Boér Péter Pál : SOS-ek

 

A gördeszkások és snowboardosok csinálják ezt. Bántotta, hogy nincs legalább egy rendes pár sítalpa, amivel, ha olyan ügyesen nem is, de hasonlóan suhoghat, pöröghet a homorú pályán, mint a nagyok. Egykoron, biciklivel, még a Mountain Bike ősével, amit Szputnyiknak neveztek, művelt már hasonlót. Most, hogy a súrlódás ne csökkentse az élményt, ledobta — két levegőben pörgés között — bakancsait, és csak úgy mezítláb suhant egyik célponttól a másikig, egyre sebesebben a talpa alá igazodó jégen.

Nem emlékezett, hogyan került oda, annyi biztos, hogy akkor éppen nem volt kedve szánkózni. Ki is nőtte már, de nem bánta meg, hogy a hirtelenből valami odapottyantotta. Az élmény leírhatatlanul csodálatossá sikeredett.

Talpa alatt még síkosabb lett a pálya, és hatalmas magasságokba vetette a két végpont, ahol akrobatákat megszégyenítő tengelyforgással pördült vissza az ellenkező irányba.

Elég hosszú ideje kikapcsoltak már — a rengeteg fölösleges dologgal is elfoglalt — érzékszervei, amikor meglátta maga alatt, igencsak mélyen, a kristálytisztára lecsendesedett, nyugodt tengerszintet és a meredek, nem egyenletesen függőleges jégfalat.

„Hát ezért billegett olyan kellemesen alattam a váratlanság pályája. Egy jéghegy tetején alakította ki, talán a szél, személyre szabottan, direkt nekem!” Még nagyobb lendülettel suhant vissza a túlsó fordulónak, amikor meglátta a közeledő Titanicok flottányi seregét. Bizonytalanabbul, de fordulnia kellett, és a túlsó oldalon magasra repülve, a csúszástól újabb Titanic-seregeket észlelt. Tititi-tátá-tititi, ütötte legbelül a billentyűt a rádiós piruettjében.

Kápráztató, minden irányból teljes gőzsebességgel robogó Titanic-özön közelgett, egyre ijesztőbben, vészterhes célja felé. Már szívesen lassított volna, de ez a mezítlábas jégakrobatika csak a gyorsulást ismerte. Egyre magasabbra lendült, mind kijjebb pörgött, forgott és felmérte, hogy minden Titanic célt fog téveszteni. Ki-ki a maga irányába nyugodtan berobog legelsőnek saját New Yorkjába.

Oldalt, ötven-hatvan Carpathia is cammogott vizet dagasztva, de amint kiderült, hogy szükségtelen a jelenlétük, egyszerre váltak kámforrá, a hálátlan, mentést nem kívánó rengeteg Titanic-kal együtt. Ekkor már kivédhetetlen volt, hogy a gyorsulástól előbb-utóbb, az egyik fordulónál ne a pálya szélére, hanem a fél-függőleges falon le, vagy amellett találkozzon a tengerfelszínnel, aminek valamiért most hajók helyett rátátódott a szája. Elborzadt. Nyögött, jajgatott és a belső SOS-eket szétzúdította a világ minden elképzelhető Carpathiájára.

Összerezzent, a hideg kilelte, nagyon fáztak a lábai, papucsot húzott, elszívta ki nem állhatott, képzeletbeli cigarettáját, meghúzta a sosem szeretett whisky délibábját, aztán visszadőlt, lábait gondosan betakarva.

Reggelre elfelejtette, mit álmodott, pedig el akarta mesélni valakinek, sajnos már nem emlékszik, hogy kinek is.

Legutóbbi módosítás: 2012.07.14. @ 18:11 :: Boér Péter Pál
Szerző Boér Péter Pál 755 Írás
Nagyváradon születtem, 1959-ben. Nem mondhatnám, hogy kesztyűs kézzel bánt volna velem az élet, de még a szorítóban vagyok! Családtagjaim hiperoptimistának tartanak, azt hiszem nem véletlenül. A humort – ezen belül a szatírát, abszurdot – és a romantikát egyaránt kedvelem. Empatikusnak, toleránsnak gondolom magamat. Egész életemet Erdélyben éltem, élem. Anyám révén erősen kötődöm a székelységhez, de Ők már csillagösvényen járnak Apámmal. Nagyon érdekel a teológia, filozófia, nyelvek, irodalom, és sok egyéb. Fiatalon kezdtem verseket írni, ám a rövid próza vált a nagy kedvenccé. Köteteim: 2010 – “Nagyító alatt” – novelláskötet 2011 – “Le a láncokkal” – novelláskötet 2012 – “A nonkonformista” – novelláskötet 2013 – “Engedélykérés”- novelláskötet 2013 – “Megtisztult ablakok” – regény 2016 – "Fenyőágon füstifecske" – regény 2017 – "Ködös idill" – két kisregény 2018 - "Szabályerősítő" (Válogatott novellák) - e-book Írásaim jelentek meg a Bihari Naplóban, a Reviste Familiaban, a Comitatus folyóiratban, a Várad folyóiratba, a Brassói Lapokban, a Reggeli Újságban, a “7torony” irodalmi magazin antológiáiban (2010-2016), a Holnap Magazin antológiájában, a Holnap Magazin nyomtatott mellékletében, az Irodalmi Jelenben, a kolozsvári Tribunaban, a bukaresti rádióban és máshol.” A világháló adta lehetőségekkel élek: Lenolaj irodalmi és kulturális műhely A Hetedik Héttorony irodalmi magazin MagyarulBabelben CINKE Holnap Magazin PIPAFÜST Szabad szalon Penna magazin Bukaresti rádió AlkoTÓház Weblapom: http://boerpeterpal.blogspot.com/