Boér Péter Pál : Lakás, személyzettel

 

 

 

Mackó és Anikó, a legjobb megoldást választották. Mikor utcára kerültek, eszük ágában sem volt parkokban dideregni, hogy aztán telente, de legalábbis egy napra köztéri jégszobor kompozícióvá váljanak. Ezért a szigorúan titkos, még mindig lezárt, senki által nem lakott, korábbi objektum kerítését átlépve, elkezdtek válogatni.

– Cicuskám, nekem az a három emeletes pöttömke tetszik, a száz méter széles, önként nőtt dzsungel takarásában. Jól eldugott, messze a bejárattól. Igaz, a kinti világból semmit nem lehet látni majd, de tudod örökké viszolyogtam a tömegtől.

– Az a három emeletes, ott jobbra, túl nagy. Nem is tetszik, mert mállik róla a vakolat. – jegyezte meg Anikó.

– Mackóm, itt mindenről mállik-válik, kívül-belül a vakolat. De nézd csak – és rábökött egy, már széttört üvegű tűzoltó sürgősségi szekrényre -, a fejsze felhasználásával annyi tüzelőnk lehet, amennyit akarunk. Fázni nem fogunk, sőt a hőguta fog kerülgetni telente. Gyere nézzük meg azt a picurkát!

Csapást vágtak maguknak a nyakig érő fűben. Már valaki járt előttük – vadon élő állat is lehetett, itt a város tőszomszédságában – és elérték a szebb időket élt, talán hajdani parancsnoksági épületet. Mackó belerúgott a falba.

– Anyuskám, ez mind a hátralévő száz évünkre kitart és recézett. Bordásfalnak is használható, a gyerekek is jól használhatják majd mászókának.

Ekkor, épp a Lackóból Mackóba becéződött férfi előtt, kivágódott az alagsori betört ablak. Hátrahőkölés után felismerte őt.

– Mélységes tiszteletem mister Georgeson, már nem is alkalmatlankodunk, egy pillanat és elhúzunk! Keresünk egy másik szigorúan titkosított, jól elfelejtett nyúlvermet.

Georgeson, aki elvárta a Georgy megszólítást, keményet vicsorított, két foga is kirepült.

– Ahogy akarja…

Mister Georgeson rázkódó zokogásba kezdett, ami átmenetileg, egy többszörösen összekötött légycsapó-kombináció, hátulról bevitt ütésétől megszűnt.

– Prolizzatok be – mondta összeroppant zokogással -, mert engem nem szeret senki Janulámon kívül. Mikor először bemutatkozott, azt hittem játszik velem és elkezdtem röhögni. Ugye, ja-nulla! Ő is lenullázott, gondoltam. Bőgni is kezdtem, mert úgy az igazi, majd fél óra múlva, mérkőzés közben felaprítottam Propogit, aki a konvencionális K1-be, valamilyen gittegyletből, mindenképpen be akarta emelni a logikai csavart. Az lehetetlen! Épp olyan, mintha egy csillagász, befogott szemmel bámulná a pöttyös, fekete eget éjjelente. Janulám értelmet adott életemnek!

– Engedelmével, mister Georgeson…

És Georgz elkezdett vinnyogva zokogni. Átölelt egy választott lakásán belüli vasdorongot, ami vele együtt remegett. Mígnem Janula, egy nulladik típusú légycsapással, esetünkben kubikos lapáttal, meg nem dorgálta.

– Egem senki nem szeret. Mindenki fél tőlem, mert bár harminc mérkőzésben haraptam le az ellenfél fülét, vagy orrát – ez persze nem igaz, plasztikával mindegyiket helyre lehetett hozni -, de látom, maguk is rettegnek, pedig csak szomjazom a szeretetet, mint a kutyám ott a sarokban. – és rámutatott egy kerek, nagy gombszemű, aranyosan vigyorgó, plüss játékra – Ő a legkedvesebb barátom!

Janula, a csapót és a lapátot egyszerre használta.

