Vajdics Krisztina : Az utazás

Esteledik, a város neszei egyre távolibbnak, elhalóbbnak tűnnek.

 

 

Esteledik, a város neszei egyre távolibbnak, elhalóbbnak tűnnek. Széplakiné a gangos ház második emeletén időnként kikukucskál a kis kémlelőnyíláson, minden apró történést szóvá tesz. Széplaki, a férje az újságba mélyed. A lakók neszezése halkul. Egy fiatal pár az első emeleten összeölelkezve pihen egy jókora franciaágyon, mellettük, a kis asztalon hever egy nagy műanyag tálca a félig elfogyasztott vacsorával. Az egyik lakásból mosógép búgását hallani, könnyű léptekkel indul éjszakai műszakba Kótor Zoli a földszinten, és élénken beszélgetve megérkeznek a kocsmából hazatérők is. A Zöld Miska előtt emelkedik a hangzavar, verekedés hangjai hallatszanak. Az út mentén lágyan hajladoznak a fák, időnként hallatszanak a nyikorgó kamionok döccenései, egy-egy agresszív motor szeli ketté a csendet, majd felgyulladnak az éjjeli lámpák, halkulnak a zörejek is.

 

A harmadik emeleti lakásban Hegedűs Lóránd készül, vendéget vár, előkészít két poharat, felbont egy üveg bort, kissé kacsázó lépésekkel közlekedik. Számítógépének képernyőjén egy női arc mosolyog, még látszik a kinyitott chat ablak, s a rövid, lényegre törő beszélgetés mondatai.

— Csini vagy ezen a képen!

— Milyen zenét hallgatsz?

— Stinget, szereted?

— Imádom!

— Jól áll a zöld!

— Ja, ez a kedvenc pólóm, akkor utazzak?

— Persze, gyere, hívj majd taxit, úgy egyszerűbben idetalálsz.

— Oké, vonattal megyek, szia!

— Szia, várlak!

 

*

 

A sarkon befordul egy taxi, fiatal nő szál ki a kocsiból. Könnyű, fehér pulóvert, kicsit kopottas farmert, világos felsőt visel. Vidáman elköszön a sofőrtől.

— Viszontlátásra, uram, köszönöm a fuvart!

— Minden jót, hölgyem, azért írja fel a számomat, sosem lehet tudni!

Döme Dóri egy üveg bort lóbálva, fekete utazótáskával ácsorog a gangos ház bejáratánál. Keresi a nevet, megnyomja a csengőt. Furcsán elmosódott hang szólal meg.

— Nyitom!

Felcaplat a lépcsőfordulókon, már a harmadik emeleten jár, gyors mozdulatokkal igazítgatja a haját. A harmadik emeleten ott áll egy kócos, elhanyagolt ábrázatú illető, erősen ömlik belőle az alkoholszag, Dóri megzavarodik. Továbbindulna, de a férfi megszólítja.

— Gyere, már vártalak!

Előzékenyen kinyitja az ajtót, kicsit billeg közben, az alkohol terjedő szaga az egész lakást ellepi. Dóra beljebb lép, széjjelnéz. Mindenhol széthányt ruhák, rendetlenség, a konyhában üres üvegek és gyógyszerdobozok halmai. Megdermed, nem tudja, mit is mondhatna.

— Ülj le valahol! — szól a férfi és tölt még magának. — Önthetek?

— Nem, köszönöm, haza akarok menni — jelenti ki Dóri, és hátrálni kezd.

A férfi meg se hallja, teletölti a vendég poharát, majd inni kezd. Szemében homály, a gépen még látszik a már hónapok óta tartó, egészen szolidnak, kedvesnek, de meglehetősen kuszának mondható chatbeszélgetés.

— Megyünk valahová? — érdeklődik Lóránd, közben újra tölt magának.

— Én igen, haza — ismétli a nő már nyomatékosabban.

A férfi mordan morog néhány mondatot, amolyan „Nem mész te sehová”-félét, majd az ágyra heveredik, és hangosan horkolni kezd. Dóra kihátrál az előszobába. Szerencsére az ajtóban találja a kulcsot, így ki tud lépni a gangra. Végigsétál a hosszú folyosón, közben egy macska szökken elő a félhomályból. A folyosó végén viszont meglepetés éri, az ajtó zárva van. Elkeseredetten ácsorog, rángatja a kilincset. Találomra bekopog egy idegen lakásba. Egy barna szem pillant ki a kémlelőnyíláson, kis idő múlva egy kedves arcú néni ki is nyitja az ajtót.

— Csak nem a hatvanyolcba jött, kislány? Szegénykém, ott egy alkoholista lakik — dünnyögi —, de jöjjön, nem maga az első, akit kiengedek, egy hölgy már a rendőrséget is kihívta. Hogy ismerkedtek meg?

