S. Szabó István : Nekünk a Balaton / Befejező rész

Egy családi nyaralás története, úgy, ahogy azt a család tagjai – Öcsi, Mia, Fater, Muter, Nagyi – elmesélik.*

16.

 

 

 

ÖCSI

 

Két napig vártunk, hátha megjön Mia. Fater és Muter kocsival bejárták az egész környéket. Én otthon voltam nagyival és fostam. Rettegtem, hogy engem is bevisznek ugyanúgy, mint Katit és a többieket. A rendőrök átkutatták egész Csopakot. Se Miát, se a fiúkat nem találták. Bridzsi vigasztalt, Olgi néni is, és Bogi néni is azt leste, mit tudna segíteni. Szar napok voltak. Muter egyre hisztisebb lett, fater egyfolytában káromkodott, belekötött mindenkibe. Két nap múlva egy rendőrtiszt közölte, hogy hazautazhatunk. Minden újság, tévé és rádió Miával foglalkozott. Emberrablásról, prostitúcióról és szervkereskedelemről pofáztak. Muter teljesen kiborult, kórházba került. Aztán minden visszatért a régi kerékvágásba.

 

Fater reggel elhúz otthonról, sokszor csak késő éjszaka jön haza. Nagyi főz, én néha tanulok. Rosszul megy a suli. Leszarom. Csak lógok a levegőben, nem tudom mi lesz ezek után. Mindenki kérdezi, mi van Miával? Nem tudom. Csak egyet tudok: nagyon hiányzik a testvérem.

 

 

 

FATER

 

Hárman maradtunk. Öcsike anyuka és én. Klárikám kórházban. Teljesen kiborult. Az orvosok altatják, infúziózzák, azt mondták, ettől majd rendbe jön. Két hete összevesztem a Lehockival. Kiderült, rengeteg lóvé tűnt el az utóbbi időben. Megállapodtunk, felvesz valamilyen hitelt, kifizet, és kiszállok a buliból. Elegem van! Egész nap az utcákat járom, hátha meglátom a lányomat valahol. Hetente kétszer bemegyek a rendőrségre, reménykedem. De még mindig semmi.

 

 

 

NAGYI

 

Nem tudom! Nem tudom mi lesz ezek után! Unokámat elrabolták, a lányom kórházban… Mi lesz velünk?

 

 

 

ÖCSI

 

Egész nap csak lógok a panelban, nincs kedvem semmihez. Muter még mindig kórházban, nagyi sírdogál. Fater napokig nem szól egy szót sem. Péntek délután csengettek. Fater nyitott ajtót. Egyenruhás rendőrök álltak a küszöbön. Azt hittük Miáról hoztak híreket. Frászt! Házkutatást tartottak, aztán bevittek. Rohadt ciki volt, mert míg a lakásban kotorásztak, a fél ház kint dekkolt a lépcsőházban. Fater velem jött a jardra.

 

 

 

FATER

 

Péntek délután jöttek a zsaruk. Azt hittem Miáról hoznak híreket. Frászt! Öcsike belekeveredett valamibe. Az egész lakást szétszedték, kábítószert kerestek. Még kutya is volt. Aztán bevitték. Tiszta ideg voltam, míg kihallgatták. Utána minden jóra fordult, hazaengedték.

 

 

 

NAGYI

 

Jesszusom! Öcsike is bent van! Hiába mondtam, hiába szajkóztam, nem hallgattak rám. Itt az egész ház, ekkora szégyent! Mindenki rólunk beszél, mindenki.

 

 

 

ÖCSI

 

