Boér Péter Pál : Morális vizihulla

 

Sütött a nap, nem kímélte a tarkókat, fejeket, pirította a bőrt. A vízpart részben hűsített, részben erősítette a meleget. Annyiban feltétlenül hűsített, hogy időről időre megúsztam magam, majd a pléden, mint vastag bundájú, nyelvét lógató, alélt kutya, úgy hevertem pár méterre a tábortűztől, amin a két menyecske bográcsost hevenyészett. Fel lehetett robbanni, sajnáltam is szegényeket. Persze önszántukból választották, hideg elemózsia is megtette volna. Szerintük egy kirándulásnak a buchéját egy jó bográcsos adja meg igazán. Most, hogy nem hallják megsúgom, ez a valóság. A víz hőmérséklete remek volt, nem lagymatag, nem túl hideg. Úszásra kiválóan alkalmas mélyvízzel, egy ártéri sziget félével, amin néhány akácbokrot, ingoványos latyak szegélyezett. Fentebb baráték valahová eltüntek, még dúlt közöttük a szerelem. Már,már alvás állapotban  hallom, hogy valaki ordít, „segítség!”

– Fogná be a száját a sok hülyéskedő! – gondoltam.

Megint ordít, „segítség!” Odaszóltam feleségemnek.

– Szólj már be, ne idétlenkedjenek, nem lehet rendesen pihenni!

Tudniillik, ebből a segítségesdiből sokan sportot űztek, így a folyó teljes hosszában, ahol fürdőztek, lépten, nyomon ordibálták a segítség kiáltást, nyerítő röhögéssel füszerezve. Oda is nézett a nejem azzal a szándékkal, hogy a játékosnak elvegye a kedvét a felesleges lármázástól, amikor is sikoltva kiáltotta, „fuldoklik.”

Cipőben hevertem. Korábban sokáig nem értettem, miért viszi valaki a bőrét vásárra egy idegen ember

kimentéséért, mikor az esetek nem kis százalékában a vízimentő is odavesz, míg a fuldokló megmenekül.

Valami olyan belső, le nem írható mechanizmus lépett működésbe, ami valószínüleg akkor történik, mikor az embernek a saját élete forog kockán, így abba a mocskos, latyakos, térdig iszapba süllyedő szakaszú részbe rohantam, amire korábban kijelentettem, hogy a világ minden kincséért be nem mennék, a kitudja micsodák oszlásától bűzlő fekete lébe. Átvágtattam és elkezdtem úszni tiszta erőből, mint aki az életéért teszi. Nagyon közel voltam és nem gondolkodtam. Akkor egy olyan rövid idő alatt, amit nem lehet emberileg mért időszakaszhoz hasonlítani, végigsuhant rajtam Apám intő szava, épp mielőtt a férfiért nyúltam volna, „Fiam vigyázz, ha valaha fuldoklót kell mentened. Ügyelj, mert rámászik a mentőjére, általában kétségbeesésében.”

Megálltam, akkor vált tisztává, hogy egy gyerekkel ment be a felbukkanó, majd lesüllyedő fejű alak.

– Nyújtsa a gyereket! – kiáltottam.

Elkaptam a karját, jól messze tartva elkezdtem kifelé úszni. Ennek a technikának semmi köze a professzionális vízimentéshez, így tudtam megakadályozni, hogy a gyerek esetleg rám gabalyodjon. Rendkivül nehéz volt, kinyújtott jobb kezemmel akaratlanul is, majdnem végig a víz alatt tartottam. 8-10 tempó után megálltam, kiemeltem, rászóltam.

– Szívd tele a tüdődet!

Vártam, hogy lélegezzen és indultam tovább. Ezt annyiszor ismételtem meg, ahányszor szükséges volt.

Észleltem, hogy a gyereknek nincs semmi baja. Medret ért a lábam, hónaljban átölelve vittem ki. Addigra valahonnan előkerült a haver is, aki rettentően zord képet vágott a légyott megzavarása miatt.

A nők úgy vették szárnyaik alá a talán 6 éves gyereket, mint akit most élesztettek a halálból. Percek teltek el

mire eszünkbe jutott a papa. Vitte lefelé az ár. Fel-fel bukkant a feje, de láthatóan maga sem reménykedett, hogy elevenen kikerül.

– Nyomás, húzzuk ki! – szóltam a havernak.

– Én nem viszem a bőröm vásárra senkiért.

Rövid gondolkodás után úgy döntöttem, ha a gyereket kimentettem élve, az már az apa dolga, ha eszetlenül

bement úszás tudomány nélkül, ráadásul tökrészegen. Ne várja, hogy vízbe fullasszam magamat érte.

