Boér Péter Pál : Érzelmetlenül

 

 

Eltűnt korok pestisét, az érzelmi bűncselekményeket megszüntetve egy élhetőbb világot szándékszik létrehozni a legfelső vezetés. Gondoljunk bele, mekkora károkat okozott családokon és közösségeken belül az érzelmek megnyilvánulása, pozitív vagy negatív irányba. Családon belül az úgynevezett „szeretet” rombolta a kibontakozást. Rosszabb esetben, egyesek barátok, ismerősök felé is képesek voltak ilyen jellegű érzéseket táplálni, sőt, sokan ma is képesek.

         Büntető törvénykönyvünk mára az előbb jelzett kategóriát bűncselekménynek nyilvánította. Ennél rosszabb az együttérzés, ami minősített bűncselekménynek számít, hiszen mind az egyéneket, mind a társadalmat megfosztja a kibontakozás lehetőségétől. Az egyént és a társadalmat is elvonja a saját, jól felfogott célja elérésétől. Az együttérzés minősített bűncselekmény, ugyanis a társadalomra veszélyes egyedeket, a sajnálatnak nevezett, elavult kifejezést használva, életképessé vagy támogatandókká nyilvánítja. Ez aláássa mind az egyén, mind a társadalom jövőjét.

         A negatív érzelmek, mind a gyűlölet, mind az uszítás szintén kerülendőek, de ezek az előbb említett bűncselekményekhez képest, melyek több évi börtönbüntetéssel sújthatóak, kihágásnak számítanak csupán. Általában szóbeli, ritkán kisebb pénzbírsággal büntethetők.

         Mint minden pozitív irányú változást, ezt sem volt könnyű a társadalomnak befogadni. Ebből a bűncselekménytípusból, amely megmagyarázhatatlan okokból az emberiséget megmételyezte évezredeken keresztül, csakis szabályozottan és ellenőrzötten történhetett a helyes, érzelemmentes életre való átállítás. Ezért, a korábban alkoholszondákkal felszerelt rendőrséget speciálisan összeállított tudóscsoport által kifejlesztett, érzelemszondákkal szerelték fel. Ha valaki a volán mögül rendőrt látott, nem volt félnivalója, hogy alkoholszondába kell fújjon. Megjegyzem, ez is érzelem… A rendőr merev arccal, a jogosítvány ellenőrzése után szükség esetén érzelemszondát vetett be, amely éppen olyan precízen mutatta ki az érzelmi szabálysértést vagy bűnözést, mint az ittasságot az alkoholszonda. Könnyen, gyorsan, futószalagon lehetett az embereket felelősségre vonni és megbüntetni.

         A törvénybe ütköző érzelmek tiltásával minden érzelem büntetendő lett. Az érzelemszondához hasonlóan a rehabilitációra is létrehoztak egy tudóscsoportot, mely az érzelemmentességről gondoskodott. Legegyszerűbb módja a pszichoterápia, ahol az egymás mellett lévő embereknek kutya kötelességük volt nem törődni egymással. Ez csak enyhe esetekben volt eredményesnek mondható kezelés, a súlyosabb esetekben gyógyszeres terápia vált szükségessé, melynek következtében az egyedek valóban egyedek lettek.

         Egymástól elkülönülten a társadalom olyan társaival egyáltalán nem foglalkozó egyedek tömegévé nemesült, ahol a legfőbb törvény betartása mellett mindenki jogosult a boldogságra, ám ez szintén érzelem, ezért természetesen bűncselekmény. Ezért a boldogság, elavult fogalmát felváltotta a „karrier adta elégedett élet”, némileg bonyolultabb, kicsit körülíró meghatározása.

 

 

 

Legutóbbi módosítás: 2010.05.20. @ 16:27 :: Boér Péter Pál
Szerző Boér Péter Pál 755 Írás
Nagyváradon születtem, 1959-ben. Nem mondhatnám, hogy kesztyűs kézzel bánt volna velem az élet, de még a szorítóban vagyok! Családtagjaim hiperoptimistának tartanak, azt hiszem nem véletlenül. A humort – ezen belül a szatírát, abszurdot – és a romantikát egyaránt kedvelem. Empatikusnak, toleránsnak gondolom magamat. Egész életemet Erdélyben éltem, élem. Anyám révén erősen kötődöm a székelységhez, de Ők már csillagösvényen járnak Apámmal. Nagyon érdekel a teológia, filozófia, nyelvek, irodalom, és sok egyéb. Fiatalon kezdtem verseket írni, ám a rövid próza vált a nagy kedvenccé. Köteteim: 2010 – “Nagyító alatt” – novelláskötet 2011 – “Le a láncokkal” – novelláskötet 2012 – “A nonkonformista” – novelláskötet 2013 – “Engedélykérés”- novelláskötet 2013 – “Megtisztult ablakok” – regény 2016 – "Fenyőágon füstifecske" – regény 2017 – "Ködös idill" – két kisregény 2018 - "Szabályerősítő" (Válogatott novellák) - e-book Írásaim jelentek meg a Bihari Naplóban, a Reviste Familiaban, a Comitatus folyóiratban, a Várad folyóiratba, a Brassói Lapokban, a Reggeli Újságban, a “7torony” irodalmi magazin antológiáiban (2010-2016), a Holnap Magazin antológiájában, a Holnap Magazin nyomtatott mellékletében, az Irodalmi Jelenben, a kolozsvári Tribunaban, a bukaresti rádióban és máshol.” A világháló adta lehetőségekkel élek: Lenolaj irodalmi és kulturális műhely A Hetedik Héttorony irodalmi magazin MagyarulBabelben CINKE Holnap Magazin PIPAFÜST Szabad szalon Penna magazin Bukaresti rádió AlkoTÓház Weblapom: http://boerpeterpal.blogspot.com/