H.Pulai Éva : A Magyar Nyelv és a Magyar Könyv Ünnepe a budai Várban

2014. szeptember 5-7.

1686. szeptember 2-án, két és fél hónapig tartó ostrom a keresztény hadak visszafoglalták a töröktől Budát, a magyar királyok korábbi székvárosát, mely 145 évig állt az oszmánok fennhatósága alatt.  E győzelem tiszteletére rendezi meg évről évre a Budavári Önkormányzat a Magyar Nyelv és Magyar Könyv Ünnepét a budai Várban.

1686. szeptember 3-án a két keresztény fővezér Te Deumot tartatott a győzelemért, a küzdelem azonban ekkor még semmilyen tekintetben nem ért véget. Buda visszafoglalása csak az 1687 nyarán aratott nagyharsányi győzelem és a Szent Liga háborúját lezáró karlócai béke után vált biztossá, bár vitathatatlan tény, hogy a királyi székváros elvesztésével a török a Duna-medencéből is villámgyorsan kiszorult.

 

 

Könyvbemutatókkal, koncertekkel és irodalmi bemutatókkal is várják az érdeklődőket az idei Magyar Nyelv és a Magyar Könyv Ünnepén péntektől vasárnapig a budai Várban.

 

Az ingyenes kulturális fesztivál középpontjában idén az I. világháború kitörésének centenáriuma áll. A rendezvény díszvendége Kárpátalja és Budavár legújabb testvérvárosa, Munkács. A fesztiválon délelőttönként gyermekműsorok, délután irodalmi bemutatók, este pedig könnyűzenei koncertek várják a látogatókat. Pénteken este Csemer Boggie, szombaton Szalóki Ági, vasárnap pedig a Dresch Quartet ad ingyenes koncertet – közölte a Budavári Önkormányzat csütörtökön az MTI-vel.

 

Pénteken Dinnyés József zeneszerző Kaiser László költő-íróval és Novák Valentin költő-íróval mutatja be a kárpátaljai Hungarovox Kiadónál megjelent köteteket, fellépnek a munkácsi magyar iskola növendékei és a Rusznak zenekar. Munkács városáról Lengyel Zoltán polgármester és Popovics Béla helytörténész beszél.

 

A Mátyás-templomban Majnek Antal munkácsi püspök celebrál szentmisét az I. világháború áldozatainak emlékére, a szentmise után a munkácsi Bravis kamarakórus ad jótékonysági koncertet.

 

A közönség szombaton megismerkedhet többek között a Táltoskönyvek Kiadó köteteivel, a Kagylókürt folyóirattal, Oláh János József Attila-díjas költő, író és Ferdinandy György legújabb műveivel. Kárpátalja történelmét, kultúráját és természeti értékeit Popovics Béla helytörténész mutatja be.

 

Ezen a napon adják át a Budavári Önkormányzat által alapított Tóth Árpád Műfordítói Díjat, amelyet idén Lorand Gaspar (Gáspár Loránd) érdemelt ki. Lorand Gaspar verseiből és műfordításaiból Dóczi Péter és Varga Kata színművészek adnak elő francia és magyar nyelven, előadásukban megszólalnak mások mellett Pilinszky versei is Lorand Gaspar fordításában.

 

Vasárnap többek között a Pytheas Könyvmanufaktúra, az Etalon Kiadó, a Litea Könyvszalon és a Medio Kiadó mutatkozik be, fellép a Szélkiáltó együttes, a Bánffy Szalon az I. világháború centenáriumához kötődő műsort ad elő.

 

Az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK), a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum ingyenes, a Sziklakórház és a volt Honvéd Főparancsnokság kedvezményes belépési lehetőséget biztosít azoknak a látogatóknak, akik a Szentháromság téren könyvet vásároltak és karszalagjuk van.

 

Az OSZK Kézirattára Babits Mihály alkotóműhelyéből ránk maradt hagyatékból nyújt ízelítőt: a kéziratok mellett eddig jórészt publikálatlan fényképeket is láthat a közönség. A kiállítás érdekessége az a röntgenlemez-kollekció, amely a költő és felesége hangját őrizte meg.

