Vandra Attila : Jártam egy fordított világban

Megjelent Vandra Attila e-könyve

2015. Március 6-án, pénteken 18 órai kezdettel a brassói Áprily Lajos Főgimnázium nyelvlaboratóriumában Vandra Attila vetítettképes előadást tart Aotearoa-Új-Zélandról. Ez alkalommal sor kerül a „Jártam egy fordított világban” című e–könyve bemutatójára.

Előszó

Aotearoa-Új-Zéland, egy ország a földtekén, ahonnan számunkra minden út hazafele vezet, hiszen bárhova távoznánk onnan, közelebb kerülnénk Brassóhoz. De miért fordított világ? Vandra Attila saját fotóival illusztrált rendhagyó útleírásában így vall róla:

„Amikor itthon delet harangoznak, ott másnapra fordul az éjfél. Amikor itt tél van akkor ott nyár. Északon delel a nap, a fogyó Hold nem „C” hanem „D” alakú. A méhek nem gyűjtenek mézet, s nem élnek családokban. A madaraknak nem tolluk van, hanem szőrük, nincs szárnyuk, de kiváló a szaglásuk (…) Nem haltak ki a dinozauruszok. A lombhullató (zárvatermő) fák nem hullajtják el leveleiket, de tobozszerű a termésük… No de ez mind semmi, ahhoz képest, amit az emberi viszonyokról tapasztaltunk.”

Vandra Attila brassói író beszámolói e fordított világról először az online Héttorony Irodalmi Magazinban (7torony.hu) jelentek meg, majd a Brassói Lapok hetilapban, nyomtatásban.

.Híre eljutott a Wellingtoni Magyar Fészek honlapjának (Wellingtoni Magyar Hírmondó) szerkesztőjéhez, aki engedélyt kért a közlésére, ezt követően az Amerikai Magyarok Hírlapja (American-Hungaria Journal) is.

Az olvasók most E-könyv formájában ismerkedhetnek meg , azt a különlegesen izgalmas világot, amelyet a szerző így jellemez:  „Új-Zéland, maori nevén Aotearoa, vagyis a Nagy Fehér Felhő Országa, egy fordított világ.” E kötet olvasva az olvasó úgy érezhetjük, mintha a szerző kézen fogna, hogy együtt éljük át a félnapos időeltolódást, a baloldali közlekedés kalandját, a találkozást egy másfajta klímával, élő és növényvilággal, és ismerkedjünk meg e szigetek geológiai és emberi történelmével, valamint keressék meg a válaszokat meglepő, néha hihetetlen  felfedezéseikre, főleg emberi viszonyokban.

Megismerhetjük a háromszemű „dinoszauruszt”, a hidasgyíkot(tuatarát), a keát az egyetlen havasi papagájt, a szárnyatlan madarakat, az ország különös jelképét, a kiwit, a szigeti gigantizmust, milyen lehetett a Kárpát-medence amikor még aktívak voltak az itteni vulkánok, emberi viszonylatban pedig egy kelet-európai szemmel hihetetlen bürokráciát, az önkiszolgáló recepciót, egy más közlekedési kultúrát,

Olvasás közben élvezhetjük a történetekben, érdekességekben, információban gazdag – nyugodtan állíthatom – rendhagyó útleírást, gyönyörködhetünk a szerző által készített fotókban, s bepillanthatunk egy olyan szokásrendszerbe, ahol a rendőrök nemcsak büntetnek, ajándékoznak is.

A fordított világot a szerző szemszögéből ábrázoló izgalmas, ismeretekben bővelkedő útleírást kalandozni vágyó turistáknak és minden kedves olvasónak szívből ajánlom!

 

Vajdics Krisztina

Nyíregyháza, 2014. december 11.”

 

Miért e-könyv? Teszik fel a kérdést sokan. Főleg az idősebb generáció inkább szeret egy „igazi” könyvet a kezébe fogni.

Egyrészt rohanó világunk átalakulóban van. Sokan nem érnek már rá könyvet olvasni. A fiatalok inkább olvasnak a számítógépen, táblagépen vagy okos-telefonon. Nos, az e-könyv pont e megváltozott világhoz próbál alkalmazkodni, hiszen ezt nem kell cipelni, ott van állandóan „nálunk”. Máshol már egyre inkább tért hódít az e-könyv, egyre nagyobb a piaca. De nem ez a fő ok.

Ez egy képeskönyv, hiszen e világról száraz lenne képek nélkül beszélni. A színes képek viszont nagyon megemelnék a nyomdakültséget. Ki venne meg egy hatvan-hetven lejes könyvet? Így CD-n csak 15 lejbe kerül.

 

A könyv megrendelhető a szerzőnél, ebadtakolykei@gmail.com címen. Vagy nem erdélyieknek lehet könnyebb az ekk.elokoltok.hu http://ekk.elokoltok.com/ebooks.php?r= weboldalról.

Attila

 

 

Legutóbbi módosítás: 2015.02.26. @ 15:03 :: Vandra Attila
Szerző Vandra Attila 729 Írás
Fő foglalkozásom minden lében kanál. Vegyészmérnöki diplomával sok mindennel foglalkoztam, a legkevésbé a mérnöki életpályával, amelyet otthagytam, miután két évet lehúztam a feketehalmi „színes pokolban.” Azóta főállásban kórházi biokémikusként dolgozom, de másodállásban tanítottam kémiát, biokémiát, fizikát, vitatechnikát és kommunikációelméletet. Önkéntes „munkahelyeim” és hobbijaim még színesebbé teszik a foglalkozásaim palettáját. Számomra meghatározó volt a vitamozgalommal való találkozásom, mely után dominóeffektusként következett a meggyőzéselmélet, pszichológia (tranzakció-analízis) matematikai és pszichológiai játszmaelmélet, neveléselmélet, konfliktuskezelés… lehet valami kimaradt. Hobbijaim: a főzés, természetjárás, utazás, fényképezés, történelem, nyelvészet, az unokázás, és ja persze, szinte kihagytam: az irodalom! Maximalistának tartom magam, amihez fogok, azt szeretem jól végezni, de nem vagyok perfekcionista. A tökéletességtől hidegrázást kapok. Hiszem, hogy egy írónak nem az a szerepe, hogy tükröt mutasson a a társadalomról. Arra ott vannak a hírműsorok. Sokkal inkább az, hogy elgondolkoztassa az olvasót. Egyes írásaim “befejezetlen” , nyitott végével pont ez a szándékom.