosolyt véltem felfedezni rajta.

— Asztalon az ebéd! — hallottuk az invitálást.

Kézen fogtam uncsijaimat és a finom ebéd reményében a konyha felé vettük az irányt. Hangosan, hogy a bent lévők is hallják, együtt mondtuk: Hogy a popóm…

 

 

 

Battonya, 2015. május 4.

Legutóbbi módosítás: 2019.08.15. @ 11:29 :: Lénárt Anna
Szerző Lénárt Anna 140 Írás
Három családos elvált nő vagyok. Gyermekeim kirepültek a fészekből, egyedül élek. Köztisztviselőként dolgozom, a feladataimat legjobb tudásom szerint látom el. Lelkiismeretes embernek tartom magam.Szeretem az embereket, átérzem gondjukat és ha tudok segítek. Megpróbálom a legrosszabb dolgokból is a legjobbat kihozni, mert azt tartom az élet túl rövid ahhoz, hogy megkeseredve éljünk. Sok mindenre megtanított az élet, elsősorban arra, hogy sosem adjam fel. Ha reggel borult az égbolt nem arra gondolok, hogy esni fog, inkább annak örülök, hogy még nem esik. Verseket gyermekkorom óta írok. Az általam írt versek "én vagyok", tükrözik a lelkem, a vágyaim, átölelik az életem. Romantikus embernek tartom magam, a halak csillagjegyre jellemző tulajdonságok szinte mind jelentkezik nálam. Alföldi lány lévén kívánkozom a hegyek közé. Ha tehetem a szabad időmet hegyes vidéken, sétával töltöm. Igaz kevés ilyen akad, de ha adódik akkor kihasználom a lehetőséget.