Mediterrán nyugalom 5.rész

Parga

Igazat ír az Aeolus Utazási Iroda prospektusa, hogy Parga – ez  a Görögország észak-nyugati részén  fekvő városka – a szárazföldnek olyan különleges helye, ahol pontosan úgy érzed magad, mintha   szigeten lennél. Görögország Ciprusa! – így hirdetik a helyi szórólapok. Magyar vendégek körülbelül két év óta járnak ide.

 

    A város gyökerei az antik időkbe nyúlnak vissza. Régen Torininek nevezték. Az ősi  város földrengés következtében elsüllyedt, a jelenlegi Pargát délebbre költöztették át, ide, ahol a legenda szerint egy pásztor megtalált egy eltűnt Szűz Mária ikont, s ahol ma a velencei erőd romja áll.

    A velenceiek 1797-ig uralták Pargát, de hatalomra jutottak  itt a törökök, majd a franciák , az oroszok és az angolok is.

    Mi a szezon kezdetén érkezünk, de már meleg a tenger, pezseg, zajlik az élet, mégis a második héten tapasztaljuk meg igazán, hogy milyen nyüzsgő forgatagba csöppentünk. Még a  görögök is kuriózumnak tartják a helyet, ezért szívesen töltik itt szabad idejüket.

    A teraszosan épült városka központja a kikötő körül helyezkedik el. Nagyméret? horgony, azaz vasmacska díszíti a teret. A keskeny sikátorok, a kis utcák labirintusában egymás sarkába érnek a boltocskák, a szórakozóhelyek. A tenger fölé emelkedő vörös tetős épületek spalettái különböző színekben pompáznak. Az esti kivilágítás gyönyörű. Bárhová nézel, természeti szépséget látsz, a karcsú ciprusok kimagasodnak az olajfaligetek sűrűjéből.

    A görög-keleti katolikus templomot nemcsak  kívülről, hanem belülről is megcsodálhatom. Megkérdezem Mariát, a ház asszonyát, hogy velem jönne-e a vasárnapi ünnepi misére. Természetesen igent mond. Velünk tart Évi is. Hárman lépünk be tehát az ajtón. Rögtön látom, hogy itt nem annyira tartják már be a szabályokat, mint ahogyan például a tolói templomban láttam. Nők és a férfiak vegyesen ülnek a székeken, igaz, mini csoporokban, és vegyes kamarakórus énekel. Figyelem, hogy milyen gondosan igazgatják a papi öltözéket mise közben. Talán része ez a szertartásnak, mint ahogyan az is, hogy időszakonként hol a férfiak, hol a nők egy-egy csoportja áll fel, s ilyenkor – s nem egyszerre – vetnek keresztet, amit egyébként épp fordítva tesznek, mint ahogyan mi szoktuk.

    Maria a templom hátsó szegletében marad – és szomszédnőjével csendesen beszélget (szabad!), míg Éva és én előrébb megyünk, hogy jobban lássuk a történéseket. Jól kilógunk a sorból, mert csak helyieket látunk, de mindenki kedvesen mosolyog, s szabad utat enged nekünk.

    Fel sem tűnik – hiszen Tolóban tapasztaltam már, hogy temlombalépés után korra, s nemre való tekintet nélkül rajtunk kívül mindenki megcsókolja a város védőszentjének képmását. (Mi azonban jól kikerüljük, brr!)

    Ma három kisgyermek keresztelőjének lehetünk szemtanúi.  A pópa ugyanazzal a kanállal tesz minden gyerek szájába valamilyen folyadékot. Az egyik kicsi, a szertartás résztvevőinek derültségére nem  akarja meginni az italt. Később Mariától megtudjuk, hogy bort itatnak a csöppségekkel. Csak egy kanálnyit, de bort…

    A  keresztszülők  óriási gyertyát tartanak, ami óriás-maslival van átkötve. Az egész dolog valahogy olyan egyszerű. Szertartásos, de egyszerű.

    Egy óra elteltével jelezzük Mariának, hogy szeretnénk hazamenni. Nem probléma – int fejével, s két perc múlva már az utcán vagyunk.

    Hazafelé haladva megpróbálunk valahogyan kommunikálni vele.

 

 

28látogató,2mai

Szerző Péter Erika 568 írás
"Az ember akkor jut legközelebb saját énjéhez, amikor oly' komollyá válik, mint a játszadozó gyermek." (Herakleitosz)Előfordulok sok-sok antológiában, néhány folyóiratban, köztük a Bárka Irodalmi Folyóiratban, a Csodaceruzában és Dörmögő Dömötörben. a Breki Magazinban is.2013 Ünnepi Könyvhét - A Körösvidéki Irodalmi Társaság Körösök Gyöngye díjával jutalmazta Másodvirágzás c. könyvemet.2014: VOSZ - IRODALMI PRÍMA DÍJ a gyermekirodalomban kifejtett munkásságomért.Tizenkét önálló kötetem van. 1.Mindörökké mosoly ( Akkordia Kiadó 2. Szeretőim a szavak (Akkordia Kiadó). 3.Verselhetek 1.és 2.kiadás - Móra Kiadó) 4. Három Holló CD ( Palinta Társulat) Gyerekverseim némelyikét megzenésítették. 5.A nyakatekert zsiráf- gyerekzetek (magánkiadás) 6.Túlhordott ölelés - Irodalmi Rádió, Miskolc, MEK. kötet 7.Esőtánc- CD -megzenésített verseim. Énekli és zeneszerzője: Dafna 8. Csupa csiga - verses mesék - Timp Kiadó (2011) 9.ZabfaLók - verses történetek a lovakról- AB-ART Kiadó (2012) 10. Szélforgó CD. ( Fülemüle Zenekar -meg zenésített gyerekzetek 11. Másodvirágzás- Kortárs Költők sorozat (20.) AB- ART Kiadó (2013) Körösök Gyöngye Irodalmi Díj - a Körösvidéki Irodalmi Társaság megyei díja-2013 Ünnepi Könyvhét 12. Boldogságbolt -gyerekzetek ( AB-ART Kiadó) 2014. 13. Színházikó -gyerekzetek ( AB- ART Kiadó) 2014. 14. Autóparádé- leporelló ( AB-ART Kiadó) 2014. 15. Hajnaltól hajnalig- leporelló ( AB-ART Kiadó) 2014. 16. Elpattant zongorahúr - regény ( AB- Art Kiadó ) 2015. 17. Verő László oklevé l- Héttorony Irodalmi Magazin Szerkesztősége - líra kategória- 2015.Ha többet szeretnél tudni rólam, nézd meg a honlapomat! Honlapom: http://www.petererika.com/

