Acsádi Rozália : ámulva

ámulva

 

vörös pecsét a telihold ma

a fáradt fák eozinfénye oldja:

nem lesz többé ugyanolyan már

 

mint lágy zománc alácsorog

lefele hozzánk

le a mélybe

ámulva vetkőznek fönt a fák

kettőnk között a pillanat

letört kis ágak halk zizzenése

——————

Miért így: eozin, miért nem máz,  és mitől oldja az eozinos fény a teliholdat? A zománc bizonyos körülmények között képlékeny, de a lágy szóhoz mégse társítanám, tekintve, hogy ezen állapota igen magas hőfokon érhető csak el. Ami alácsorog, az evidens, hogy nem fölfelé, nem szét, hanem lefelé, így aztán erre már szükségtelen ráerősíteni. A fák az előbb, amikor elindítottad ezt a képet, még fáradtak voltak, most ugyanennél a képnél ámulva vetkőznek. Most akkor melyiket kell elképzelnem? 

Az utolsó két sor igazán líraira sikerült, az írás többi része csak asszisztálni próbál ehhez a líraisághoz, mérsékelt sikerrel. 

Ezt most visszáruzom újragondolásra.

Üdv: NHI

 

Legutóbbi módosítás: 2019.10.29. @ 10:12 :: Acsádi Rozália
Szerző Acsádi Rozália 8 Írás
1989-től l993-ig megyei heti-és napilapokban jelentek meg írásaim, 1999-től publikálok irodalmi folyóiratokban. 1989-től 1993-ig a Paksi Hírnök szerkesztője voltam, a Tolna megyei Kézjegy c. antológiát 8. éve szerkesztem másodmagammal. 32 antológiának váltam társszerzőjévé. 14 kötetem jelent meg. Elismeréseim: 2000-ben Csányi-díj 2004-ben A Tolna megyei művészetért plakett 2005-ben Vak Bottyán Gimnáziumért Emlékérem 2010-ben A Pákolitz Alapítvány szerzői díja 2012-ben Gyermekeinkért díj