Boér Péter Pál : Kamatostól

 

 

 

Négyezer munkanap csupán. Kisimult arccal tekint tükrébe, megfésülködik, felpattan ezer éves biciklijére és bőségesen áldva hihetetlen szerencséjét, derűsen gurul a lejáratig. Vehetne másik kerékpárt, de ő ezt szereti! Nincs messze, tizenöt percnyi karikázás csupán. Ennyi szabadban töltött testmozgás, jót tesz az egészségnek. Kocsi sem kell ilyen kis távolságra, hogy időt spóroljon, mert az a négyezer  munkanap, mégsem kettő. Ha összeszámoljuk, majdnem tizenöt év. Szabadnapokkal együtt van is talán annyi, de ki ajánlja fel az átlagbér tízszeresét annyi évre előre, garantáltan, napi mindössze hat munkaórára!

Sehol nem fizetnek így! Végre fogott egy madarat, gondolta. Az biztos, hogy félholt volt, mire hazaért. Felfoghatatlan, de a főnök nem engedett semmilyen gépesítést. Csákány, lapát, nagykalapács, vésők jöhettek számba, egy bányászlámpa a sisakon és kézzel taszított csillék, de még így is majdnem tizennyolc szabad órája maradt. Otthonról, munkaruhában indult és ment a csille után, hogy időt spóroljon.

Közben telegettek az évek, a haja három év után valahová eltűnt. Sebaj, gondolta, úgy is ez a divat, meg aztán fodrászt, időt és macerát spórol. A hetedik évben, a körmei is szétrepedeztek, de még mindig ott lebegett előtte, hogy nagyjából ugyanannyi idő után nyugdíjba vonul, családot alapít, mindent befest rózsaszínűre! Vásárol olyan hajnövesztőt, ami tényleg kinöveszti, esetleg inplantáltat, ha nagyon meg akar hajasodni. A körmeit is rendbe hozatja, sőt manikűröshöz fog járni.

Nyolcadik évben, már alig bírta végiggürcölni, a kimondva tényleg kevés hat órát. Hazament, lerogyott, enni is alig tudott. Aztán, mikor a tizedik évben megpróbált szerződést bontani – gondolta keres egy nyolc órás, tízszer kevesebb fizetésű, de nem ilyen agyongyűrő állást -, szembesült a ténnyel, hogy nem teheti meg.

Nem baj, még pár év, kibírom és jön a szabadság, olyan fiatalon leszek nyugdíjas, hogy az röhej, gondolta. Családot alapítok, kicsit későn, de mások is szokták negyven éves korig halogatni, aztán jöhetnek a gyerekek. Úgy hatvan, hatvanöt éves koromra unokáim lehetnek és csodálhatják a nagypapát mérhetetlen okosságáért, aki nem volt hajlandó negyvenöt évet dolgozni. Elég volt neki az a szűk tizenöt.

Nem jött el a következő év, valamiért a nagy szerencse másképpen gondolkodott és mikorra a kiemelt nyugdíj havi folyósítása elkezdődött volna, család nélkül, csendes pihenőre vonult valahova, egy két négyzetméternyi zöld terület, elméletileg örökös birtokosaként.

Az uránbánya tulajdonosa, már meg is kötötte a következő szerződést, egy tizennyolc éves szerencsefival, aki röhögött a markába, hogy még hord a föld a hátán ilyen balek munkaadót, aki hajlandó alig hat órányi mosolygásért az ölébe pottyantani egy egész vagyont és milyen tisztességesen! Nem hetente, havonta, vagy évente, hanem koszt, kvártély ellenében, a teljes munka-futamidő lejárta utánra, kamatostul az egészet.

 

 

 

Legutóbbi módosítás: 2012.01.23. @ 17:15 :: Boér Péter Pál
Szerző Boér Péter Pál 755 Írás
Nagyváradon születtem, 1959-ben. Nem mondhatnám, hogy kesztyűs kézzel bánt volna velem az élet, de még a szorítóban vagyok! Családtagjaim hiperoptimistának tartanak, azt hiszem nem véletlenül. A humort – ezen belül a szatírát, abszurdot – és a romantikát egyaránt kedvelem. Empatikusnak, toleránsnak gondolom magamat. Egész életemet Erdélyben éltem, élem. Anyám révén erősen kötődöm a székelységhez, de Ők már csillagösvényen járnak Apámmal. Nagyon érdekel a teológia, filozófia, nyelvek, irodalom, és sok egyéb. Fiatalon kezdtem verseket írni, ám a rövid próza vált a nagy kedvenccé. Köteteim: 2010 – “Nagyító alatt” – novelláskötet 2011 – “Le a láncokkal” – novelláskötet 2012 – “A nonkonformista” – novelláskötet 2013 – “Engedélykérés”- novelláskötet 2013 – “Megtisztult ablakok” – regény 2016 – "Fenyőágon füstifecske" – regény 2017 – "Ködös idill" – két kisregény 2018 - "Szabályerősítő" (Válogatott novellák) - e-book Írásaim jelentek meg a Bihari Naplóban, a Reviste Familiaban, a Comitatus folyóiratban, a Várad folyóiratba, a Brassói Lapokban, a Reggeli Újságban, a “7torony” irodalmi magazin antológiáiban (2010-2016), a Holnap Magazin antológiájában, a Holnap Magazin nyomtatott mellékletében, az Irodalmi Jelenben, a kolozsvári Tribunaban, a bukaresti rádióban és máshol.” A világháló adta lehetőségekkel élek: Lenolaj irodalmi és kulturális műhely A Hetedik Héttorony irodalmi magazin MagyarulBabelben CINKE Holnap Magazin PIPAFÜST Szabad szalon Penna magazin Bukaresti rádió AlkoTÓház Weblapom: http://boerpeterpal.blogspot.com/