Pasik és álomnők

Ez egy majdnem készülő könyv előszava. Azért csak majdnem, mert a bevezetőn kívül több sor még nincs meg belőle. Engem az érdekelne, hogy a téma eléggé érdekfeszítő e ahhoz, hogy egyáltalán belevágjak. *

 

 

Bevezető

 

 

Amikor kitaláltam könyvem címét, azonnal meg is akadtam. Vajon mit jelent az a szó, hogy Pasi? Ki találta ki? Férfiak önmagukra, vagy valaki a női nem gyönyörűségei közül, aki már unta a férfi, fiú, krapek, hapi, mandró, csávó, csákó, ürge, mókus, és még a fene tudja milyen elnevezéseket, és valami újat akart bedobni a köztudatba. Örömmel jelentem, a köztudatba dobás százszázalékos sikerrel járt! A Pasi él, a Pasi virul! Sietve teszem hozzá, a női nem nagy—nagy örömére. Ezzel kapcsolatban viszont valamit még meg kell jegyeznem kedves olvasóm. A hölgyek csak arra a férfira használják a címben szereplő elnevezést, aki pozitív irányba indítja be a fantáziájukat. Vagyis, szerintük csak jó Pasik léteznek. A többiek, akik pestiesen szólva mehetnek a levesbe, megmaradtak, férfinak, fiúnak, hapinak, mandrónak, csávónak, csákónak, ürgének és mókusnak. Természetesen idetartoznak még a vén hülyék, az idióta barmok, a lezüllött punihajkurászok és a szaros trottyok, kiket sokévnyi házasság után a kedves feleségük nevez így bizonyos alkalmakkor. A vicc az egészben az, hogy a lezüllött punihajkurászok és a szaros trottyok is Pasik voltak egykoron, csak hát ugye! Elszaladtak az évek, a mosásra váró zoknik hegyével egyenesen nőtt a feleségek türelmetlensége, a szagukról most ne beszéljünk. Mármint a zoknik — és nem a feleségek — szagáról. 

Arra viszont nem gondol a kedves szóhasználó, tán még maga a szó alkotója sem, hogy a Pasinak esetleg más jelentése is lehet. Például, kialakulhatott a régi pasa szóból, ami a török nyelvben vezért jelent. És ha ez így van — és miért ne lehetne így(?) —, akkor a nők — tudat alatt —, azonnal vezetőjüknek ismerik el az általuk megpillantott és istenített Pasit. Vagyis önként, dalolva hódolnak be a Pasinak — vezérnek —, aki ezt kihasználva visszaélhet helyzetével. És az esetek többségében vissza is él.

Most le merném fogadni kedves olvasó, azon a kifejezésen gondolkodsz, amely könyvem címének második felében szerepel. No, igen! Kit nevezünk mi férfiak — Pasik — Álomnőnek? Akivel esetleg álmunkban szeretkezünk, amikor mellettünk hortyog több éve folyamatosan viselt és elviselt viseltes feleségünk? Vagy az az Álomnő, akin az utcán, munkahelyen, bárhol máshol megakad a szemünk, mert nem viseltes pongyolában, vagy susogó dzsoggingban rohangál, fésületlenül, kócosan? Aki után folyik a nyálunk, mert jobban néz ki, mint az, aki otthon vár? Vagy csak egész egyszerűen emberibben szól hozzánk, mint az asszony, vagy a több éves kapcsolatunk? Vagy az az Álomnő, akinek a lelke szerintünk szebb, jobb, mint az otthoni lelketlen asszony lelke? Vagy az az Álomnő, akit a tizedik sör után annak látunk, hazavisszük, és reggel, riadtan szembesülünk a tragikus valósággal?

Szerencsés esetben azonban a Pasi valóban az Álomnőt „szedi fel” — vagy az Álomnő a Pasit(?) —, viszi haza, veszi feleségül. Vagyis a Pasik, behódolnak az Álomnőnek — hisz a házasság valahol behódolás —, aki ezt kihasználva visszaélhet helyzetével. És az esetek többségében vissza is él.

