Péter Erika : Mediterrán nyugalom 5.rész

Parga

Igazat ír az Aeolus Utazási Iroda prospektusa, hogy Parga – ez  a Görögország észak-nyugati részén  fekvő városka – a szárazföldnek olyan különleges helye, ahol pontosan úgy érzed magad, mintha   szigeten lennél. Görögország Ciprusa! – így hirdetik a helyi szórólapok. Magyar vendégek körülbelül két év óta járnak ide.

 

    A város gyökerei az antik időkbe nyúlnak vissza. Régen Torininek nevezték. Az ősi  város földrengés következtében elsüllyedt, a jelenlegi Pargát délebbre költöztették át, ide, ahol a legenda szerint egy pásztor megtalált egy eltűnt Szűz Mária ikont, s ahol ma a velencei erőd romja áll.

    A velenceiek 1797-ig uralták Pargát, de hatalomra jutottak  itt a törökök, majd a franciák , az oroszok és az angolok is.

    Mi a szezon kezdetén érkezünk, de már meleg a tenger, pezseg, zajlik az élet, mégis a második héten tapasztaljuk meg igazán, hogy milyen nyüzsgő forgatagba csöppentünk. Még a  görögök is kuriózumnak tartják a helyet, ezért szívesen töltik itt szabad idejüket.

    A teraszosan épült városka központja a kikötő körül helyezkedik el. Nagyméret? horgony, azaz vasmacska díszíti a teret. A keskeny sikátorok, a kis utcák labirintusában egymás sarkába érnek a boltocskák, a szórakozóhelyek. A tenger fölé emelkedő vörös tetős épületek spalettái különböző színekben pompáznak. Az esti kivilágítás gyönyörű. Bárhová nézel, természeti szépséget látsz, a karcsú ciprusok kimagasodnak az olajfaligetek sűrűjéből.

    A görög-keleti katolikus templomot nemcsak  kívülről, hanem belülről is megcsodálhatom. Megkérdezem Mariát, a ház asszonyát, hogy velem jönne-e a vasárnapi ünnepi misére. Természetesen igent mond. Velünk tart Évi is. Hárman lépünk be tehát az ajtón. Rögtön látom, hogy itt nem annyira tartják már be a szabályokat, mint ahogyan például a tolói templomban láttam. Nők és a férfiak vegyesen ülnek a székeken, igaz, mini csoporokban, és vegyes kamarakórus énekel. Figyelem, hogy milyen gondosan igazgatják a papi öltözéket mise közben. Talán része ez a szertartásnak, mint ahogyan az is, hogy időszakonként hol a férfiak, hol a nők egy-egy csoportja áll fel, s ilyenkor – s nem egyszerre – vetnek keresztet, amit egyébként épp fordítva tesznek, mint ahogyan mi szoktuk.

    Maria a templom hátsó szegletében marad – és szomszédnőjével csendesen beszélget (szabad!), míg Éva és én előrébb megyünk, hogy jobban lássuk a történéseket. Jól kilógunk a sorból, mert csak helyieket látunk, de mindenki kedvesen mosolyog, s szabad utat enged nekünk.

    Fel sem tűnik – hiszen Tolóban tapasztaltam már, hogy temlombalépés után korra, s nemre való tekintet nélkül rajtunk kívül mindenki megcsókolja a város védőszentjének képmását. (Mi azonban jól kikerüljük, brr!)

    Ma három kisgyermek keresztelőjének lehetünk szemtanúi.  A pópa ugyanazzal a kanállal tesz minden gyerek szájába valamilyen folyadékot. Az egyik kicsi, a szertartás résztvevőinek derültségére nem  akarja meginni az italt. Később Mariától megtudjuk, hogy bort itatnak a csöppségekkel. Csak egy kanálnyit, de bort…

    A  keresztszülők  óriási gyertyát tartanak, ami óriás-maslival van átkötve. Az egész dolog valahogy olyan egyszerű. Szertartásos, de egyszerű.

    Egy óra elteltével jelezzük Mariának, hogy szeretnénk hazamenni. Nem probléma – int fejével, s két perc múlva már az utcán vagyunk.

    Hazafelé haladva megpróbálunk valahogyan kommunikálni vele.

 

 

Legutóbbi módosítás: 2019.06.25. @ 11:30 :: Péter Erika
Szerző Péter Erika 568 Írás
"Az ember akkor jut legközelebb saját énjéhez, amikor oly' komollyá válik, mint a játszadozó gyermek." (Herakleitosz) Előfordulok sok-sok antológiában, néhány folyóiratban, köztük a Bárka Irodalmi Folyóiratban, a Csodaceruzában és Dörmögő Dömötörben. a Breki Magazinban is. 2013 Ünnepi Könyvhét - A Körösvidéki Irodalmi Társaság Körösök Gyöngye díjával jutalmazta Másodvirágzás c. könyvemet. 2014: VOSZ - IRODALMI PRÍMA DÍJ a gyermekirodalomban kifejtett munkásságomért. Tizenkét önálló kötetem van. 1.Mindörökké mosoly ( Akkordia Kiadó 2. Szeretőim a szavak (Akkordia Kiadó). 3.Verselhetek 1.és 2.kiadás - Móra Kiadó) 4. Három Holló CD ( Palinta Társulat) Gyerekverseim némelyikét megzenésítették. 5.A nyakatekert zsiráf- gyerekzetek (magánkiadás) 6.Túlhordott ölelés - Irodalmi Rádió, Miskolc, MEK. kötet 7.Esőtánc- CD -megzenésített verseim. Énekli és zeneszerzője: Dafna 8. Csupa csiga - verses mesék - Timp Kiadó (2011) 9.ZabfaLók - verses történetek a lovakról- AB-ART Kiadó (2012) 10. Szélforgó CD. ( Fülemüle Zenekar -meg zenésített gyerekzetek 11. Másodvirágzás- Kortárs Költők sorozat (20.) AB- ART Kiadó (2013) Körösök Gyöngye Irodalmi Díj - a Körösvidéki Irodalmi Társaság megyei díja-2013 Ünnepi Könyvhét 12. Boldogságbolt -gyerekzetek ( AB-ART Kiadó) 2014. 13. Színházikó -gyerekzetek ( AB- ART Kiadó) 2014. 14. Autóparádé- leporelló ( AB-ART Kiadó) 2014. 15. Hajnaltól hajnalig- leporelló ( AB-ART Kiadó) 2014. 16. Elpattant zongorahúr - regény ( AB- Art Kiadó ) 2015. 17. Verő László oklevé l- Héttorony Irodalmi Magazin Szerkesztősége - líra kategória- 2015. Ha többet szeretnél tudni rólam, nézd meg a honlapomat! Honlapom: http://www.petererika.com/