Boér Péter Pál : Pályaszélről

 

 

 

„Utcára nyílik a kocsmaajtó…”, hallotta álmában is, a tőle tíz méterre döngő lagzi éjjeli slágerét. Az alkoholszint, abban a magasságban már nem segített új nótához senkit, de óbégatni kell. Elszámolta magát, nem önként tért nyugovóra, első és utolsó vőfély szerepét, pirkadat előtt rekesztette be. Nem készített elő felméréseket és a kint harsogó, nagy piros fejjel harsányan sört és bort követelő, már számolni sem tudók sorsára jutását megelőzve vonult vissza. Forgott vele az egész ház, mint vásári körhinták és csak zokogást hallott a zenebona és – torokhangú ordibáláshoz jobban hasonló – éneklés közben. Látta, ahogy belülről fűtött, dúlt érzelmekkel feszített fiatalok rohannak az örök hely felé. Jobb oldalon, magát figyelte az álomringlispíl zenés víziójában. A végtisztelgők, lemaradva, alig tudták tartani az iramot. Világosodott, a hajnal túl hamar hasad nyaranta. A türemkedve forgó zene nyekergésén át, még a sötét kocsikerekek nyikorgását is hallotta. Lovak patkóinak dobogását elnyomó kiáltást, sikolyt, valahonnan, de nem három dimenzióban, hanem a semmibe markolászva keresgélve sem lett volna képes meghatározni a pontos helyet honnan.

Aztán feltápászkodott, kiment. Már mindent szétbontottak és nézte a nagy udvart. Janika,

a lakodalom, élesztős kanibor és a nyárközépre időzült, elsárgult falevelek lepte közelmúlt, örökre eltakart barna homlokráncolását.

Most, az éjszaka futballmeccséből kiállítottan, hiába mászkál a pálya közepén, mégis pályaszélről nézi a százezer – nem adathordozón rögzített -, régi mérkőzés betyáros pillanatát. Sem Jani, sem Janek, sem Janicsár nem tarthatták már azon a pályán, mégis mágnescipőkkel tapadt a szélsebesen eltűnő nyomokba.

 

 

 

Legutóbbi módosítás: 2012.01.04. @ 18:03 :: Boér Péter Pál
Szerző Boér Péter Pál 755 Írás
Nagyváradon születtem, 1959-ben. Nem mondhatnám, hogy kesztyűs kézzel bánt volna velem az élet, de még a szorítóban vagyok! Családtagjaim hiperoptimistának tartanak, azt hiszem nem véletlenül. A humort – ezen belül a szatírát, abszurdot – és a romantikát egyaránt kedvelem. Empatikusnak, toleránsnak gondolom magamat. Egész életemet Erdélyben éltem, élem. Anyám révén erősen kötődöm a székelységhez, de Ők már csillagösvényen járnak Apámmal. Nagyon érdekel a teológia, filozófia, nyelvek, irodalom, és sok egyéb. Fiatalon kezdtem verseket írni, ám a rövid próza vált a nagy kedvenccé. Köteteim: 2010 – “Nagyító alatt” – novelláskötet 2011 – “Le a láncokkal” – novelláskötet 2012 – “A nonkonformista” – novelláskötet 2013 – “Engedélykérés”- novelláskötet 2013 – “Megtisztult ablakok” – regény 2016 – "Fenyőágon füstifecske" – regény 2017 – "Ködös idill" – két kisregény 2018 - "Szabályerősítő" (Válogatott novellák) - e-book Írásaim jelentek meg a Bihari Naplóban, a Reviste Familiaban, a Comitatus folyóiratban, a Várad folyóiratba, a Brassói Lapokban, a Reggeli Újságban, a “7torony” irodalmi magazin antológiáiban (2010-2016), a Holnap Magazin antológiájában, a Holnap Magazin nyomtatott mellékletében, az Irodalmi Jelenben, a kolozsvári Tribunaban, a bukaresti rádióban és máshol.” A világháló adta lehetőségekkel élek: Lenolaj irodalmi és kulturális műhely A Hetedik Héttorony irodalmi magazin MagyarulBabelben CINKE Holnap Magazin PIPAFÜST Szabad szalon Penna magazin Bukaresti rádió AlkoTÓház Weblapom: http://boerpeterpal.blogspot.com/