Míg a kocsiban ültünk, fater telefonon beszélt egy ügyvéddel, aki azonnal a rendőrségre rohant. Három órán keresztül faggattak a Gyorskocsi utcában. Elmondtam mindent, amit Katiról és a többiekről tudtam. Kiderült, hogy kábítószerrel kereskedtek. Kati volt a főnök. A trükk egyszerű volt. Valami némettől kibérelték a kecót a Balcsin. Két egyforma Skodát szereztek. Mind a két kocsihoz volt kulcsa mindenkinek. Az egyik kocsit megpakolták narkóval Budapesten. Lehozták Balatonra úgy, hogy ötszáz méterre a szállítmány előtt ment egy másik autó, ami azt figyuzta, szabad-e a pálya, merre vannak a zsaruk. A két kocsi telefonösszeköttetésben volt egymással. Amikor leértek Balcsira, akkor kiválasztották a megfelelő parkolót és beálltak a Fabiával. Mi akkor már úton voltunk a másik kocsival, benne a narkó ellenértékével. Telefonon kaptuk az utasítást, melyik parkolóba menjünk. Kicseréltük a kocsikat és húztunk. A garázsban kiszedték a narkót, Csopperral és bringával terítettünk. Nagyon frankók voltak a zsaruk, látták, hogy sok közöm nem volt a dologhoz, így hazaengedtek. Az ügyvéd azt mondta, megúszom egy figyelmeztetéssel, vagy kapok egy felfüggesztett börtönbüntetést. Viszont a suliból eltanácsoltak. Munkát kell keresnem, mert nincs pénzünk. Fater nem keres, nagyi nyugdíja a rezsire is kevés. Az orvosok is sokba vannak. Szar a helyzet.  

 

 

 

FATER

 

Miácskánkat novemberben találta meg az Interpool. Milánó egyik kétes hírű mulatójában bukkantak rá. Szerencsére az egész szemét bandát begyűjtötték. Az a mocsok János nevű, eladta Miámat egy nemzetközi emberkereskedő hálózatnak, akik lányok futtatásával és kábítószer kereskedelemmel foglalkoztak. Szegény kicsikém! Egész végig kábítószerhatása alatt tartották, prostitúcióra kényszeríttették. Amikor hazahozták, nem ismertem meg a saját lányomat. Lefogyott, élőhalott volt. Most bent van a pszichiátrián. Naponta látogatom, azt sem tudja ki vagyok, nem ismer meg. A félelem ott van a szemeiben. Mindentől és mindenkitől retteg. Azt mondta a főorvos úr, nagyon hosszú út vezet a gyógyulásig. Ha!… Meggyógyul egyáltalán.

 

 

 

NAGYI

 

Lányom és egyik unokám kórházban. Másik unokám és a vőm munkanélküli. Családunk szétesett. Erről nem a balatoni nyaralás tehet. Ott csak egy hosszúra nyúlt családi tragédia utolsó epizódja zajlott le. Hogy hol rontottuk el? … Nem tudom.   

 

*

 

— Hajnalodik. A sápadt Napkorong fáradt erőlködéssel próbál megkapaszkodni a sötét horizonton. Eső szemerkél, köd gomolyog. Távolból vonatfütty hallatszik. A tízemeletes ház komoran búcsúzik a hideg, jeges éjszakától. Kukásautó fékez, hatalmas tartálya falja a szemetet. A parkolóban autóajtó csapódik, valahol ablak nyílik. Itt-ott fények gyúlnak, kávéfőző sziszeg, máshol vekker csörög. Egy fáradt, reszkető kéz rádiót kapcsol. Kopogó lábak sietnek lefelé a lépcsőn, szalad, hogy elérje a korai buszjáratot. Feszültségekkel, indulatokkal teli új nap veszi kezdetét. A nincstelenség, a bizonytalanság, a pénztelenség, a munkanélküliség feszültté, indulatossá teszi az embert. Azt az embert, aki nem ilyen életre született. Csak az élet kifogott rajta. Azt tudnunk kell, hogy a történet mindig jól kezdődik, hisz szerelmek szövődnek, házasságok köttetnek, gyermekek születnek — aztán történik valami, valami végzetes hiba —, majd hosszú évek rettentő súlya alatt válnak sérültté, gyűlölettel és haraggal elvált szüleik, vasárnapi gyermekévé.

 

 

 

Vannak még családok?

Legutóbbi módosítás: 2019.06.25. @ 11:30 :: S. Szabó István
Szerző S. Szabó István 185 Írás
Irodalmi oldalam címe:www.pipafust.gportal.hu honlapom címe: www.sneider.5mp.eu vívóegyletem honlapja: www.kdvse.gportal.hu ha feltétlenül dumálni akarsz velem: 06/20 319-1045