Győri Irén : Ötvenszavasak

*

 

Fogságban

 

     A hadifogoly nehezen vonszolta csonka lábát. Az épületet eltakarták a park fái, fény szűrődött át közöttük. Régen hallott magyar szót, itt nincs magyar. Ekkor figyelt fel.      Egy nő énekelt!

     „Hazám, hazám, te mindenem…”

     Szemét elfutotta a könny! Sietve belépett a kórterembe.      Zengett, szárnyalt magyarul, betöltve a teret… Egy orvosnő énekelt!

 

 

*********************************************************************

 

 

Tíz dollár

     Julis néninek amerikai barátnője küldött tíz dollárt, ezerkilencszáz-ötvenkettőben, boldog volt a megajándékozott (akkor tizenhét forint volt egy dollár). Hivatalosan! Fizettek ötven forintot.

     Julis néni nem győzött leveleket írni, igazolásokat beszerezni, illetékre, utazásra, erre-arra elment a pénz és idő. Csak rossz emlék maradt. A barátság véget ért. Milyen kár!

 

************************************************************************

 

Tekézők

     A pap szeretett tekézni, szívesen játszott, igaz, nem tudott. Egyszer megjegyezte;     — Ha kilencet döntök, három liter bort hozok!     Háta mögött összebeszéltek, ha már ígérte, legyen szerencséje! Spárgára állították a babákat, s amikor az atya gurított, kirántották a madzagot. Nyert!       — Itt az összes misebor! Ördögök, igyatok  morogta, és nagyot sóhajtott!

 

 

****************************************************************************

Legutóbbi módosítás: 2012.09.10. @ 11:41 :: Győri Irén
Szerző Győri Irén 180 Írás
2002. óta élek Battonyán. Az írás és olvasás nekem olyan mint a levegő, hiányában megfulladok! Szeretem a tornyot, és benneteket. Ez a világ legjobb menedéke!