Boér Péter Pál : Szavazás nélkül

 

 

Nem bírt aludni az őrmester, ez gyakran előfordult vele. A nagyon kevés alvók közé tartozott, ám ilyenkor unatkozott és ami még rosszabb, mindenféle oktalanságok jutottak eszébe. Ki, mit hogyan csinált, miért, és főleg mit rosszul.

Azon a napon, ha tehetik kidobják haleledelnek, de olyan mélyen szigetelt sufniban töltötték alvás programjukat – így hivatalosan megnevezve -, hogy a zsiliprendszer jótékony hatása folytán, elsüketítettnek tekinthető volt vackuk. A hangszigeteltnél sokkal csendesebb,

néma. Csak süketnémáknak nevezték magukat.

Két közlegény, éppen maguk borzongására és a főnök gőzölgő fejű szórakoztatására szenvedett. Az egyik, a négyszáz-tizenhármas tengerész csomó, négyszáz-tizenharmadik megkötéséig volt köteles bogozgatni, másikuk egyszerűen feküdj-felezett – nem felesben, bár egyszer fent volt, máskor lent -, mert a nagyfej véleménye szerint, negyed másodperces késéssel indult szolgálatba.

Valami nagy vihar lehetett kint, az ilyen hajók belsejében ez alig is érzékelhető, de épp a főnök jegyezte meg.

– Gigantikus erősségű villám csaphatott, közvetlenül mellénk, ha még ide is behallatszott. Na folytassátok! – a hajó, egy picit meg is rázkódott – Ejnye, mondtam, hogy szokatlan vihar visong ott kint, de ha ilyen jó fülünk nem lenne, a tengerész nevet sem érdemelnénk ki. Te ott, éppen hányadik fekvőtámasznál vagy?

– Én éppen a kilencvenhetediknél.

– Akkor még van ötvenhárom és ha jónak látom, nyugovóra térhetsz. És te a csomókkal?

– Jelentem, egy csomó csomót megcsináltam már, végigszámoltam, itt vannak egyenként. Éppen az utolsót kötöm.

– Mennyi van még ébresztőig?

– Mindössze három és fél óra, jelentem!

– Beszélj hangosabban, unatkozom! Jól nézek ki, most három és fél órát vakarózzak, mert a lusta matrózoknak a hangyák szorgalma nem jár. Sebaj, hogy gyorsítsalak benneteket, holnap valamelyik torpedó kilövő elé állítalak, ahonnan reflexből és időben kell elugrani, különben, akár visszalövődhettek. Mars lefeküdni! Én járok egyet, ezen a beszűkített kényszerzárt helyen, aztán vagy alszom, vagy meglátjuk. Túl mélyen elaludni nem ajánlatos! Világos?

– Értettem! – vágták rá kórusban.

Kilépett az ajtón és tengerész atléták csíkjait összegubancoló ormótlansággal, a szolgálatos ülve maradt. Odalépett, mielőtt jó szándékú felállás kezdeményezést indíthatott volna, eleresztett egy jobb horgot, amit – soha nem gondolta, hogy katona ilyenre képes – emez melankolikusan kivédett és gyomorszáj tájékon vágott vissza egy jeges balegyenessel.

– Tökfilkó!

– Balbéla, szerintem nyugodtan leszedheted a rangjelzéseidet. Épp egy, a tengerész kiképző, franc tudja min, ahol a hajó manőverezés csínját binját megtanították neked – nekünk még jobban, mert te csak beszélni tudsz, mi meg is csináljuk azt -, a kiképzésből kimaradt akciót hajtunk végre, amit süllyedésnek neveznek.

– Megbolondultál? Öngyilkos akarsz lenni, szándékosan provokálsz? Elment az életkedved, van a fejedben egyáltalán elme? Így, bíróság sem kell, ha olyan kedvem van, helyszíni ítélet végrehajtásba kezdek!

– Őszintén megmondom, komoly segítség lenne, ha most ledurrantana. De magázzon téged a fene! Lőj le öreg, itt vagyunk a hajóbelsőben. Figyeled, hogy csúszik a szék veled oda hátra?

– Hatalmas hullámok döngethetik a hajót, ilyennel még nem találkoztam…

– A leghatalmasabbak amik léteznek, de nem a felszínen.

Figyelj, láttál már olyat, hogy a plafonon vagy és az a padló?

A hajó megdőlt, megfordult és a hálókörleten belül is elhangzottak az aggodalom első ordításai.

– Tökövics, nem tudom, tudod-e, így becéznek apró termeted és fura csököttséged miatt, mi vagyunk a túlélők!

– Mit éltünk túl? – kérdezte egyre aggodalmasabb hangon az őrmester.

– Végig tartottam a kapcsolatot a felszínnel, ami már alszín. Legalább fél mérfölddel a tenger alatt vagyunk és nem sokára nagyot zökkenünk. Egy kamikaze gép pilótája, vagy elszámolta magát, vagy megijedt, talán ez utóbbi, mert azt mondták megpróbált horogban felemelkedni, de becsapódott hajó mellett a vízbe. A következő három nem tévesztett, telibe talált, de valami olyan elképesztő szerencse, vagy szerencsétlenség, na ezt hámozzuk ki, hogy ez a vízen imbolygó degeszre tömött detonátor, irdatlan méreteit meghazudtolva, nem produkálta a nagy durranás láncreakciója, csak simán kettétörtünk… Hopp, lepattantam a padlóról és teljesen bevágtam magam a plafonba. Itt van alattunk a számtalan zsiliprendszer, tudod, ezt így szokták tervezni, hogy még véletlenül se süllyedhessen el egy megsérült hajó.

