Péter Erika : Anna emlékei

( Részlet a készülő regényemből)

 

 

A legtöbb gyermekkori emlék összemosódik azokkal a történetekkel, amiket a rokonok, ismerősök utólag mesélnek rólunk. Így volt ezzel Anna is.

Amikor elsétált egy-egy magas kerítés előtt, arra gondolt, hogy emlékezete leginkább egy ilyen kerítéshez hasonlít, amin nem lehet átlátni, ami elutasít, elhatárol valamit, mint valami börtön.

 

A legrosszabb emlékek azok, melyeket nem szeretünk felidézni. Amikre legjobb nem emlékezni.

Anna írta a regényt és olyan dolgok jutottak eszébe, amikre tegnap nem is emlékezett, pedig sok éven át velük élt, tehát ott kellett lenniük a kerítésen belül.  

Ha régi dalt hallgatott – mint például Edith Piafot, Yves Montandt, Frank Sinatrát vagy Máté Pétert, Zoránt, Kovács Katit – a melódiák emlékmozaikokat, holtnak vélt érzelmeket hoztak felszínre benne.  Megesett, hogy a távolból arcok bukkantak elő, képek jöttek s tűntek el: elcsattanó pofonok, utcarészletek, éjszakai félelmek, fűtetlen szobák, egy megbánt mozdulat, egy elfelejtett hang vagy egy temetésen kisírt szempár. Ezek az emlékek olykor a legváratlanabb pillanatokban törtek rá, hasonlóan a nyári zivatarhoz, ami elől eresz alá futunk, de néhány perc múlva már nyoma sincs s csak néhány nap után, mikor ismét zuhog, akkor jut eszünkbe a múltkori zápor. Volt úgy, hogy el tudta hessegetni magától ezeket az emlékeket, de volt úgy, hogy napokig kísértették őt.

Anna meg volt győződve arról, hogy a legnagyobb fájdalom a lelkiismereté, ami ellen nincs orvosság. Nem csillapul, és nem szűnik meg semmilyen terápiától – csak a halál által.

 

Ám a sors gondoskodott róla, hogy nehogy emlékezetének foglyává váljon.

 

 

Legutóbbi módosítás: 2019.06.25. @ 10:56 :: Péter Erika
Szerző Péter Erika 568 Írás
"Az ember akkor jut legközelebb saját énjéhez, amikor oly' komollyá válik, mint a játszadozó gyermek." (Herakleitosz) Előfordulok sok-sok antológiában, néhány folyóiratban, köztük a Bárka Irodalmi Folyóiratban, a Csodaceruzában és Dörmögő Dömötörben. a Breki Magazinban is. 2013 Ünnepi Könyvhét - A Körösvidéki Irodalmi Társaság Körösök Gyöngye díjával jutalmazta Másodvirágzás c. könyvemet. 2014: VOSZ - IRODALMI PRÍMA DÍJ a gyermekirodalomban kifejtett munkásságomért. Tizenkét önálló kötetem van. 1.Mindörökké mosoly ( Akkordia Kiadó 2. Szeretőim a szavak (Akkordia Kiadó). 3.Verselhetek 1.és 2.kiadás - Móra Kiadó) 4. Három Holló CD ( Palinta Társulat) Gyerekverseim némelyikét megzenésítették. 5.A nyakatekert zsiráf- gyerekzetek (magánkiadás) 6.Túlhordott ölelés - Irodalmi Rádió, Miskolc, MEK. kötet 7.Esőtánc- CD -megzenésített verseim. Énekli és zeneszerzője: Dafna 8. Csupa csiga - verses mesék - Timp Kiadó (2011) 9.ZabfaLók - verses történetek a lovakról- AB-ART Kiadó (2012) 10. Szélforgó CD. ( Fülemüle Zenekar -meg zenésített gyerekzetek 11. Másodvirágzás- Kortárs Költők sorozat (20.) AB- ART Kiadó (2013) Körösök Gyöngye Irodalmi Díj - a Körösvidéki Irodalmi Társaság megyei díja-2013 Ünnepi Könyvhét 12. Boldogságbolt -gyerekzetek ( AB-ART Kiadó) 2014. 13. Színházikó -gyerekzetek ( AB- ART Kiadó) 2014. 14. Autóparádé- leporelló ( AB-ART Kiadó) 2014. 15. Hajnaltól hajnalig- leporelló ( AB-ART Kiadó) 2014. 16. Elpattant zongorahúr - regény ( AB- Art Kiadó ) 2015. 17. Verő László oklevé l- Héttorony Irodalmi Magazin Szerkesztősége - líra kategória- 2015. Ha többet szeretnél tudni rólam, nézd meg a honlapomat! Honlapom: http://www.petererika.com/