H.Pulai Éva : Szeretettel és tisztelettel gratulálunk!

2014. október 10-én, a Békés Megyei Prima-gálán magyar irodalom kategóriában Prima-díjat kapott a megyeszékhelyen élő Péter Erika költő.

 

Zalán Tibor így fogalmazza meg gondolatait Péter Erika verseiről, amelyek a MÁSODVIRÁGZÁS című kötetben jelentek meg (Hét „illusztráció(sor)” található föl a kötetben melyeket Kelebi Kiss István készített.):

 

Ha van női költészet, mert kétségtelenül van ilyen, hiszen létezik, akkor lennie, léteznie kell asszony-költészetnek is. Hogy mikor melyikről beszélünk, az nyilván arány és hangütés kérdése: amíg a nőköltészetet elsősorban a nőiség problematikája, a női-szerep mint fölkínálás és elfogadás, a szerelem mint értékhordozó és felemelő létminőség stb. érdekli, az asszony-költészetben szinte mindig keserűség keveredik a megütött hangba, az érettséggel együtt járó veszteségtudat érzete, az elmulasztott lehetőségek és a már föl nem kínált jövőbeni szerelmi/lelki/testi győzedelmek hiánya, lehetetlensége dominál.

Péter Erika Másodvirágzás című könyve a föntebb említetteket látszik alátámasztani. Szép és talányos cím ez a másodvirágzás, más részről nagyon is beszédes és fájdalmas ön-szembenézése. Egy asszony néz körül is időben, amikor a lélek még egyszer, nagyon és ellenállhatatlanul meg- és kinyílik, de az élet már zárul vele átellenben, a halál metaforájaként a fagy már elődereng a díszletek takarásából, hogy rácsukja erre a(z eltévedt) virágzásra a maga dermesztő sötétségét.

Vallomások, vagy inkább bevallások könyve a Másodvirágzás. Pasztell képek egymásutánja mutatja fel benne a lírai én lefojtott vergődését, elvágyódását, visszakérezkedését a múltba, az elveszett fiatalság távolodó fényeinek egy mégis jelenben előtárulkozó installációit.

(…)

A többnyire rövid írások amolyan életszilánkoknak tekinthetőek, beleszúródnak a bőrbe, a húsba, felvérzik az olvasói élmény-tudatot, s nem kevésbé a lírai én önérzetét. (…)

(Zalán Tibor: Emlékírások a múltnak – részlet)

 

 

Péter Erika:

Ballada

 

Csontarcú billentyűk
vártak egy dé-re még,
de késett,

 

a metronóm
kattogta pontos,
monoton ütemét,
mikor felérzett,
s megállt,

 

– Nincs tovább! –
szólt rá egy árnyék,
s a koncerthallból
kivitték a kihűlt zongorát.

 

 

 

 


Forrás:

beol.hu

Fotók forrása:

hír6.hu


 

 

 

Legutóbbi módosítás: 2019.11.19. @ 09:16 :: H.Pulai Éva
Szerző H.Pulai Éva 1146 Írás
A H. a nevem előtt, csak egy megkülönböztető jel, hogy ne keveredjenek össze a hírösszeállítások a firkáimmal. *Pulai Éva