Boér Péter Pál : Hintőpor

“Drága barátaim, a mai étek receptje igen egyszer?…”

 

 

 

 

 

Drága barátaim, a mai étek receptje igen egyszerű. Fő alkotóeleme az úgynevezett por, mely nyárközépi tikkadt hőségben ápolatlan utakról és erdei ösvényekről egyaránt beszerezhető. Ne gondolják, hogy ez a könnyedén megszerezhető anyag a végtelenségig rendelkezésre áll!

Fogyasztják ezt mindenfelé. A társadalom legszűkebb, néhány tagú csoportosulásain belül épp úgy, mint egy községi, városi, vagy megyei közegben.

Az alapanyag egy mellékes – hogy is fogalmazzak -, úgynevezett nép nevű valamire volna pakolandó.

Kis csoportoknál kicsi a szórat, nagyobbaknál nagy. Egészen nagy magasságokban – gondolkodni sem merek, bár ott szeretik a legjobban az ilyen ínyencséget -, hatalmas. Éppen ezért nem egy négytagú családra, hanem a legfelsőbbekre vonatkoztatom a receptet, aztán majd mindenki leszűri magának – esetleg rostán átszitálja – a kisebb, még kisebb és legkisebb adagokra valót.

Vegyük hát ezt a folyton követelőző, semmivel meg nem elégedett bohóckodó népet, aki úgy gondolja, hogy elemi kötelessége megnyomorítani a vezető szerencsétlenek életét. Ezért kell mindjárt az elején méretre szabni a másodlagos hintendőt. A derelyemetszőhöz hasonlóan, nagyobb vágóeszközöket is használhatunk, úgy mint olló, kés, bárd…

Vesszük, és péppé gyúrjuk(ják) azok akik a specialitást csinálják. Majd egyengetés után a serpenyőt egy finom hintet porral béleljük, ami nagyon nehéz feladat, mert sokkal többen vannak a kelleténél. Bár, ha kevesebben lennének, anyagilag könnyedebb sütet jutna csak a szegény étekkedvelők asztalára. 

Belegyömöszöljük a népet, amelyre felülről szintén egy lágy hintet porozást, mondhatni hintőporozást zúdítunk. Amennyiben nem hömpölygő kedvében van, és esze ágában sincs feltámadni tenger módjára, be is lehet tenni a sütőbe. Ám ilyen nép sajnos nincs, ezt én mint a főszakács szóvivőjének porhintettje mondom. Ő is fentről hallatta, bár azt hiszem komolyan sajnálja, de a mocorgó, tálcában izgő-mozgó, népre egy egész népnyi hintet szükségeltetik ahhoz, hogy annak hatására hosszabb ideig megpuhultan rágható legyen.

Ugye milyen egyszerű recept, kedveseim? Kevés hozzávalót, de nagy szaktudást, emellett hatalmas felelősséget igényel az elkészítése. Még senkinek sem sikerült huzamosabb ideig ropogósra sütni ezt az étket, majdnem mindig a távol keleti nyers fogásokhoz hasonlóan kemény, nehezen ehető marad, bármeddig is sütik.

Ideig, óráig a néppép legalább egyik fele – ritkábban az egész – valóban megpuhul és ehetővé válik. Történik ez általában négy esztendőnként.

A beporozott étek kedvelői, dél maszkatintóhoz hasonlóan rajonganak érte, és hangárokat töltöttek tele a fő ízesítővel – az igazi alapanyaggal, amit olyan profán semmiség – porral. Az étkezés, amit ebben az esetben beetetésnek is neveznek, csupán ezután kezdődhet meg. Második fogásnak a “Hátrébb az agyarakkal” vaddisznó sültet, és a kulimázzal kikapart mézédes gesztenyét ajánljuk.

 

 

 

Legutóbbi módosítás: 2012.09.25. @ 19:54 :: Boér Péter Pál
Szerző Boér Péter Pál 755 Írás
Nagyváradon születtem, 1959-ben. Nem mondhatnám, hogy kesztyűs kézzel bánt volna velem az élet, de még a szorítóban vagyok! Családtagjaim hiperoptimistának tartanak, azt hiszem nem véletlenül. A humort – ezen belül a szatírát, abszurdot – és a romantikát egyaránt kedvelem. Empatikusnak, toleránsnak gondolom magamat. Egész életemet Erdélyben éltem, élem. Anyám révén erősen kötődöm a székelységhez, de Ők már csillagösvényen járnak Apámmal. Nagyon érdekel a teológia, filozófia, nyelvek, irodalom, és sok egyéb. Fiatalon kezdtem verseket írni, ám a rövid próza vált a nagy kedvenccé. Köteteim: 2010 – “Nagyító alatt” – novelláskötet 2011 – “Le a láncokkal” – novelláskötet 2012 – “A nonkonformista” – novelláskötet 2013 – “Engedélykérés”- novelláskötet 2013 – “Megtisztult ablakok” – regény 2016 – "Fenyőágon füstifecske" – regény 2017 – "Ködös idill" – két kisregény 2018 - "Szabályerősítő" (Válogatott novellák) - e-book Írásaim jelentek meg a Bihari Naplóban, a Reviste Familiaban, a Comitatus folyóiratban, a Várad folyóiratba, a Brassói Lapokban, a Reggeli Újságban, a “7torony” irodalmi magazin antológiáiban (2010-2016), a Holnap Magazin antológiájában, a Holnap Magazin nyomtatott mellékletében, az Irodalmi Jelenben, a kolozsvári Tribunaban, a bukaresti rádióban és máshol.” A világháló adta lehetőségekkel élek: Lenolaj irodalmi és kulturális műhely A Hetedik Héttorony irodalmi magazin MagyarulBabelben CINKE Holnap Magazin PIPAFÜST Szabad szalon Penna magazin Bukaresti rádió AlkoTÓház Weblapom: http://boerpeterpal.blogspot.com/