10 Komment

 1. Biztosan, Icum!
  A helléneknél különösen fontos szerepe van a bornak. Egyszer… voltam egy hegyi temetőben. Hát ott!
  Képzeljétek, hogy – miután kiásták a csontokat a 3-5 évig használatos sírból, a temető melletti építményben, ládikában, borban áznak a halotti csontok. (de ez egy másik történet…)

 2. Avikám! Láttam a bazi nagy görög lagzit! Nagyon jó film volt.
  Ugyan lakodalomba nem keveredtem Görögországban (csak Törökországban!), de ne hidd, hogy nincs ilyen élményem! Más évben kivételes csodában volt részem egy originált népi (nem a turistáknak szóló műizé) mulatóhelyen, ahová csak protekcióval jutottam be. Ott elkülönülten táncoltak a nők , külön a férfiak.
  Néztem, néztem aztán beálltam a nők közé. Először vonakodtak tőlem, majd bevettek a körbe, tanítottak.
  Körülöttem lányok jártak, néha-néha ezüsttálcáról rózsát szórtak egy-egy táncoló nő fejére. Egyszercsak
  odajött hozzám egy lány, és szórta a virágokat a fejemre. Nagyon megtapsoltak.
  Házigazdánktól tudtam meg, hogy egy görög férfi szóratta rám a rózsákat – mert a szép táncért rózsával fizetnek. Jó sok rózsát vett nekem. Laci nagyon büszke volt rám, ő azt is látta, hogy ki volt a görög lovag. Én- meg csak táncoltam, táncoltam a rózsák és a görög nők között.
  (Hej, de sok élményem van! )

 3. Ilonom,voltam Sartiban is. Gyönyörű ott a tenger. A Narancs-öbölben -tudod, a nudista parton- láttam egy meztelen szobrászt. A sziklából faragott szobrot. Csak úgy lengett a hibilmbije 🙂
  Meg…ott voltunk egy napos öszvértúrán is, a hosszú bajszú Krtisztosszal. Lacit úgy feltörte a nyereg (mert női nyerget kapott) hogy 2 napig alig bírt ülni… szegény. 🙂

 4. Én Athénban látogattam meg egy ilyent. Van egy hülye szokásom, hogy nem érdekel milyen vallás temploma, de kiváncsi vagyok a szertartásokra. Voltam már zen budhista templomban indusoknál meg kopftoknál is. De láttam mér muszlim istentiszteletet is ahova csak lábmosás után mezitláb lehet bemenni cipő nélkül. Az asszonyt nehezen vettem rá mert tudja rólam, hogy a világon nincs nálamnál nagyobb ateista. Sznitén vasárnap volt. Néztek minket mint a futóbolndot de nem szóltak. Sőt egy pofa oda is jött, megszólitott angolul, hogy honnét jöttünk. Mondom neki, hogy Izraeliek vagyunk. Nagyott nézett aztán kezet ráztunk. A szertartás nem volt valami különleges esemény, de utána rögtön esküvőt rendeztek és erre meghívtak minket. Olyat te nem láttál. Ezek ugy tudnak mulatni, hogy csak. És boldog boldogtalant meghívnak, mert ilyenkor a templom előtti teret telerakják asztalokkal és esznek isznak ami belefér. Ilyent csak filmen látni/Baszi nagy görog lagzi/Felejthetetlen élmény volt

 5. Sartiban voltunk tavaly, és vsárnap reggel mi is megálltunk a templom nyitott ajtaja előtt, bemenni nem mertünk, csak álldogáltunk egy kicsit.. Nem ismertük a szertartás folyamatát, és zavarni nem akartunk.
  Azt hiszem jól tettétek, hogy a háziasszony segítségével bementetek a templomba, mert az is hozzátartozik a hely hangulatához, ugyan úgy mint a tengerpart.

 6. Drága Sanyikám!
  Ezt a naplót ott kinn írtam, Görögországban, a stílusom… olyan, mint amilyenek az érzéseim voltak ott. Most csak kicsit pofoztam rajta.
  rülök,hogy nem kell űrhajóba szállnom.Több – külföldet járt naplóm is a fiókban hever.
  Kapaszkodj jól, mert már az utolsó rész következik… holnap.
  Köszi!

Hagyj üzenetet