H.Pulai Éva : Elhunyt Amy Jade Winehouse

Édesanyja egy 2008-as interjúban azt nyilatkozta: nem lepné meg, ha Amy fiatalon meghalna. – Nézzük, ahogy a lányom lassan megöli magát – mondta.

 

 

Amy Jade Winehouse (London- Southgate, 1983. szeptember 14. – London, 2011. július 23.[1]) ötszörös Grammy-díjas, angol soul-, jazz-, és rhythm and blues-énekesnő és dalszövegíró.

 

Amy Winehouse – Rehab

http://www.youtube.com/watch?v=KUmZp8pR1uc&feature=related

 

Első albumát, a 2003-ban megjelent Franket Mercury-díjra jelölték. Az énekesnőnek két Ivor Novello-díjat is ítéltek, az elsőt 2004-ben, a Stronger than Me című daláért, míg a másikat 2007 májusában a 2006-os Back to Black című albuma elsőkislemezéért, a Rehabért. 2007. február 14-én BRIT díjat nyert a Legjobb női előadóművész kategóriában (az elismerésre a Legjobb brit album kategóriában is jelölték). Július 17-én bejelentették, hogy a „Back to Black” egyike azon 12 albumnak, mely szerepel a 2007-es Mercury-díjra jelöltek listáján, és az énekesnőt még ugyanebben az évben háromszor jelölték az MTV Video Music Awardsra.

 

Zsidó származású muzsikuscsaládban nőtt fel Észak-Londonban, a családi hagyománynak megfelelően soul-, jazz- és r&b énekesnővé cseperedett.[2]

A fáma szerint altatódalok helyett (és mindig) Frank Sinatrát énekelt a mamája, a szülői példa pedig ragadós lehet: a tanárok alig tudták csendben tartani a kis Amyt.

2003-ban debütált Frank című albumával, amelyről később azt nyilatkozta, csak 80%-ban érzi magáénak, ugyanis a kiadó nyomására olyan dalokat is bele kellett tennie, amelyeket nem szeretett. A Franket 2006-ban a „Black To Black” című album követte, élén a provokatív, „Rehab” című dallal. Ebben arról énekel, hogyan utasította vissza az alkoholelvonót, amelyre menedzserei küldték volna, s miért választott az incidens után új menedzsereket. Csodálatos hangja és időnként a hatvanas éveket idéző méhkas-frizurája mellett magánéletével hívja fel magára a brit pletykalapok figyelmét, amelyek élvezettel foglalkoznak étkezési zavaraival, mániás depressziójával [3] és a testét borító tetoválásokkal is, valamint drog- és alkoholproblémáival.[4]

 

Amy a londoni Enfield déli részén látta meg a napvilágot zsidó zenészcsalád sarjaként. A zenészcsalád tagjainak foglalkozása: Édesapja Mitchell Winehouse taxisofőr, édesanyja Janis gyógyszerész, testvére Alex. Az énekesnő Southgate külvárosában nőtt fel és Ashmole iskolában tanult. 10 éves korában amatőr R&B bandát alapított, melyet ‘Sweet n sour’-nak nevezett el. A csapatot a ‘kis zsidó Salt-n-Pepa’-ként jellemezte. 12 éves korában beiratkozott a Sylvia Young Színitanodába de állítólag nem tudott érvényesülni és 14 évesen piercinget rakatott az orrába. Később a BRIT School-ban tanult Selhurst-ban, Croydon-ban.

Winehouse első gitárját 13 évesen kapta. 16 éves korára tökélyre fejlesztette énekhangját miután soul-énekes barátja, Tyler James elküldte a demofelvételt egy ügynökségnek.

Amy-re nagy hatással voltak a jazz-, a funk-, és a soul „nagyjai”, mint például Ray Charles, Frank Sinatra, Nina Simone, Sarah Vaughan, Charles Mingus, Nat Cole, Donny Hathaway, Dinah Washington, Thelonius Monk etc.

 

Amy Winehouse – Frank (2003) Az egész album

http://www.youtube.com/watch?v=zAyMMto-WYE

 

Bemutatkozó albuma, a Frank, 2003 őszén jelent, Amy saját számaival és 2 feldolgozás dallal. Az album rendezője, Salaam Remi a híres hip-hop, R&B producer volt (ő később, a Back To Black munkálataiban is akítvan részt vett).

Dzsesszes hangulatú albumával elnyerte a közönség szeretetét, és a kritikusok figyelmét is kiharcolta. A Frank csupa jó kritikát kapott és még az év albumának is jelölték, 2004-ben Ivor Novello-díjat zsebelhetett be a korongért.

 

Amy Winehouse – Back To Black (2006); Az egész album. http://www.youtube.com/watch?v=bWyBMiOiXVw

 

Back to Black Amy Winehouse legújabb albuma, amely igazán híressé tette őt, 2006-ban jelent meg. Olyan slágereket tartalmaz, mint például a „Tears Dry on their Own” vagy a „Rehab” című szám, amely világszerte ismertté tette és hetekig vezette a slágerlistákat.

 

Az énekesnő 2011-ben fejezte be az alkoholelvonó kúráját.

 

2011. júniusában 12 napos európiai turnéja első állomásán Belgrádban, nagyjából 20 000 néző előtt részegen lépett színpadra. A közönség kifütyülte.[5][6] A turné további, nyárra tervezett állomásait – köztük a Sziget Fesztivált – ezután lemondták.

 

2011. július 23-án holtan találták otthonában. A Clickmusic értesülései szerint a halál oka drogtúladagolás, bár ezt egyelőre a hivatalos szervek nem erősítették meg. [1]

 

Amy Winehouse – Love is a Losing Game http://www.youtube.com/watch?v=4L9-AvjsB6g&feature=related

 

Források [1] a b Index: Meghalt Amy Winehouse (magyar nyelven), 2011. július 23. (Hozzáférés: 2011. július 23.)

[2] Niv Elis: Surprise! They’re Jewish! (angol nyelven). Moment Magazine. (Hozzáférés: 2011. július 24.)

[3] „Amy, aki idén elismerte, hogy túl sokat iszik, elmondta visszautasítja a gyógyszerek szedését, holott klinikailag diagnosztizálták nála a mániás depressziót.” [1]

[4] MR2 Petőfi rádió, 2007. szeptember 13. – A nap előadója

[5] Index: Amy Winehouse részegen lépett fel Szerbiában (magyar nyelven) (html), 2011. június 19. (Hozzáférés: 2011. június 19.)

[6] BBC: Amy Winehouse ‘too drunk to sing’ in Belgrade concert (magyar nyelven) (html). (Hozzáférés: 2011. június 19.) hu.wikipedia.org

nol.hu

 

 

Legutóbbi módosítás: 2019.09.11. @ 06:39 :: H.Pulai Éva
Szerző H.Pulai Éva 1146 Írás
A H. a nevem előtt, csak egy megkülönböztető jel, hogy ne keveredjenek össze a hírösszeállítások a firkáimmal. *Pulai Éva