Boér Péter Pál : Önkéntes bűnbak

 

 

 

 

Érettségi előtti ramazuriban, a tankönyvek leadása folyik, valahol egy – a mai életkoruknál – harmincöt évvel fiatalabb végzős osztályban, ahol az osztályfelelős, felelőtlenséget tettetve játssza, hogy nem érzékeli a rengeteg hiányzó könyv satnyította kupacot.

 

 

Egy kis ízelítő a miliőből. Két padtárs eszmecseréje:

 

 

– Mozogj, te túlbuzgó Csipike! Lezöldültél, pedig mindössze egy könyved bánja. Semmi nem vész el, csak átalakul, jegyezd meg! Figyelj, ne növessz agancsokat az osztály erdejében!

 

– Mondd, meghülyültél pajtás? Le szeretném adni a téglamintás – elfelejtettem milyen tantárgy – könyvemet, de valaki megzenésítette, lopási alapon…

 

– Nézz a sarokba, láttál már pókot?

 

– Igen, úgy csüng ott az osztályfelelős, mint a libegő, ég és föld között…

 

– Mennyi téglásat lehetne szüretelni Borárus füle mögül…

 

– Már megint hülyeségeket beszélsz! Nekem az a téglamintás könyv kellene, de valami nagyon bemocskult osztálytárs, galóca alatt termő málnabokornak nézte és bekapta.

 

– Csak azért kérdeztem, hogy láttad-e a… – leegyszerűsítem – könyvtömeget mögötte és előtte, hogy -szerinted minden rendben van-e?

 

– Pajtás, ez olyan mint a fogathajtó világbajnokság, ahol csak úgy hajtják a fogat, ha kell, ha nem… Bocs, már én is kezdem átvenni a stílusodat… Egyik könyv olyan mint a másik, az a szerencsétlen sörözött, vagy borozott meg bevállalta az önkéntes pancser szerepét. Úgy a fele hiányzik…

 

– Ennyi év alatt, tudod hány könyv veszett el? Szerintem mindenki – magánbeszerző módon – az átalakulás törvényét alkalmazza. Gyere, ülj oda és kezdj vele beszélgetni!

 

– De hát folyton-folyvást beszélget, átvesz, leír, beír, kiír, összeír, kiterít, pakol, csomagol… Készül lelépni!

 

– Akár csak mi! Azért beszélj vele, légy oly kedves! Oly kedves légy, mint egy kivirágzott rózsabokor, amiben a világra jöttél.

 

– Te, én úgy lecsaplak!

 

– Ne tedd! Beszélgetés közben ne!

 

A könyvhiányban nem szenvedő, egy mozdulattal – minden belső bántódás nélkül, nagy pontyszemekkel, bal kézzel Borárus háta mögé nyúlt a könyvért, jobb kézzel integetett, amint a téglamintás után síró kezébe nyomta a hiánypótló kötetet.

 

– Add le, aztán ne pityeregj! Olyan leszel, mint tenyérre terített tarajos gőte, rögtön kútból kihúzás után. Különben a tablóképekkel is úgy megvágták az osztályt, hogy az egyenként befizetett összegből, harminchat csodaalkotást rakhatnának ki, végig a városon.

 

– Mondd téged nem furdalnak egy cseppet sem, úgy értem az ismeretek? A lelkiismeretre gondolnék…

 

– Általában igen, ha vasárnap sütit csórok az asztalról… Most teljesen kikapcsolt és inkább a jó tett helyébe jót várj gondolatspirál lépett helyébe. Majd, mikor a battyogáson – kullogáson, hogy is nevezik ezt a ballagást -, túl leszünk, visszaállítok mindent. Addig is fel a fejjel! Jó nő a húgod, te is felnősz egyszer – úgy két hét múlva -, mikor éretté avatnak. Fújd ki az orrodat, mert ha rájön a csínyre, akármennyire segítőkész gyerek is, muszáj nem segítenie! Borárus, önkéntes balhéelvivő és jó fej, de nem direkte hülye…

 

 

Könyveiket leadták azóta. Beértek, egyesek téglamintásra. Némelyikük, rég lepotyogott a fáról és mint túlérett gyümölcs, égészen máshol – kitudja milyen mintájú – dolgokkal foglalkoznak már. odaát…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Legutóbbi módosítás: 2011.12.05. @ 17:26 :: Boér Péter Pál
Szerző Boér Péter Pál 755 Írás
Nagyváradon születtem, 1959-ben. Nem mondhatnám, hogy kesztyűs kézzel bánt volna velem az élet, de még a szorítóban vagyok! Családtagjaim hiperoptimistának tartanak, azt hiszem nem véletlenül. A humort – ezen belül a szatírát, abszurdot – és a romantikát egyaránt kedvelem. Empatikusnak, toleránsnak gondolom magamat. Egész életemet Erdélyben éltem, élem. Anyám révén erősen kötődöm a székelységhez, de Ők már csillagösvényen járnak Apámmal. Nagyon érdekel a teológia, filozófia, nyelvek, irodalom, és sok egyéb. Fiatalon kezdtem verseket írni, ám a rövid próza vált a nagy kedvenccé. Köteteim: 2010 – “Nagyító alatt” – novelláskötet 2011 – “Le a láncokkal” – novelláskötet 2012 – “A nonkonformista” – novelláskötet 2013 – “Engedélykérés”- novelláskötet 2013 – “Megtisztult ablakok” – regény 2016 – "Fenyőágon füstifecske" – regény 2017 – "Ködös idill" – két kisregény 2018 - "Szabályerősítő" (Válogatott novellák) - e-book Írásaim jelentek meg a Bihari Naplóban, a Reviste Familiaban, a Comitatus folyóiratban, a Várad folyóiratba, a Brassói Lapokban, a Reggeli Újságban, a “7torony” irodalmi magazin antológiáiban (2010-2016), a Holnap Magazin antológiájában, a Holnap Magazin nyomtatott mellékletében, az Irodalmi Jelenben, a kolozsvári Tribunaban, a bukaresti rádióban és máshol.” A világháló adta lehetőségekkel élek: Lenolaj irodalmi és kulturális műhely A Hetedik Héttorony irodalmi magazin MagyarulBabelben CINKE Holnap Magazin PIPAFÜST Szabad szalon Penna magazin Bukaresti rádió AlkoTÓház Weblapom: http://boerpeterpal.blogspot.com/