– Janulámmal élek, aki az életem értelme! Nem szeretem a tömeget, de mégis olyan egyedül vagyok… Ha ő nem lenne, már lenulláztam volna magam.

– Mondd Georgy, miért pont ide költöztél?

– Elvonultunk a világtól, de egy jó szomszéd nagyon kellene, úgy látszik te leszel az!

Mackó elragadtatása, szétvert minden műszert.

– Mekkora a lakásod Georgykám?

– Másfél szoba, konyha.

– Na figyelj, a félszobát majd befalazom. Látom, így az ablakon keresztül is, hogy nincs fala. Akkor egyből két szobád lesz!

– Á, nekem jó, különben is konditeremnek használom. A krumplit is ott hámozom és én vagyok Janula mosógépe is. Látod azt az öreg tölgyet?

– Igen, egészen érdekes, még sosem láttam kéregtelen, kopasz fát.

– Egyszerűen lepüföltem róla. Fogd meg a kezem!

Mackó lehajolt.

– Szupi! – mondta, még nem a meggyőződés csúcsán.

– Kerüljetek beljebb! Janulám drága!

Janula, ilyen kedves szavakért mindig adott egy-két pofont, most is.

– De kedves vagy! Ideadnád a nagykalapácsot?

Janula, aki szláv volt, de nem meghatározható eredetű – csak úgy egyszerűen szláv -, mert soha nem beszélt, még Georgy kedvéért sem, odabökött a sarokba.

– Jól van kedvesem, értem. Van kezem, veszem és csinálom.

Kapta a nagykalapácsot, odadobta Mackónak, aki gyorsan sérvet kapott, de ügyesen álcázta.

– Na kérlek szépen, simogatás helyett, most hederincs amekkorát bírsz vele a kezemre!

– Georgy, biztos, hogy ezt akarod? – szepegte bátorságot mímelve, a sorsába lassan belenyugodni készülő Mackó, párja előtt.

Georgy, bugyogó könnyek mögül, vinnyogva zokogta.

– Kérlek, nagyon kérlek! – már, már rimánkodott.

„Ám legyen”, gondolta és akkorát vágott rá, amekkorát bírt. A kalapács visszapattant…

– Igazad lehet Georgykám, végül is minek befalazni azt a félszobát.

– Nos barátaim, hogy is hívnak titeket?

– A feleségem Anikó, én László vagyok. Nevezhetsz Lacinak, vagy ahogyan ő szólít, Mackónak.

– Ide költözzetek a földszint alatti lakásba, velünk szembe!

– A harmadikra szerettem volna…

Georgy megvonaglott, összevicsorította fogát. Néhány ismét kirepült és könnyei áradata mögül nyöszörögte.

– Kérlek! Kérlek, kérlek, kérlek! – úgy mint a lányok – Ide költözzetek, szükségünk van…

Janula dobbantott egyet, amitől a plafon majdnem Georgy fejére esett, de ő felnyúlt és visszatette helyére.

– Elsősorban nekem van elsőbbségem. Janula, én legkedvesebb Janulám, szükségem van emberekre, szükségem van egy szomszédra!

– Oké Georgikám, de valamit valamiért. Mondtad, hogy te vagy a mosógép. – szólt Mackó.

– Persze, szívesen kimosom a ti ruháitokat is. Ott kint felpörgetem magam és a centrifugánál sokkal gyorsabban megszárítok mindent.

– Rendi, akkor a mosást megdumáltuk. A cipőket itt találod a bejárat előtt.

– Köszönöm Mackó, nem fogsz csalatkozni, mindig adtam a puccra!

– Takarítani tudsz?

– Ragyogni fog a lakásotok, mint a mienk!

„Ez nem túl meggyőző”, gondolta Mackó, „de a semminél jobb”.

– És főzni tudsz-e?

– Igen kérlek szépen! Olasz, vagy francia recepteket, netán kínait használjak?

– Nem, nekünk magyar specialitásokat főzz!

