Placskó Lajos : Haikuk

*

Elcsendesedve

 

Hátam vén fának

Támasztom. Arcom nap süti.

Lelkem Istené.

 

Lányaimnak

 

Tükörben látod:

Mosolyom szemetekbe

Loptam örökre.

 

Kérdés

 

Megállsz-e egy kő

Előtt, hogy megsimítsd és

Csodáld alakját?

 

Élet

 

Kezemből hűlt toll

Kerengve hull a földre.

Éltem is ennyi!

 

Láz

 

Ereimben vér

Süvít, láz éget. Kezed

Hősére vágyom!

 

Nemzedékek

 

Gyermekem sorsa

Homlokom ránca. Ahogy

Apámé voltam én.

 

Születés

 

Hajnali párát

Lehel a hegy. Majd fölé,

Mint felhő lebben.

 

Szendergés

 

Éj anyám csillag

Mintás bársony leple rám

Borul. Álomszép!

 

Pillanat

 

Mint egy illatos

Pille hull le a földre

A rózsaszirom.

 

Intés

 

János bogarat

Meg ne ölj! Mert Isten fénye

Alszik ki vele.

 

Rajtakapottan

 

Ajkam ajkadra

Hajolt s a Hold lesett

A szemérmetlen.

 

Álmodtam

 

Az est árnya a

Csend lebbent szobámba és

Lágyan betakart.

 

A sötét piktor

 

Az est korommal

Fest. Holdsugárral fényt ad

A lényegesnek.

 

Titkolt vágy

 

Az ég széléről

Huncut csillag int, kacsint,

Kalandra csábít.

 

Szellőrózsa

 

Szellőrózsa leng,

Szirma kereng a szélben.

Alá hóként hull.

 

Álarcok

 

Vidámság, humor,

Vicc fedi lelkem, arcom.

Ne lásd, ami fáj!

 

Emesémnek

 

Tollam fekete

Gyöngyöket sír a papírra.

Hiányod fáj így!

 

Vis vitalis

 

Mosolyod éltet,

Erőt ad. Vajon kitart,

Míg újra látlak?

 

Majd

 

Létem — mint évek,

Percekké — porrá, magam

Emlékké válok.

 

Pirkad

 

Fényt idézőn éj

Múlik. Ragyogást ígér

a pirók hangja.

 

Hangulat

 

Madár dalol és

Lomb susog, mégis a csend

Az úr az erdőn!

 

Ajándék

 

Mi jót tehettem,

Hogy oly szépet kaptam az

Úrtól, mint Te vagy?

 

 

 

 

Legutóbbi módosítás: 2019.11.12. @ 14:54 :: Placskó Lajos
Szerző Placskó Lajos 77 Írás
A Lajos nevet nem a szüleimtől, inkább a sorstól kaptam , hiszen egy véletlen elszólás volt az eredője. Ám, ha már kaptam, igyekszem becsülettel viselni. Tanítok. Két diplomával és egyre elkeseredettebben. Csak a gyerekek tiszta tekintete, az a pár felcsillanó szikra tart engem is ezen az önemésztő, őrült pályán, ami az én fajtám része. Közben vadul "pótcselekszem": írok prózát, verset, haikut, faragok fát, csontot, rajzolok és legújabban színészkedek - természetesen csak szűk körben, szigorúan amatőr módon. Három dologra vagyok büszke az életemben minden maradék nélkül és teljes csodálattal: a három lányomra.