H.Pulai Éva : Elefánt: Kék szoba

Lemez bemutató ma (június 14-én), az A38 Hajón

 

 

„Az Elefánt hosszú évek óta az első magyar zenekar a Kispál és a Quimby óta, amely a dallamokat gondolatokkal, finom humorral is átszövi” – fogalmaz egy kritika az Elefánt januári bemutatkozó koncertje után. – Népszabadság

 

A zenekar mai hattagú felállása a szép sikert arató egysnittes filmecske után nem sokkal, 2012 januárjában alkult ki, mikor a szombathelyi származású alapító szerzőpáros, az énekes Szendrői Csaba és a gitáros Tóth András mellé újabb zenészek érkeztek: Kunert Péter gitáros és Kovács Zoltán billentyűs a Sadant irányából, Horváth Ede Bence basszista a Mighty Fishersből és Németh Szabolcs dobos a Ritam Caféból. A szomorkás dalparkját a posztsanzon öndefinícióval illető Elefánt májusban készült el első EP-jével, a Magányos mellett négy további számot tartalmazó Kék szoba című anyaggal, melynek hivatalos élő bemutatója június 14-én, az A38 Hajón.

 

Elefánt: Magányos

 

A banda a saját maga által kreált posztsanzon névvel illeti műfaját, ami egyszerre utal a szövegközpontúságra, a szomorkás tartalomra, a táncolhatóságra és feltételez valamiféle befogadó érzelmi intelligenciát. A dalok karakterisztikáját meghatározza a sajátos lüktetés, a ¾ alapú keringő újraértelmezések, fellelhetőek sok helyen a cigány jazz elemei, de nem idegen zenéjüktől a pszichedellikum, vagy az elektronika nyújtotta lehetőségek. A különleges dallamvilág és a ritmusváltások teszik változatossá muzsikájukat, amelyet az énekes sajátos hangja és a tartalmas szövegek tesznek igazán egyedivé.

 

„El?ször is talán az a legfontosabb, hogy ez korong leginkább önmagunknak egy széljegyzet” – mondja az EP-ről a zenekar frontembere, Szendrői Csaba. „Nagyon természetes hangzás felé igyekeztünk. Azt akartuk, hogy a hangszerek a maguk természetességében szóljanak jól. Nincs agyoneffektelve semmi. Ahogy itt hallod, úgy szól koncerten is. Afféle eszenciája bennünk rejlő igényeknek. Ami közös bennük, az a közös bennünk. Gyakorlatilag ezen számok tették barátokká a zenekar tagjait. Egyébként a lemez a címét a szobám után kapta. A kék szoba afféle kis kultikus kuckó vált az évek során. Rendszeresen helyet adott mindenféle privát összejöveteleknek. A kék szoba egy ilyen kis gyűjtőhelye volt azoknak az arcoknak a ’vidékünkről’, akiknek volt erejük és idejük gondolkodni a dolgok miértjén. Meg persze csúnyán helyre is tettük magunk benne egypárszor. Így vagy úgy. A mostani számaink jelentős része itt született. A kislemezen egyedül a November a kivétel, amit Andris Skóciában írt.”

 

 

Az Elefánt első EP-je itt hallható, alatta pedig a frontember számonkénti kommentárja olvasható:

 

http://recorder.blog.hu/2012/06/07/elefant_ep_premier

 

 

Pici nyúl

 

belebújt a pici nyúl a nagy rút cilinderbe

betakarta apró szemét

azt gondolta ezek most vagy elvarázsolják

vagy csak simán meglincselnék

 

kinézett magának egy kényelmes kuckót

és mackó nadrágban várta

hogy szerencséje lesz és nincsen több szívsérv

csak felfájás maximum nátha

 

ref.:

de a sötétben elkapott pár

szűkszavú varázsigét

parázsló pálca végek

tüntették el a szívét

üres volt minden attól

pipája nem gyúlt többé

az ősz nem hullajtott már levelet

és csak kuncogott a vén

fehér szakállú lét

 

ki van most a nyuszi nyúlva

szíve mégis veri újra

hogy egy ilyen még nem a világ

bár a szerelem furcsa hogyan

eshet bele újra hogy szerethet

egy ilyen kislányt

 

gyere kedves orra nedves

szeme csillan szaga édes van e

esélyem te gyönyörű

kalapál a szívem érted dadogásom

nem is érted nem lesz a szívemben

derű

 

ref.:

de a sötétben elkapott pár

szűkszavú varázsigét

parázsló pálca végek

tüntették el a szívét

üres volt minden attól

pipája nem gyúlt többé

az ősz nem hullajtott már levelet

és csak kuncogott a vén

fehér szakállú lét

 

 

http://elefantmusic.bandcamp.com/

 

 

 

Legutóbbi módosítás: 2019.11.19. @ 09:16 :: H.Pulai Éva
Szerző H.Pulai Éva 1146 Írás
A H. a nevem előtt, csak egy megkülönböztető jel, hogy ne keveredjenek össze a hírösszeállítások a firkáimmal. *Pulai Éva