Kovács Ilon : bibi

*

 

A körtéren találkoztak. Szinte percre pontosan egyszerre, de csak öten. A híres „hat béből” hiányzott valaki. A lányok, kik az idő múlásával hölgyek lettek és a fiúk, akik urakká váltak, vidáman köszöntötték egymást.

Böbe az órájára nézett, és kijelentette.

— Nem várunk tovább, alapszabály a pontosság.

A társaságban ő volt az örök szervező, és húsz év óta nála futottak be a hírek a többiekről. 

Még az egyetemen kezdődött. Teljesen véletlenül kerültek össze egy állásbörze alkalmából. A bemutatkozásnál derült ki a „hat bé”, ezután mindig együtt lógtak. A négy lány és a két fiú.

Böbe, Babi, Bogi, Bibi és a fiúk Bandi és Boldi. Mindannyian más szakterületre vágytak.

A száraz csűr-csavar jogi vizsgákat — ahogy ők nevezték — nagyobb gond nélkül végigcsinálták. A diplomaosztóra már mindannyian tudták, hogy ki merre megy tovább. 

—  Várjunk még egy kicsit — szólt Bandi. Ő mindig  közelebb állt Bibihez mint a többiek, nagyon várta lányt, aki nem akart megérkezni. Ha őszinte akart lenni magához, azért mozgatott meg mindent a londoni cégénél, hogy a hosszú távú szerződés aláírása, amit ő készített elő, erre a hétre essen, és néhány napot itthon tölthessen. Vágyott erre a találkozásra, és Bibi már korábban sem jött el. Titkon remélte, most itt lesz.

Böbe, mintha tudna valamit, megszólalt.

— Nincs mit várni, menjünk.

A busz, ami a hegyre vitte őket, éppen beállt. A hátsó részénél álltak meg, a kapaszkodóknál. Régen is így utaztak. Itt mindenki mindenkit látott, hallott, és a leszállás is könnyebb volt. A kanyargós út fel a hegyre májusi szépségét mutatta. Egy-egy kanyarnál messze elláttak a Duna felé. A nyitott ablakon már tiszta levegő áramlott be.

— Ugye milyen szép! — sóhajtott Bogi, és Boldin bökött egyet, hogy merre nézzen.  Mióta a divatszakmában jogászkodott, sokat volt külföldön, és a budai hegyeket ritkán látta.

— Micsoda telekhelyek vannak még erre! — ámuldozott Babi.

— Neeeem! — mondták szinte egyszerre. — Ingatlan befektetők ide nem jöhetnek!

— Jól van, na, nem ez a befektetési területem!

— „Hat bé”, ill. „öt bé”, megérkeztünk! — szólt Böbe.

Rövid séta után megérkeztek az étteremhez. A pincér, ahogy beléptek azonnal fogadta őket, és egy terített asztalhoz kísérte a társaságot.

Mire elhelyezkedtek meg is jelent a pincérnő az étlapokkal. Élénkvörös hajával és divatos szemüvegével elég feltűnő volt. A rendelést kissé lassan jegyezte fel, de legalább nyugodtan végignézhették az ajánlatot.

Bandi annyira nézte a nőt, meg is jegyezte Böbe.

— Bandi, mi volt olyan feltűnő a nőn? Talán csak nem valami biztonságtechnikai dolgot fedeztél fel rajta?

Mióta Bandi egy biztonságtechnikai cégnél jogász, mindig új találmányokról regélt.

— Csak nevessetek! Szerintem a pincérnő egyik gombja olyan volt, mint egy apró mikrofon.

— Persze, melyik gombjára gondolsz? — kérdezték a többiek, és nevettek.

Kis idő múlva megérkeztek a választott italok és ételek, azzal voltak elfoglalva.

A beszélgetés arról zajlott, kivel mi is történt, és mi van a családjával. Abban egyetértettek, hogy szerencsésen alakult a sorsuk, mert az eltelt évtizedek alatt csak kisebb problémáik voltak.

