Torma Péter : Egy végzetes hibáról

Tóth János volt cége élő álláshirdetése. Fiatal volt és dinamikus. Hajtotta a cég iránti múlhatatlan hűsége és szeretete. Reggeltől estig fáradhatatlanul dolgozott. Éjjel pedig fáradtan. De nem hagyta abba, tárgyalt, meggyőzött, aláírt, lebonyolított. Volt egy stílusa, aminek az ügyfelek nem tudtak ellenállni. A fontosabb üzleti tárgyalásokra mindig Tóthot küldték, mert ez önmagában is garantálta a sikert. Nem is csoda, hogy még huszonöt éves sem volt, amikor a cég megbízta, hogy ő tárgyaljon a reménybeli osztrák partnerekkel.
Tóth meg sem bírt szólalni, amikor megtudta a hírt, és erről eszébe is jutott valami.
Hogy nem tud németül.
Nem akadály. Tóthot a cég elküldte egy hathetes intenzív tanfolyamra. Hat hétig minden egyes nap, reggel nyolctól este hatig Tóth János németül tanult. Szívta magába a szavakat, mondatokat, szakmája minden fontos és kevésbé fontos kifejezését, udvariassági formulákat, mindent, amire szüksége lehetett. Tudása óráról órára gyarapodott, és ezzel együtt az önbizalma is. Hatalmat érzett, mondhatatlan hatalmat. Kilépett anyanyelve határai közül, meghódította a Nyugatot. vé volt a világ.
nbizalomtól duzzadva szállt ki a céges Audiból Bécs belvárosában. Percek alatt odatalált a megadott címre, belépett az irodaházba, ahol az ügyfél képviselője fogadta.
– Guten Tag, mein Herr! Mein Name ist Peter Hüttler. In der Name des Firmas begrüsse ich Sie! – üdvözölte.
Tóth összekapta a szükséges szavakat, és bevált, lehengerlő mosolyával válaszolt:
– Guten Tag. Ich bin Tóth.
Tatabányánál, ott, ahol az autópálya elhalad a turul alatt, valahogy mindig hidegebb van, mint az út többi részén. Haldokló, penészes ködfoszlányok suhantak el az Audi mellett, amelyben Tóth János még mindig nem tért magához. Mereven nézte az utat, és nem értett semmit. Volt Hüttler arckifejezésében valami különös a tárgyalás alatt. Ez összezavarta, nem tudott koncentrálni. Hosszú, kínos hetek alatt nagy nehezen összehordott tudása cserbenhagyta. Képtelen volt egy érthető mondatot összehozni. Pályafutása során először csődöt mondott. Tudta jól, hogy a vezetőség ezek után soha nem fog komolyabb munkát rábízni. A karrierjének vége volt. Valamit elszúrtam, ismételgette magában. Valamit kurvára el kellett, hogy szúrjak. De mit? Mit?

Legutóbbi módosítás: 2021.07.29. @ 10:13 :: Torma Péter