Torjay Attila : Költségcsökkentési javaslat

*

 

A fejlett demokráciákban — így Magyarországon is — évek óta tapasztalhatja a választópolgár, hogy nagyra becsült politikusai drága idejükből nap, mint nap mennyit áldoznak egymás leszólására, befeketítésére.  

Legalább munkaidejük harmadát.

Buzgólkodásukban természetesen nem csak az ellenfél kapja meg a magáét, hanem azok családtagjai, üzlettársai, barátai, gyerekei, szeretői, kutyái, macskái is. Úgy tűnik ez a világ rendje, és hát akkor ez rendben lévő is volna pláne, hogy a jobb sorsra érdemes választópolgárnak jobb híján szinte ez a legfőbb szórakozása.

Mégis célszerű lenne meggondolni, hogy mennyibe is kerül ez nekünk? Az idő pénz.

Nem nagyon nyomva meg a ceruzát és feltételezve, hogy munkaidejüknek tényleg csakis a harmadát töltik egymás legorombításával, nagyjából két-három népkonyha ára havonként.

Ez elég sok, ezért Magyarországon a Nagycirkuszban több ezerszer meg lehetne nézni a „Van másik” című előadást csimpánzzal, Simi bohóccal együtt.

Ebből az USA két hétig háborúzhatna, a kínaiak hat-nyolc féle egészségre ártalmas gyerekjátékot exportálhatnának Európába, ebből kis híján kitelne egy népszavazás arról, hogy szavazzunk-e sokat feleslegesen. Ebből szerte a világon 12.000.000 pillepalackot lehetne szétszórni, vagy 300 házilag buherált rakétát indíthatnának a palesztinok Izrael irányába, és legalább két négyemeletes izraeli ház épülhetne belőle a megszállt területen. Elég tőke lenne a japán bálnavadászoknak három hét tudományos megfigyelésre bálnafeldolgozással, mindenféle bankároknak pár heti nyaralásra valami méregdrága üdülőhelyen, 12 millió tonna kénhidrogént pöföghetnének ki gyárak a levegőbe stb, stb.

Ennyit nem ér.

A magam nevében javasolnék egy racionalizáló, költségcsökkentő megoldást a probléma kiküszöbölése végett.

Csak a parlamentek elektronikus szavazótábláját kellene kevés költséggel, kiegészítéssel ellátni, tudjuk az elektronika szinte csodákra képes. Tehát a jelenlévők száma, igen-nem szavazatok, tartózkodások, és egyéb másodrangú feliratok fölé kiegészítésként újabb feliratok kerülnének, amiket az ülések melletti nyomógombbal ezután szabadon lehetne választani. Szavazáskor, felszólalások előtt, vagy rövid véleményként, ily módon a legfontosabb megnyilatkozás gyorsan elintézést nyerhetne, és a továbbiakban az érdemi munkának, vitáknak már nem lenne akadálya.

A kiegészítő, és tetszés szerint választható feliratokra a következőket javasolnám:

— törd ki a lábad, te marha!

— szégyelld magad piszkos tolvaj!

— utolsó, féleszű spermatöltelék!

— a kedves nagynénédnek hazudozz, te nem túl intelligens, nem túl eszes, nem túl tisztességes!

— jó hülyének lenni?

— legalább akkora ökör vagy, mint a pártod!

— figyelem hölgyeim és uraim, most mindenki szavazzon becsülettel, a tiszteletdíjunk emelése az előterjesztés, köszönöm!

 

Legutóbbi módosítás: 2010.04.22. @ 10:47 :: Torjay Attila