Együttérzően bámultuk, mi lesz vele. Valahogy medret ért a lába, olyan kellemetlenül, hogy éppen csak az orra volt kint. Nem állóvizben, hanem folyóban, ahol tetszik, nem tetszik a sodrás elmozdítja. Lehet, hogy fél méterrel odébb sokkal mélyebb a víz. Néztük. Elkezdett küzdeni, felcsillant benne a remény, hogy élve kijön. És a mázlista jó sok vergődés után már mellig kint volt, ez igazán bizalomgerjesztő lehetett. A folyóparti vízbenyúló bokrok elérésével, ahol megtudott kapaszkodni, élete végérvényesen megmenekült. Kimászott. Éreztem, hogy kocsmaszag önt el, mikor felém fordulva átnyújtotta a gyereket. Tántorgását és szédelgését most sokkal inkább az átélt sokknak, kínlódásnak, küzdésnek tudtam be. Imbolyogva odajött, már egészen tűrhető állapotban. Kezet akartam nyújtani neki, köszönötet nem vártam, de azt sem amit akkor tett. Az előbb még halálra ítélt fuldokló, a két nő kezéből kicibálta gyerekét és ott előttünk egy akkora pofont lesújtott neki, hogy szó szerint eldőlt. Mi csak néztünk, valami olyan undort keltett, ami a saját életem megmentéséhez szükséges belső erőket gerjesztő énemnek egy másik, szintén mélyről fakadó nem tudatos részét indította be. Azt gondoltam „megérdemelted volna, hogy ki se gyere a vízből”. Nincs jogom ítélkezni ennyi év után sem, de képesek lettünk volna meglincselni. Fogta a gyerekét és elment. Engem elkezdett a hideg rázni a 35 fokos kánikulában. Valami utólagos sokk kerekedett felül az addig jól tartott önmagamon.

– Pakolunk, megyünk haza. – szóltam vacogó fogakkal az idegességtől és felkavart lelkiállapottól.

Tették amit mondtam és indultunk. Nagyon messze volt az első híd, sok kilométerrel lejjebb. Nem a hidegtől vacogó fogakkal már kezdtem valamelyest kiegyensúlyozódni, amikor megláttuk hősünket, a mohákkal benőtt, doború felületű, csúszós gáton egyensúlyozva, részegen, gyerekére üvöltve kelni át a folyón.

– Nyomás innen! Ha ez mégegyszer beesik a Körösbe, nincs az a kincs amennyiért újból vásárra vinném a bőrömet érte.

 

 

 

 

 

 

Legutóbbi módosítás: 2010.08.30. @ 15:57 :: Boér Péter Pál
Szerző Boér Péter Pál 755 Írás
Nagyváradon születtem, 1959-ben. Nem mondhatnám, hogy kesztyűs kézzel bánt volna velem az élet, de még a szorítóban vagyok! Családtagjaim hiperoptimistának tartanak, azt hiszem nem véletlenül. A humort – ezen belül a szatírát, abszurdot – és a romantikát egyaránt kedvelem. Empatikusnak, toleránsnak gondolom magamat. Egész életemet Erdélyben éltem, élem. Anyám révén erősen kötődöm a székelységhez, de Ők már csillagösvényen járnak Apámmal. Nagyon érdekel a teológia, filozófia, nyelvek, irodalom, és sok egyéb. Fiatalon kezdtem verseket írni, ám a rövid próza vált a nagy kedvenccé. Köteteim: 2010 – “Nagyító alatt” – novelláskötet 2011 – “Le a láncokkal” – novelláskötet 2012 – “A nonkonformista” – novelláskötet 2013 – “Engedélykérés”- novelláskötet 2013 – “Megtisztult ablakok” – regény 2016 – "Fenyőágon füstifecske" – regény 2017 – "Ködös idill" – két kisregény 2018 - "Szabályerősítő" (Válogatott novellák) - e-book Írásaim jelentek meg a Bihari Naplóban, a Reviste Familiaban, a Comitatus folyóiratban, a Várad folyóiratba, a Brassói Lapokban, a Reggeli Újságban, a “7torony” irodalmi magazin antológiáiban (2010-2016), a Holnap Magazin antológiájában, a Holnap Magazin nyomtatott mellékletében, az Irodalmi Jelenben, a kolozsvári Tribunaban, a bukaresti rádióban és máshol.” A világháló adta lehetőségekkel élek: Lenolaj irodalmi és kulturális műhely A Hetedik Héttorony irodalmi magazin MagyarulBabelben CINKE Holnap Magazin PIPAFÜST Szabad szalon Penna magazin Bukaresti rádió AlkoTÓház Weblapom: http://boerpeterpal.blogspot.com/