Boér Péter Pál : Továbbfejlesztő továbbfejlesztés

 

Döbbenetes a hasonlóság a két hangszer között, már időtlen idők óta keresik a közös őst, hiszen kézenfekvő, hogy egy tőről fakadnak. Csak ha valaki szándékosan szór homokot saját szemébe, nem látja a valóságot.

Az egyik, formailag a takarmánytököt idézi, s tetején, mint befőttesüvegre, hártyaszerűen köttetett hangszerrész található, amit csekély fantáziával megáldottan is nyugodtan nevezhetünk burának.

A másik, félbevágott, hosszúkás étkezési tök képére emlékeztet, megnyúlt nyurga nyakkal, picit cifrázottan, hosszanti rezgetőkkel felszerelve.

Elődjével szemben, fél tök mélységű kongó aljzatából, a rezgetők pengetésével adja ki csodálatos hangját. Virtuóz kezek zöngetik széppé a dallamfeltorlódást.

Hasonló művészi adottságú, kétkezi fenekelés magas tudományával megáldott zenészek zúdítják az éterbe a lekötött tök formájú ősnek hangját is.

Milyen érdekes az egyiket burának, jelesülten tamburának hívják, a másikat, az ősit, tamtam dobnak. A tambura eredeztetésére kétséget nem vonhatunk. Nem csak aláféltököltsége, de bura neve miatt sem. A második tag, ki tudja hány század morzsolásával került a szóba a tamtam dob burájából – felső befőtt fedőjéből -, az ősi változatlanság megelevenítőjeként.

Mi lehet a két zeneszerszám közös őse? Van tehát a tambura, a bura és a tamtam. Nyilván, hiszen ez magától értetődik, csak a tam nevű hangszer lehet ez a régen keresett, kutatók álma. Formailag minden bizonnyal egyszerűbb. Bár ki tudja, az elefánt is mamut utódként lesilányodott… Vajon milyen hangot adhatott ki ez a közös előd, melyet még senki, sehol nem talált meg, de a keresési szorgalomban nincs hiány. Talán semmi tök jellege nem volt, csak egy hosszú nyak, cifra burokkal.

Ez viszont képtelenség, mert ez a burás a tambura, ami a továbbfejlesztő tamtam továbbfejlesztése. Tehát a tudomány mai állása szerint, minden valószínűség egy középen elkarcsúsodott, folyó mosta kavics, vagy kőtömbben gondolkodhatunk, melynek megszólaltatásához talán semmi nem kellett, csak a művész, aki melléült és nyugodtan, kócos hajával, szakállát lengetve suhogtatta bodrait a hangszernek, és közben dünnyögött.

Szerintem már százezerszer, vagy sokkal többször megtalálták ezt a közöset, de hát a tudósok mindent túlbonyolítanak. Egy pengetős dobozt keresnek szakáll cirógatta, szétmosott kő helyett.

Legutóbbi módosítás: 2012.07.20. @ 20:25 :: Boér Péter Pál
Szerző Boér Péter Pál 755 Írás
Nagyváradon születtem, 1959-ben. Nem mondhatnám, hogy kesztyűs kézzel bánt volna velem az élet, de még a szorítóban vagyok! Családtagjaim hiperoptimistának tartanak, azt hiszem nem véletlenül. A humort – ezen belül a szatírát, abszurdot – és a romantikát egyaránt kedvelem. Empatikusnak, toleránsnak gondolom magamat. Egész életemet Erdélyben éltem, élem. Anyám révén erősen kötődöm a székelységhez, de Ők már csillagösvényen járnak Apámmal. Nagyon érdekel a teológia, filozófia, nyelvek, irodalom, és sok egyéb. Fiatalon kezdtem verseket írni, ám a rövid próza vált a nagy kedvenccé. Köteteim: 2010 – “Nagyító alatt” – novelláskötet 2011 – “Le a láncokkal” – novelláskötet 2012 – “A nonkonformista” – novelláskötet 2013 – “Engedélykérés”- novelláskötet 2013 – “Megtisztult ablakok” – regény 2016 – "Fenyőágon füstifecske" – regény 2017 – "Ködös idill" – két kisregény 2018 - "Szabályerősítő" (Válogatott novellák) - e-book Írásaim jelentek meg a Bihari Naplóban, a Reviste Familiaban, a Comitatus folyóiratban, a Várad folyóiratba, a Brassói Lapokban, a Reggeli Újságban, a “7torony” irodalmi magazin antológiáiban (2010-2016), a Holnap Magazin antológiájában, a Holnap Magazin nyomtatott mellékletében, az Irodalmi Jelenben, a kolozsvári Tribunaban, a bukaresti rádióban és máshol.” A világháló adta lehetőségekkel élek: Lenolaj irodalmi és kulturális műhely A Hetedik Héttorony irodalmi magazin MagyarulBabelben CINKE Holnap Magazin PIPAFÜST Szabad szalon Penna magazin Bukaresti rádió AlkoTÓház Weblapom: http://boerpeterpal.blogspot.com/