Bandi végül megkérdezte.

— És Bibi? Vele mi van?

Csend lett. Mindannyian Böbére néztek, tőle vártak valami hírt. Bíró lettére bíztak benne, hátha valamit sikerült felkutatnia Bibiről.

— Két éve találkoztam vele, két felvonás között egy színházban. Szinte egyszerre tettük le a poharat a kör alakú asztalra. Bibi a lányával volt, és én is. Nagyon megörültem neki, ő ezzel szemben visszafogott volt. Mire egy névjegyet sikerült elővennem a táskámból, és odaadni neki, már egy magas csinos úr meg is jelent mellette, és Bibi azonnal elköszönt. Nem értettem semmit.

— Megváltozott? Hogy néz ki? — faggatták a többiek.

— Már nem volt az arcán az a vörös tűzfolt, de a szája mellett a szépségpötty az igen.

— És hol lakik? — türelmetlenkedett Bandi. — Kíváncsi lennék rá, minden álma az volt, hogy befutott büntető jogász legyen, ezért is voltunk sokat együtt annakidején, mert én is azt a szakot választottam, persze az élet másfelé vitt. A kamarai szaknévsorban sem találtam soha.

— Tehát mit is tudunk róla — szólt Boldi —, hozzáment egy ügyvédhez, aki talán jól kereshet és eltűnt a szemünk elől, valószínűleg nem is praktizál.

— A szüleihez küldtem a mai napra szóló hírt a találkozóról, azt is megírtam, hogy hol leszünk. — Ez is hozzátartozott Böbe precizitásához.

Még egy kicsit beszélgettek a távollévő Bibiről, aztán napi témára terelődött a beszélgetés. Már régen besötétedett, amikor intettek, hogy fizetnének.

A pincér, aki fogadta őket megérkezésükkor, hozta a számlát, amit egy kis mappában az asztalra tett, és egy laptop volt a kezében.

— Elnézést, egy üzenetet kell átadnom önöknek.

— Üzenetet? Miről beszél? — kérdezte Babi, aki a legközelebb ült a pincérhez.

— Egy kis türelem! — mondta a pincér.

A laptopot az asztalra tette, belehelyezett egy CD-t, elindította, és otthagyta őket.

Az öt jogász a monitorra meredt.

Először megjelent a vendéglő kívülről, majd az étterem belső tere, és ők, ahogy az asztalnál ülnek, végül feltűnt egy arc, Bibi, illetve majdnem olyan.

— Szervusztok! Sajnálom, de csak ez az egy lehetőség volt számomra, hogy találkozzunk. A férjem foglalkozása miatt veszélyben van az életem, ezért más külsővel, más névvel és máshol kell élnem. A szüleimmel is csak közvetítő útján tartok kapcsolatot. Örülök, hogy ma láttalak Titeket. Bandi talán ki is szúrta a mikrofont a mellényemen, amikor a rendelést vettem fel, másként nem tudtam volna megjegyezni.

A monitoron a nő kedvesen mosolygott. Ez már biztosan Bibi volt, már nem volt szépségpötty, de a gödröcskéit az arcán nem sikerült megváltoztatni.

— Jól vagyok, csak rab egy luxusvillában, és ami még ehhez tartozik. Örültem Nektek.

Az arc hírtelen eltűnt, és egy felirat jelent meg a helyén.

A lemezen az adatok törlődnek.   

Böbe kinyitotta a számlát tartalmazó mappát. A sima lapon ez állt.

A vendégeim voltatok.  bibi

 

A többek elé fordította. Bibi mindig kisbetűvel írta a nevét. Bandi az írásért nyúlt, és eltette.

 

 

Legutóbbi módosítás: 2011.01.13. @ 12:54 :: Kovács Ilon
Szerző Kovács Ilon 73 Írás
Dunaparti városban élek. Érdekel a világ, és ami benne történik. Szeretek itt olvasgatni, és ha kedvem van írogatok is.