Csakhogy az évek elszaladnak! A hiteleket fogcsikorgatva ugyan, de kifizetik, a közös gyerekek felnőnek, kirepülnek, és hála az égnek, a gonosz anyós is végre meghal. Vagyis minden együtt van, lenne, a boldogsághoz. Aztán egyszer csak — meg nem mondom az okát —, viseltessé válik a pongyola, susog a dzsogging, sótlanná válik az étel, és az élet.

A Pasik vén hülyékké, az Álomnők pedig, folyton ideges némberré, esetleg szipirtyókká változnak. A vén hülyék a kocsmában két sör mellett beszélik ki az idegesítő némberek rossz szokásait. Természetesen az idegesítő némberek ugyanezt teszik a vén hülyékkel kapcsolatban, a még időben elvált szomszédasszony megértő, ugyanakkor kárörvendő bólogatása közepette. Vagyis, az élet zajlik, csak már nem úgy, mint egykoron.

 

 

Tehát, Pasik és Álomnők!

Vajon hogy kezdődött? A Pasi meglátta az Álomnőt! Vagy az Álomnő látta meg a Pasit? A fene tudja! Egy biztos — hisz valahogy el kellet kezdődnie —, egyikük odalépett a másikhoz, és… 

Szerző S. Szabó István 185 írás
Irodalmi oldalam címe:www.pipafust.gportal.hu honlapom címe: www.sneider.5mp.eu vívóegyletem honlapja: www.kdvse.gportal.hu ha feltétlenül dumálni akarsz velem: 06/20 319-1045

7 Komment

 1. Előlegezem a sikert, ha megírod az évszázad nagy regényét a pasik és álomnők göröngyös, de mégis gyönyörűséges útjáról a szenvedélytől a kiábrándulásig és viszont.
  Ja, a pasi szó eredetéről a véleményem kissé prózai. A szó útja: pasasér, pasinger, pasas, pasi. Eredete talán francia passager, esetleg a német Passagier vagy orosz ÿðÁÁðöøÀ
  Mindhárom utast, utazót jelent. Egyesek szerint török eredetű, bár ezt nem tudom bizonyítani, t.i. a török yolcu nem is hasonlít.
  Ennyi okoskodás elég! Üdv: Szabolcs

 2. Nem mondom Kedves István barátom és sporttársam, hogy még nem írtak a férfiak és nők kapcsolatáról regényt, de azt hiszem, hogy a “Pasik és álomnők” cimmel valami s.szabóístvánossal szórakoztatod az olvsóidat. Kedvelem az ÃÂrásaidat, és erre – ha megszületik – az tuti, vevő leszek.

 3. Hehe. Kedvenc témám, széles mosoly 😀 . Lányként elhatároztam, igen komolyan, hogy én csakis olyan pasit, társat fogok választani, aki mellett nem válok szipirtyóvá, és szerelemmel megyek férjhez, nem érdekből stb.
  Most pongyolás szipirtyóként, belátom, hogy hiába szidom szegény pasit, ezen már nem tudok úgy változtatni, mert az vagyok, punktum. Az ebből való kilábalás nem a kiabálás, persze ezt a mindennapokban még nem tudom teljesíteni, ezért a szipirtyó minden fokozatát végigjárom, míg vagy kipukkanok mint egy léggömb, vagy
  no igen, és itt jön a szeretet általi visszaszelídülés, és normális emberré válás. Innen nézve ahol állok, ez lehetelen és reménytelennek tűnik, de nem adhatom fel, hisz bennem az a kislány éppen ezt nem szerette volna.
  Tehát, belátás után azt mondják mások is, ne ragaszkodjak ahhoz, amit régen célként kitűztem, örüljek annak ami ma vagyok. 😀

Hagyj üzenetet