Bűdi Gábor : Eccerű monológok III.

*

 

 

Mán kapom magam oszt iszkolok a bótba. Fejembe kucsmát húzok a szömömig, meg vastag lajbit terítek magamra. Hát ahogy mének a bóthoz látom, hogy a sok asszony mög embör mind fetröng a járdán mint a megfricskázott büdösbogár. A kalucsnyi nem járja a jeget oszt nem bírnak mönni. Nyújtom a kezöm mán egy apró vénasszonynak előttem, oszt mongya, hogy ű mán nem részög csak kiszaladt az összes lába alóla. Mondok még szerencse, hogy nem esett ollan magasrúl.

   Hát vigyorog oszt lábra kap.

   Mán én tudom, hogy nincs alkalmatlan időjárás, csak alkalmatlan őtözet, így én mögállok a lábamon, mög iszkolnyi is tudok, mint bagzó nyúl a szántásban.

 

   Hát ahogy béfordulok az ótómata bótajtóba az mög a fagyástul nem nyílott ki. Oszt nagy sunggal nékirohantam fejjel előre. Hát mán nagy dübbenéssel ott fetrengök én is kupacban, a kucsma mög az államig csúszott.

   Mögáll fölöttem a vénasszony oszt mongya vihogva, hogy aki magasabban horgya a seggét az nagyobbat esik.

   Innye, mondok de felvágták a száját, de azé igazsága vagyon, de mán még sem járhatok rogyasztva mintha szarnyi készülnék.

          De azé illen bölcsesség hallatán megfogadom, hogy mostantól szerényen élek, oszt igyekszem alacsonyan hordanyi a seggemet. Hát legyen néktek is ez az üzenet. Ámen

Legutóbbi módosítás: 2010.03.19. @ 10:43 :: Bűdi Gábor
Szerző Bűdi Gábor 40 Írás
Nem vagyok író, s nem vagyok költő. Nem tanultam sem írni, sem költeni, s már nem is fogok. De gyakran túlcsordul bennem az öröm vagy bánat, a düh vagy lelkesedés, s ami átfolyik a peremen az rászárad a papírra. Olvasható formában. Van egy vers, amely megváltoztatta az életemet, beszéljen helyettem: "Hozzám már hűtlen lettek a szavak, vagy én lettem mint túláradt patak oly tétova céltalan parttalan s úgy hordom régi sok hiú szavam mint a tévelygő ár az elszakadt sövényt jelzőkarókat gátakat. h bár adna a Gazda patakom sodrának medret, biztos utakon vinni tenger felé, bár verseim csücskére Tőle volna szabva rím előre kész, s mely itt áll polcomon, szent Bibliája lenne verstanom, hogy ki mint Jónás,rest szolgája, hajdan bujkálva, később mint Jónás a Halban leszálltam a kínoknak eleven süket és forró sötétjébe, nem három napra, de három hóra, három évre vagy évszázadra, megtaláljam, mielőtt egy még vakabb és örök Cethal szájában végkép eltűnök, a régi hangot s szavaim hibátlan hadsorba állván, mint Ő súgja, bátran szólhassak s mint rossz gégémből telik és ne fáradjak bele estelig vagy míg az égi és ninivei hatalmak engedik hogy beszéljek s meg ne haljak." Babits Mihály - Jónás imája