Fedelek

 

— Hé, Pala, csupán egy bódén nyújtózkodsz. Tán rólad nevezték el a palotát? A zsindely meg leghátul, azon a kis vakarcs épületen, aminek neve sincs, de szépen megfeketedett. Ti elavult szerencsétlenek, nézzetek rám, pirosan virítok bele a jövendőbe! Engem úgy felszereltek, hogy sosem fúj le szél, vihar sem szed le, az esőt is tökéletesen felfogom. Nem mocskolódik össze a bőröm nyálkás koromszínűre, mint a horpadt, fanyar zsindelyé. Hozzád képest, te kis vacak proli, én vagyok a tervezők gyöngye. Számtalan méretben gyártanak. Ugyan kit érdekel más, mint önmagam? Magunkat itt — csoportosan, nagy francia forradalmárokként zengve: szabadság, testvériség, egyenlőség — valaki elégethetné már. Azt a mocskos zsindelyt főleg, téged pedig, hullámokba szerencsétlenedett pala, ripityára törhetnének.

— Te tudod, mi borsozta meg cserép barátunk hangulatát?

— Barátotok a nagykalapács!

— Éppen ez a műveletlenség, palatestvér, mert ha egy nagykalapáccsal rám sóznának, vele ellentétben, ugyan átszakadnék, de nem törne le egy palányi belőlem, belőled is csak egy parány.

— Mit makogsz, fatető?

— Ha a tudatlanság fájna, ordítanál, drága cserép. Már annyi hozzád hasonlót láttam röpködni az udvarban, alig győzték a darabokat összeseperni. Engem jól odaszögeztek, a palát is biztonságosabban, mint téged. Nem mindig a szépség uralja a háztetők létét, akad gazda, akinek a biztonság fontosabb. Beleöregedtem nyikorgó gerendáim és lécezetük hangulatába, én nem vagyok más, mint egy kiegyensúlyozott hangulat a hangulatban. A kis palatesó lemez is képes lemeztelenedni, azaz odébb hajítani magáról a gőgöt.

— Meghaladott őskövületek, nem az a világ járja már, amikor a rátok nem járó kalapács elkerült! Alig várom, hogy leverjenek benneteket. Én igazán szeretem az esztétikát és a modernizáció vívmányait, tehát kizárólag a saját fajtámat szeretném a kisebb és nagyobb épületek tetején látni. Mert valami nagy-nagy tüzet kell rakni ott hátul… Ez a formátlan kerámialemez majd elkeríti a zsindelyt, hogy ne okozzon kárt másban, aztán az izzó parázs martalékának adnak. A felkelő nap tóról visszaverődő, idekacsintó fényében már látom a kiegyensúlyozott nyugalmat. A nádas is susog, meg-meghajlik bölcsességem előtt.

— Lobog a tűz, kedves cserép! Átmenetileg egy irdatlan vihar kavarja föl a környék csendjét, s miután újrafoldozzák foghíjas egységedet — mert rengeteget vesz el belőled —, újra indulnak a kiszámíthatatlan napok. Amúgy erő, egészség neked, kis nádfedeles ketrec! Na látja, vele még sosem volt baj. Kapaszkodjon és készüljön, hamarosan megtanul repülni!

21látogató,1mai

Szerző Boér Péter Pál 755 írás
Nagyváradon születtem, 1959-ben. Nem mondhatnám, hogy kesztyűs kézzel bánt volna velem az élet, de még a szorítóban vagyok! Családtagjaim hiperoptimistának tartanak, azt hiszem nem véletlenül. A humort – ezen belül a szatírát, abszurdot – és a romantikát egyaránt kedvelem. Empatikusnak, toleránsnak gondolom magamat. Egész életemet Erdélyben éltem, élem. Anyám révén erősen kötődöm a székelységhez, de Ők már csillagösvényen járnak Apámmal. Nagyon érdekel a teológia, filozófia, nyelvek, irodalom, és sok egyéb. Fiatalon kezdtem verseket írni, ám a rövid próza vált a nagy kedvenccé.Köteteim: 2010 – “Nagyító alatt” – novelláskötet 2011 – “Le a láncokkal” – novelláskötet 2012 – “A nonkonformista” – novelláskötet 2013 – “Engedélykérés”- novelláskötet 2013 – “Megtisztult ablakok” – regény 2016 – "Fenyőágon füstifecske" – regény 2017 – "Ködös idill" – két kisregény 2018 - "Szabályerősítő" (Válogatott novellák) - e-bookÍrásaim jelentek meg a Bihari Naplóban, a Reviste Familiaban, a Comitatus folyóiratban, a Várad folyóiratba, a Brassói Lapokban, a Reggeli Újságban, a “7torony” irodalmi magazin antológiáiban (2010-2016), a Holnap Magazin antológiájában, a Holnap Magazin nyomtatott mellékletében, az Irodalmi Jelenben, a kolozsvári Tribunaban, a bukaresti rádióban és máshol.”A világháló adta lehetőségekkel élek: Lenolaj irodalmi és kulturális műhely A Hetedik Héttorony irodalmi magazin MagyarulBabelben CINKE Holnap Magazin PIPAFÜST Szabad szalon Penna magazin Bukaresti rádió AlkoTÓházWeblapom: http://boerpeterpal.blogspot.com/

6 Komment

Hagyj üzenetet