Itt, a hajóközépen, mindentől elzárt minket az áramvonalaska csekély sebe és szuper túlélőivé tett. Csak hát, a túlélés túlélése nem fog menni… Vajon jártak már mások is így korábban? Mennyi megemlékezés sorozat díszpintyei voltunk, de saját valódi elsüllyedésünkkel soha nem számoltak! Jegyezd meg, mert én – szerintem a srácok is – nagyon bekalkuláltuk ezt. Hiszen, ha a víz tetején imbolygó, ellenséges akármit lövöldözzük, és vadászgépeket röptetünk fel, azok a piszkok a  túloldalról szándékosan el akarjanak süllyeszteni, néha sikerül is. Azért van ez, mert nem tanítják az ő hadi tengerész iskoláikban, hogy nekik kell elsüllyedni, hiszen mi akarjuk megsemmisíteni őket.

– Maga meghibbant!

– Ó de kedves hang magától! A srácok hozzád képest egészen higgadtak. Nézd Billyboyt és Charlyt, póker partiba kezdtek a falon, most éppen az van alul. Bob, akármilyen jó smasszer vagy, még egy ilyen kis helyen is el tud dugni előled annyi piát amennyit akar. Látod, hogy nyakalja a rumot, mert tudja, hogy a túlélést nem lehet túlélni.

Az őrmester remegő hangon, már-már könyörgő tehetetlenséggel kérdezte.

– Hogy jutunk a felszínre?

– Hát ez az Szivarka. Sehogy. Vagy betódul a víz, de itt olyan esztelenül szigeteltek mindent, hogy ha eddig nem robbant fel minden, már nem is fog. Kétszáz mérföldnél sem biztos, hogy elegendő nyomást gyakorol a víz. Marad a bent rekedtség.

– De itt véges a levegő, nemsokára elfogy. Hol vannak a búvárfelszerelések?

– Egyrészt három zsilipajtóval odébb, másrészt abban a pillanatban ahogy kinyitnám ezt, nyekkenni sem bírnál máris degeszre lennénk, kedvenc ihatatlan tengervizeddel. Ebből a mélységből nem is lehet felúszni, éppen arra elég, hogy ne robbantson minket szét, de semmi másra. Különben, ha gondolod, megszavaztathatjuk a fiúkkal.

Tudod, a Titanicon is a kapitány az utolsó percekben mindenkit a maga urává tett. Lehet, hogy te nem teszed, de kit érdekel, már egyenlőek vagyunk, a te szavazatod sem több senkiénél, hogy a vizes, vagy a víz nélküli túlélés befejezést válasszák.

Az őrmester pisztolyával hadonászva próbált pattanásig feszült idegein segíteni, így döntésképtelen helyzetben fogalma sem volt, maga vagy a többiek felé irányított

csővel csináljon rendet és ekkor, egy másodpercnyi szejzmikus erejű lángoló dörej rázta meg a hermetikusan elzárt körletet. A detonáció, szavazás nélkül oldotta meg a túlélés túl nemélésének módját.

 

 

 

Legutóbbi módosítás: 2019.08.15. @ 11:31 :: Boér Péter Pál
Szerző Boér Péter Pál 755 Írás
Nagyváradon születtem, 1959-ben. Nem mondhatnám, hogy kesztyűs kézzel bánt volna velem az élet, de még a szorítóban vagyok! Családtagjaim hiperoptimistának tartanak, azt hiszem nem véletlenül. A humort – ezen belül a szatírát, abszurdot – és a romantikát egyaránt kedvelem. Empatikusnak, toleránsnak gondolom magamat. Egész életemet Erdélyben éltem, élem. Anyám révén erősen kötődöm a székelységhez, de Ők már csillagösvényen járnak Apámmal. Nagyon érdekel a teológia, filozófia, nyelvek, irodalom, és sok egyéb. Fiatalon kezdtem verseket írni, ám a rövid próza vált a nagy kedvenccé. Köteteim: 2010 – “Nagyító alatt” – novelláskötet 2011 – “Le a láncokkal” – novelláskötet 2012 – “A nonkonformista” – novelláskötet 2013 – “Engedélykérés”- novelláskötet 2013 – “Megtisztult ablakok” – regény 2016 – "Fenyőágon füstifecske" – regény 2017 – "Ködös idill" – két kisregény 2018 - "Szabályerősítő" (Válogatott novellák) - e-book Írásaim jelentek meg a Bihari Naplóban, a Reviste Familiaban, a Comitatus folyóiratban, a Várad folyóiratba, a Brassói Lapokban, a Reggeli Újságban, a “7torony” irodalmi magazin antológiáiban (2010-2016), a Holnap Magazin antológiájában, a Holnap Magazin nyomtatott mellékletében, az Irodalmi Jelenben, a kolozsvári Tribunaban, a bukaresti rádióban és máshol.” A világháló adta lehetőségekkel élek: Lenolaj irodalmi és kulturális műhely A Hetedik Héttorony irodalmi magazin MagyarulBabelben CINKE Holnap Magazin PIPAFÜST Szabad szalon Penna magazin Bukaresti rádió AlkoTÓház Weblapom: http://boerpeterpal.blogspot.com/