Horváth István : ÉBRESZTŐ

 

A naptár állásán kívül, semmi sem jelezte az idő múlását. A földeken még összefüggő a hótakaró. Többen állítják; ez a tél még sokáig emlékezetes lesz számunkra. Emberöltőnyi emlékezet óta nem esett ennyi hó, a folyó is úgy befagyott, hogy sokan gyalog jártak át rajta.

Kemény az idei tél, és hosszú.

A Budai hegyekben sétálunk. A letaposott hó is olyan magas, hogy az út mentén árválkodó pad csak félig látszik ki belőle. A Nap egy kis időre kisüt, de inkább csak világít, mintsem melegít. Szemet vakító szikrázó gyönyörűség. Hunyorogva nézünk körül.

Az erdő nyugodt, csöndes, hallgatag.

Megállunk.

A csöndnek van egy mértéke, ami, már-már nyugtalanító. A saját fülzúgásunkon, vagy inkább lélek-zúgásunkon s a szívverésünkön kívül semmi nem hallható. Csak néha, ahogy a hó tetején a fagyott kéreg beszakad alattunk, keltünk némi zajt.

Mintha a csöndnek ebben az állapotában őszintébbek lennénk. Találkozás lélektől — lélekig.

A fiammal kettesben sétálunk, s beszélgetünk szinte folyamatosan, mióta beértünk az erdőbe.

Tizenegy éves múlt nemrég, s látom, érzem rajta, most kezd a világ — számára is — igazán színesedni.

Kérdésre kérdés jön, történetre történet rakódik. Ugye emlékszel?

És emlékezünk… és milyen jó, hogy van mire közösen emlékezni!

Amint kiérünk a vitorlázó repülőtérre, a megélénkülő szél begomboltatja velünk az emelkedőn kinyitott kabátot. A homályba burkolózó hegyek mögött lassan ereszkedik le a Nap.

Mire leérünk a villamos végállomáshoz, szinte beesteledett. Bár lehet, hogy ezt csak a város közelsége miatt érezni így. A templomi erdő-csend után, a városban minden annyira más. Nyüzsgés, tolongás, temérdek reklám és a mindent elárasztó városi bűz.

A földi és műholdas állomások sokasága ontja felénk mindazt, ami a természetéből adódik, ami az érdekeinek megfelel. Az emberek mohó kíváncsisággal hallgatják a híreket: Bomba robbant, terrorizmus újjáéledése, vonat ütközött autóbusszal… Megannyi szörnyűség.

Érezhető a hírszerkesztők igyekezete — hogy legalább az időjárás előrejelzést kellene egy kicsit optimistább hangvételűre alakítani —, de a meteorológus szigorú: Marad a tél, a fagy, a hófúvás. Szidják is érte, mintha ő tehetne róla. A félnapi erdei séta lélekfrissítő üdesége után, a városi nyüzsgés, a TV híradó, lehangoló tapasztalás.

Rosszkedvűvé savanyodik az este.

 

Másnap, korábban ébredek. Itt, a városi házak között hamarabb olvad a hó, s ahová a délutáni nap is odasüt, foltokban már barnállik a tavalyi avar. Évek óta nálunk lakó rigópár bontogatja a fonnyadt leveleket a bokrok alatt, a fák tövénél. Látom, ahogy minden erejüket megfeszítve teszik azt, amit rigó életük szerint tenniük kell. Talán már érzik a jövendő fészek melegét, amit most újjá kell építeni, mert a régit az őszi viharos szék megrongálta.

Óvatosan közeledek feléjük.

Úgy elmerültek munkájukban, hogy talán kézzel is érinthetném őket.

Látható, őket nem zavarja az államháztartási hiány, a devizagazdálkodás, az adósságállomány…

Egyszerűen teszik a dolgukat s talán boldogok.

Egyikük a szomszédos fa ágára repül, s énekelni kezd.

A tulipánok s a jácintok minden erejüket összeszedve siettetik növekedésüket. Aki legelöl jár, bíztatja a többieket; siessetek, én már hallom a rigók énekét!

A bejárati ajtónak támasztom hátam, s hallgatom a madarakat. Lélekmelegítő gyönyörű ének!

Nem lehet az, hogy ne legyen vége ennek a télnek! Egyszer kitavaszodik nálunk is!

Hiszem, hogy így lesz.

 

Én a rigókkal értek egyet.

 

Legutóbbi módosítás: 2015.02.10. @ 18:35 :: Horváth István
Szerző Horváth István 126 Írás
Horváth István vagyok. Műszaki végzettségem van, de nem vagyok technokrata. Sőt. Tizenöt éve, hogy írok. Azóta számomra színesebb, gazdagabb lett a világ. De inkább versben folytatom... NEM VAGYOK ÉN ÍRÓ... Nem vagyok én író csak olyan afféle, maga sóhajából, sehová sem való, ki-gondolom-formán, ritmusra tátogó. Ki bennem fölsejlik, ne vedd kérlek zokon, nem lehet mindenki jóbarát vagy rokon. Óvjad kezem s lábam zörgő magányomban, egyik rögeszmémet, másikra ne váltsam. Ha így is elfogadsz, ilyen kérgesedten, ima s kérés nélkül, áldjon meg az Isten.