Georgy megvonaglott, nem mert hangosan, csak testben rázkódva zokogni. Könnyei mögül vallotta be, hogy erre minimum egy fél nap szakácskönyv tanulmányozás szükségeltetik. Még soha nem hallott olyanról, hogy magyar receptek…

– Nem baj Georgykám, ebben az épületben minden van, a szakácskönyvet is megkeressük és kívülről megtanulod az összes létező receptet! Holnaptól te főzöl, megértetted? Apropó, erről az objektumról valaki valamiért elfelejtette levenni a „Belépni tilos, szigorúan őrzött terület” táblát, amit ezután sem fogunk levenni. Téged nem láthatnak, mert ahogyan én, úgy más is felismerhet, de a bevásárlást valakinek el kellene intézni. Nem gondolod Georgy?

– Még nem tudom hogyan, de megoldom drága szomszéd úr és csókolom a kedves feleséged kezét. Ugye tegezhetlek úgy, mint eddig? Janula kicsim, ők az új szomszédok. Bemutatom neked Mackót és Anikót!

Mackó elfehéredett, joggal.  A kézfogás után, épp olyan lett, mint akit közvetlenül kivégeztek. Anikó nem mert nem kezet nyújtani, de Janula kegyesen orcán cuppantotta.

– Georgykám, itt szilencium van, amikor nem engedélyezem és nem akarom észlelni, hogy léteztek… – Janula légycsapóiért nyúlt -, hogy létezel Georgy. Viszont, ha szükségem van bármire, ugorj!

– Mindig erre vágytam! Erre a gyönyörű környezetre és ilyen csodálatos barátokra, akikre fel lehet nézni.

És Georgy csak zokog, zokog és zokog azóta is.

– Azt hiszem, jó választást csináltunk kicsim – súgta Mackó fülébe Anikó.

 

 

 

.

Legutóbbi módosítás: 2012.01.25. @ 16:58 :: Boér Péter Pál
Szerző Boér Péter Pál 755 Írás
Nagyváradon születtem, 1959-ben. Nem mondhatnám, hogy kesztyűs kézzel bánt volna velem az élet, de még a szorítóban vagyok! Családtagjaim hiperoptimistának tartanak, azt hiszem nem véletlenül. A humort – ezen belül a szatírát, abszurdot – és a romantikát egyaránt kedvelem. Empatikusnak, toleránsnak gondolom magamat. Egész életemet Erdélyben éltem, élem. Anyám révén erősen kötődöm a székelységhez, de Ők már csillagösvényen járnak Apámmal. Nagyon érdekel a teológia, filozófia, nyelvek, irodalom, és sok egyéb. Fiatalon kezdtem verseket írni, ám a rövid próza vált a nagy kedvenccé. Köteteim: 2010 – “Nagyító alatt” – novelláskötet 2011 – “Le a láncokkal” – novelláskötet 2012 – “A nonkonformista” – novelláskötet 2013 – “Engedélykérés”- novelláskötet 2013 – “Megtisztult ablakok” – regény 2016 – "Fenyőágon füstifecske" – regény 2017 – "Ködös idill" – két kisregény 2018 - "Szabályerősítő" (Válogatott novellák) - e-book Írásaim jelentek meg a Bihari Naplóban, a Reviste Familiaban, a Comitatus folyóiratban, a Várad folyóiratba, a Brassói Lapokban, a Reggeli Újságban, a “7torony” irodalmi magazin antológiáiban (2010-2016), a Holnap Magazin antológiájában, a Holnap Magazin nyomtatott mellékletében, az Irodalmi Jelenben, a kolozsvári Tribunaban, a bukaresti rádióban és máshol.” A világháló adta lehetőségekkel élek: Lenolaj irodalmi és kulturális műhely A Hetedik Héttorony irodalmi magazin MagyarulBabelben CINKE Holnap Magazin PIPAFÜST Szabad szalon Penna magazin Bukaresti rádió AlkoTÓház Weblapom: http://boerpeterpal.blogspot.com/