 

Levéltárosok vezetésével járhatják be az érdeklődők a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárának Bécsi kapu téri palotáját, valamint megtekinthetik A hátország a Nagy Háborúban című kiállítást, amely bepillantást nyújt a magyar katonák és az itthon maradottak sorsába.

 

A Magyarság Házában vasárnap a debreceni Gyöngyösborkéta Népi Együttes Kárpát-medencei magyar tánchagyományokból tart bemutatót, majd diákok adnak elő műsorukat.

 

1686. szeptember 2-án, két és fél hónapig tartó ostrom a keresztény hadak visszafoglalták a töröktől Budát, a magyar királyok korábbi székvárosát. E győzelem tiszteletére rendezi meg évről évre a Budavári Önkormányzat a Magyar Nyelv és Magyar Könyv Ünnepét a budai Várban.

 

MTI

 

 

 

Az Országos Széchényi Könyvtár programjai a Magyar Nyelv és Magyar Könyv Ünnepe alkalmából:

 

Kiállítás és tárlatvezetés (szeptember 5–6.): „Szent segítség” – Fegyverzajban sem hallgatnak a múzsák. Ritkaságok a Babits-hagyatékból

 

A rendezvénysorozat központi témája idén az I. világháború irodalma, ennek keretében a Babits Mihály alkotóműhelyéből ránk maradt gazdag hagyatékból kívánunk ízelítőt nyújtani a nagyközönség számára. Bővebben a kiállításról

 

A könyvünnep teljes ideje alatt a Szentháromság téren található pavilonunkban az Országos Széchényi Könyvtár kiadványtári anyagait, ajándéktárgyait, kiadványait értékesítjük és mutatjuk be.

 

Könyvtárunk kiadói politikájának középpontjában a tartalom és a forma terén egyaránt magas színvonalú kiadványok állnak. Önálló kiadásaink mellett a legnevesebb professzionális kiadókat tudhatjuk partnereink között, akikkel együttműködésben számos sikeres könyvsorozat köteteit jelentetjük meg immár évek óta.

 

A szerző összefoglalja a Széchényi Könyvtár első világháborúbeli történetét, illetve magának a világháborús gyűjteménynek a történetét. Megismerkedhetünk egy különleges forráscsoporttal, az első világháborús katonai tábori lapokkal is. A könyv utolsó része egy közel ezerötszáz tételes bibliográfiát ad a nagyközönség kezébe.

 


Szakértőink felkészültsége, munkatársaink szakmai tapasztalata lehetővé teszi, hogy a gyűjteményeinkben őrzött gazdag forrásanyagra támaszkodva minden szempontból igényes tudományos és ismeretterjesztő kiadványokat kínáljunk az olvasóközönségnek a könyv-, irodalom-, színház- és zenetörténet mellett a művelődéstörténet, valamint a könyvtártudományok területéről. A rendezvény témájához kapcsolódva árusítjuk egyik népszerű sorozatunk, a Nemzeti Téka közelmúltban megjelent legújabb darabját, Szőts Zoltán Oszkár Az OSZK egykori első világháborús gyűjteménye című kötetét. Bővebben a kötetről

 

Bővebb információ az OSZK kiadványairól: Budai-Király Tímea, Kiadványtár, kiadvanytar@oszk.hu, Tel: 06-1-22-43-878
Sajtóinformáció: Sághi Ilona, pr@oszk.hu, Tel: 06-1-22-43-746

 

Beiratkozási akciónk a rendezvény alatt.

 

Forrás:

http://www.oszk.hu/rendezvenyek/magyar-nyelv-es-magyar-konyv-unnepe-2014

 

 

 

 

Legutóbbi módosítás: 2019.11.19. @ 09:16 :: H.Pulai Éva
Szerző H.Pulai Éva 1146 Írás
A H. a nevem előtt, csak egy megkülönböztető jel, hogy ne keveredjenek össze a hírösszeállítások a firkáimmal. *Pulai Éva