Naszluhácz Judit : Őszutó

Hideg őszi szelek tépdesik a fákat,

csupasz karjaikat nyújtják az ég felé. itt inkább vesszővel választanám el, a két mondatrész összetartozik.

Ledobta százszínű ruháját szép Flóra,

fázósan bújik el egy fürge kis egér.

Fátyolt ölt magára szemérmesen a Nap,

fénye már csak opál,az égbolt közepén. „már csak” helyett javasolnám: „tüzes/nemes/narancs opál” pl: Narancsopál fénnyel az égbolt közepén

Csendesek az esték,tücsök sem zenél már, „már” itt sem kell: „csendesek az estek (esték helyett, így lágyabb), a tücsök sem zenél

vért gyöngyöz az alkony,a puszta peremén.

Összekacsint a Nap az ezüstös Holddal,

a fodrosan gomolygó fellegek fölött. itt is vesszőt tennék

Gyorsan jön az este,bársonyt húz a tájra,

meleg tüzek gyúlnak,a házfalak mögött.

Tükrébe néz az Ősz,dér ül vén homlokán, homlokán-színpadán ragrím kiváltható, javaslatom: „tükrébe néz az ősz, vén homlokán dér ül”

fázósan húzza össze magán köpenyét. „fázósan összehúzza” szebben hangzik

Véget ért szerepe a természet színpadán, Ez a „természet színpada közhelyes és a vers éppen a végén veszíti el miatta könnyedségét. Valami lágyabb, ringatóbb kellene ide, ez olyan összecsapottnak tűnik így!

s bús képpel,zúgva-süvöltve áll odébb. „és bús képpel, zúgva, süvöltve áll odébb”

 

—–

Kedves Judit!
Versed szép tájképfestés, de nagyon nyers. Amikor megírod, olvasd vissza figyelmesen, a fölösleges kötőszavakat, töredezettséget, keménységet ki lehet küszöbölni, de egy kicsit többet kell vele dolgozni! A te versed, a te gondolataid, tehát megérdemlik, hogy többet törődj vele! Ne elégedj meg az első papírra vetett sorokkal, nézd meg mindíg, nem lett-e nagyon közhelyes például! Az első négy sor bizony olyan, amit már igen sokan megírtak ebben a formában, szinte ugyanezekkel a szavakkal. (még én is!) Az eredetiséged azon múlik, hogy nem bevett szóösszetételeket használsz, hanem magad alkotsz újszerű képeket. Az első sorokat tehát jó volna átgondolni, ezzel az átgondolással és a fenti javítási javaslatokkal felrakjuk a versed, így ebben a formában csak a naplóba javasolnám.
üdv: Kőszeghy Miklós

Legutóbbi módosítás: 2019.10.29. @ 10:22 :: Naszluhácz Judit
Szerző Naszluhácz Judit 55 Írás
Két éve írogatok,több kevesebb sikerrel.Teljesen villámcsapásszerűen kezdődött,engem lepett meg a legjobban.Tanácsért egy irodalmi társasághoz fordultam,aminek azóta is tagja vagyok.A Tanár Úr,aki biztatott,azt mondta:az ember elsősorban magának ír,ha másoknak is tetszik az külön szerencse.Így igaz!