Bakkné Szentesi Csilla : hétköznapi villanások: emlékbuborékok

*

 

 

 

Egyre szórakozottabb vagyok.

Na, ne mondja senki, hogy ez a korral jár!

Azért se vallom be azt a néhány évet, amit a negyedik x után leéltem…

A szívemet leszámítva jól vagyok, az éjszakákat kivonva pedig fele annyi idős, mint azzal együtt.

De úgy látszik időnként az inaktív — annyi, mint nyugdíjas — dolgozókat is utoléri ez a kicsit kellemetlen helyzeteket is produkáló állapot. Mint ma is, amikor főzés közben úgy döntöttem, hogy feldobom magam egy kis kávéval.

Csak egy icipicivel, mert ugye a vérnyomás…

A kávé kész volt, késhegynyi cukorral megízesítettem, majd leheletnyi tejet is löttyintettem hozzá. Azzal már fel is hajtottam azt az összesen egy kortynyi kávét, amit ugyanazzal a lendülettel a mosogatókagyló meglátogatására ösztönöztem. A gáztűzhelyen spagettinek feltett forró vízbe ezek szerint meg cukrot tettem — konstatáltam, miközben a sós kávé utóízétől próbáltam megszabadulni. Na, mára a meleg okozta sóveszteségemet valószínű, hogy sikerült pótolnom…

De még így sem érzem magam igazán zseninek — rájuk mondják, hogy mindig jár az agyuk, s emiatt igencsak szórakozottak a hétköznapi életben —, de még titánnak sem.

 

Apropó, titán.

Egyszer az egyik munkahelyen a nagyfőnök megjelent, oldalán egy fiatal kollégával, hogy bemutassa őt jövendőbeli főnökének, Jánosnak.

— Szervusz, János. Engedd meg, hogy bemutassam leendő kollégádat! Igazi titán — majd odahajolt Jánoshoz és a fülébe súgta: — Ti tán tudtok kezdeni valamit vele…

A drága jó szüleim mindig sokat adtak a nevelésemre és a neveltetésemre. Igazán jó iskolában tanultam az alapokat, majd erős gimnáziumban csiszoltak tovább.

Az otthonról hozott útravalóim egyike a „viselkedj mindig rendesen, illendően, tisztelettudóan, ne beszélj csúnyán!”

Szüleim meggyőződése volt — és én is sokban egyetértek velük —, hogy a gyerek a rosszat nem a születésével hozza, hanem a jóval együtt eltanulja, legtöbbször a felnőttektől.

Így, ha egy gyerek csúnyán beszél, akkor otthon kell a forrását keresni a bajoknak.

Egyik alkalommal édesanyám, az akkor még két éves unokájával, a kisfiammal az egész napos bébiszitterkedés után hazaindult, hozzánk. Nem laktunk messze egymástól, úgy öt perces sétaút felnőttnek.

Kellemes nyári délután volt, így Zozó nem nagyon kapkodta a piri lábait, hogy anyucihoz hamar hazaérjen. Inkább — ahogy a gyerekek szokták — rábeszélte a nagyit még egy kis játszótéri hancúrra. Amivel nem is lett volna semmi baj, ha a kutyák nem éppen azon helyen könnyebbültek volna meg korábban…

Ennek az lett a következménye, hogy a mászókázás helyett nagyinak higiéniai feladatokat kellett ellátnia a gyerekcipő eredeti állapotának visszaállítása céljából.

Látszólag a műveletet sikeresen el is látta, majd kicsit dohogva, hogy mit mond majd anyu, ha ezt megtudja, most már célirányosan hazafelé kormányozta kis unokáját.

A tízemeletes bérház hetedik emeletén laktunk akkor, egy másfél szobás lakásban. Hármunknak, nekem, a páromnak és Zozónak — az idegbajt okozó minimális konyhát leszámítva — ideális első otthon.

Anyukám és Zozó hosszas várakozás után végre beszállhattak a liftbe, két huszonéves fiatalemberrel együtt. A két fiatal első perctől kezdve széles mosollyal vizslatta Zozókát, aki a cipőjére szegezett tekintettel mélyen hallgatott. A nagyi közben kényelmetlenül izgett-mozgott, s kerülte a fiatalok tekintetét. Az a félsz járt benne, hogy ezt az „illatot” nehéz félremagyarázni…

De végre megérkeztek a hetedikre, ahol már egy mély levegővételre is sor kerülhetett — volna.

Ahogy odaléptek a két fiatal mellett a nyitott liftajtóhoz, hogy kiszálljanak, Zozó hanyag mozdulattal a feje búbjára tolta a simléderes sapkáját, és a cipőjéről a fiatalemberek szemébe nézve határozottan kifejtette:

— Batta meg…

A két fiatalember kirobbanó nevetését még akkor is lehetett hallani, amikor már Zozó és édesanyám — ő szintén a nevetéstől pukkadozva — beléptek a lakásba.

 

 

 

2009. augusztus 31.

 

Legutóbbi módosítás: 2019.08.15. @ 11:29 :: Bakkné Szentesi Csilla
Szerző Bakkné Szentesi Csilla 299 Írás
Retus nélkül (részlet) az indulási oldalon elfogynak a csokrok, a kezek másnak intenek. a fékcsikorgás fel-felébreszt, s míg igazítok a gyűrött időn, fejemet még ráhajtom a zakatoló szívverésekre. a vonatfütty felvág néhány eret, de már nem értem lángol az ég. tüzét alig érzem. elfordulnak a mosolygó tekintetek.