Boér Péter Pál : Bűnöző életek

 

– Ma még akar szuszogni?

– Szeretnék, csak este hét van. Öt órán át nehezemre esne a légmentesítés…

– Így elhagyni magát! Tehermentesítettük minden hajszolás alól, mégis úgy liheg, mint egy nyelvét lógató, vastag bundájú eb.

– Bocsánatát kérem, muszáj volt beszippantanom…

– Hát ez az! Pocsékolnak, pocsékolnak és megint csak pocsékolnak, miközben nincsenek tekintettel senki jóindulatára, függetlenül attól, hogy igen gálánsan szabtuk meg a napi belélegezhető oxigén mennyiséget. Ráadásul, valami ficsúr vétó jogának gyakorlása miatt, nem is lehetett úgy megcsinálni, ahogyan szerettük volna. Csak a belégzések számát határozhattuk meg, amivel élhet nagy öblös, vagy kicsit rövid, elpocsékolt szusszanatok formájában. Kénytelen vagyok magát éjfélig a légzés joga alól felfüggeszteni!

– Mélységesen megrendülten, egyenesen hason csúszva könyörgöm, legalább a percre kiszabott belégzés norma felét engedélyezze! Annyit gyakorlatoztunk családostul az elvárásoknak megfelelni, de még mindig képtelenek vagyunk nem állandó légszomjban kínlódni. A kijelző is folyamatosan stresszel, és nagy mennyiségű inhalálások helyett, szapora piciket lélegzek. Közben szoktam rájönni, hogy saját normámat szabotálom…

– Maga a társadalom réme, egy roppant pocsékoló! Abból a fajtából való, aki rögtön rohan jogorvoslatért, persze tízszer annyi belégzés árán, és beszívja tizenöt ember napi levegőjét! Vegye tudomásul, bár nincs kegyelem, de nem kenyerem az önnön képem megrontása. Ezért, de csak is ezért, a percenkéni három belégzést engedélyezem, avval a feltétellel, hogy éjfél után öt órán keresztül a normában megszabott szippantgatások mai túllihegését tisztességesen lefaragja. Ellenőrizze magát, hogy a nap hátralevő részében tartalékoljon úgy, hogy inkább nyugodt hátralékai legyenek, amelyeket esetleg, különleges helyzetben, számtalan jóváhagyás után, hasonlóan pazarló helyzetben felhasználhat! Világos?

– Igen kérem, megpróbálkozom az alig szuszogással. Kiiktatom az alvást is, olyankor folyton ásítozok, az pedig jóval nagyobb légmennyiséget dönt tüdőmbe. A hatályos törvények alá rendelem magamat.

A légzésbiztos távozott, hátra sem nézett, hiszen a túlfogyasztók automatikusan jelentek meg ellenőrző készülékén. Úgy érezte, jól végezte dolgát, hasznos tagja a társadalomnak. Nagyokat, mélyeket lélegzett, felnézett az égre és érezte, ő a levegőadó.

Az ajtó mögött már-már fuldokolva jelzett delikvensünk felesége felé. Csak az orrán ejtette ki a szót, hogy „hozhatod”. És az oxigén palackból barkácsolt, légzésszámláló kicselező készülék, kényelmetlen légcsőbe helyezése után, adminisztratív értelemben, éjfélig nem vett több levegőt. A tarthatatlan helyzetet feloldó bűncselekmény tákolmánnyal épp aznapra készült el. Attól a pillanattól élték bűnöző életüket, a légzésellenőr legnagyobb megrökönyödésére szippantás félnormán.

Legutóbbi módosítás: 2012.07.28. @ 16:35 :: Boér Péter Pál
Szerző Boér Péter Pál 755 Írás
Nagyváradon születtem, 1959-ben. Nem mondhatnám, hogy kesztyűs kézzel bánt volna velem az élet, de még a szorítóban vagyok! Családtagjaim hiperoptimistának tartanak, azt hiszem nem véletlenül. A humort – ezen belül a szatírát, abszurdot – és a romantikát egyaránt kedvelem. Empatikusnak, toleránsnak gondolom magamat. Egész életemet Erdélyben éltem, élem. Anyám révén erősen kötődöm a székelységhez, de Ők már csillagösvényen járnak Apámmal. Nagyon érdekel a teológia, filozófia, nyelvek, irodalom, és sok egyéb. Fiatalon kezdtem verseket írni, ám a rövid próza vált a nagy kedvenccé. Köteteim: 2010 – “Nagyító alatt” – novelláskötet 2011 – “Le a láncokkal” – novelláskötet 2012 – “A nonkonformista” – novelláskötet 2013 – “Engedélykérés”- novelláskötet 2013 – “Megtisztult ablakok” – regény 2016 – "Fenyőágon füstifecske" – regény 2017 – "Ködös idill" – két kisregény 2018 - "Szabályerősítő" (Válogatott novellák) - e-book Írásaim jelentek meg a Bihari Naplóban, a Reviste Familiaban, a Comitatus folyóiratban, a Várad folyóiratba, a Brassói Lapokban, a Reggeli Újságban, a “7torony” irodalmi magazin antológiáiban (2010-2016), a Holnap Magazin antológiájában, a Holnap Magazin nyomtatott mellékletében, az Irodalmi Jelenben, a kolozsvári Tribunaban, a bukaresti rádióban és máshol.” A világháló adta lehetőségekkel élek: Lenolaj irodalmi és kulturális műhely A Hetedik Héttorony irodalmi magazin MagyarulBabelben CINKE Holnap Magazin PIPAFÜST Szabad szalon Penna magazin Bukaresti rádió AlkoTÓház Weblapom: http://boerpeterpal.blogspot.com/