— Chaten beszélgettünk, leveleztünk, semmit sem vettem észre rajta — mondja Dóri reszketve.

— Chaten? Nem értem, na mindegy, kedveském, igyekezzen, nyitom. Honnan jött?

— Szegedről.

— Úristen! Olyan messziről? És most hol alszik?

— Nem tudom, szerintem felhívom a taxist, aki elhozott, és visszautazom.

— Ilyen ez a mai világ! Semmit sem tudnak egymásról a mai fiatalok, mégis találkoznak, nagyon kell vigyázni, most szerencséje volt, de ki tudja, legközelebb? — még mindig morog, útjára engedi Dórát.

Amint a lány kiér a házból, azonnal felhívja a taxist.

— Máris, hölgyem? Tizenöt perc múlva ott leszek — harsogja a férfi lendületesen.

Dóra egy buszmegálló takarásában tölti el a várakozás tengernyinek tűnő idejét, közben időnként hátrafordul, szerencsére nemsokára tényleg ott terem a várva várt fehér autó.

— Szálljon be, kedves! Hol tölti az éjszakát?

— Azt hiszem, hazautazom — dünnyögi Dóra, könnyű pulóverét összehúzza magán, és letaglózva ücsörög a taxiban.

— Rendben, akkor a Nyugatiba, ugye?

— Igen, köszönöm!

Az állomásnál megállnak, Dóri hálálkodva elköszön, majd kapkodva vásárolja meg a vonatjegyet. Felszáll a vonatra, álmosan zötykölődik, nemsokára melléhuppan egy szőke, kedves arcú fiatalember. Beszélgetni kezdenek.

— Pestről? — érdeklődik útitársa.

— Igen, Szegedre, és te, messzire?

— Én is addig utazom, örülök, hogy nem egyedül. Mi járatban voltál Pesten?

— Ezt inkább hagyjuk — hadarja Dóri —, szörnyű élményben volt részem!

— Nekem is — meséli a férfi, és sebesen előadja történetét.

— Képzeld, randiztam egy lánnyal, a neten ismertünk meg, azt írta magáról, független és hosszú kapcsolatra vágyik. Már több hónapja leveleztünk, rengeteg képet láttam róla, kellemes, búgó hangja szinte megszédített. De ez a találkozás! Alig beszélgettünk fél órát, megjelent a férje, és kivonszolta a lányt a presszóból. Én meg ezért utaztam három órát!!! Még virágot is vettem neki! Ezek a nők! Egy szavukat sem lehet elhinni!

— Ennél már csak az én esetem érdekesebb! Dóri komótosan előadja a chates megismerkedés és a találkozás részleteit. — Semmilyen árulkodó jelet nem vettem észre — teszi még hozzá.

— Ja, írásban mindenki azt mond, amit akar, az igazi arcot csak a személyes találkozás során láthatod meg — a férfi belenéz a lány szemébe, váratlan borzongás fut végig a testén. Kicsit halkabban mondja. — Örülök, hogy neked elmondhattam.

— Én is örülök — válaszolja Dóra, és lassan meglátja a fel-feltünedező fényeket. — Hát akkor, viszlát! Végre itthon!

A poggyásztartón nyugvó sporttáskája után nyúl, a férfi előzékenyen leveszi, ő is készülődni kezd. Közben sokatmondó mosollyal egy apró névjegykártyát csempész a lány zsebébe. — Hívj fel, ha gondolod, ha már egy városban lakunk, máskor is találkozhatnánk! — mondja kissé túlharsogva a fékező vonat hangját.

— Meglátjuk — szól Dóri, és sietve lekászálódik a vonatról.

 

*

 

A fővárosi emeletes házban közben teljes lesz a csend. Csak egy mentő szirénáját hallani, az egyik lakásból egy-egy halk szerelmes mondat hallatszik. Széplaki és felesége már mélyen alszanak, a harmadikról hangos horkolás szűrődik a gangra, ahol egy macska összekuporodva szundít.

Dóri hazaér, beszélget egy kicsit a másodikon lakó közös képviselő hölggyel, megveti az ágyát, és néhány percnyi forgolódás után mély álomba zuhan. A házban felsír egy csecsemő, a kocsmák zajai elcsendesednek, néhol még hallatszik valami éjszakai tévéadás, aztán néhány órára mindkét város álmodni kezd.

 

 

Legutóbbi módosítás: 2014.03.04. @ 13:15 :: Vajdics Krisztina
Szerző Vajdics Krisztina 122 Írás
1966. március 14-én Miskolcon születettem. Gyermekéveimet Debrecenben töltöttem. A debreceni Tóth Árpád Gimnáziumban érettségiztem, majd a nyíregyházi Tanárképző Főiskola magyar-történelem szakos hallgatója lettem. Az írás szenvedélye vezetett a nyíregyházi Krúdy Gyula Újságíró Akadémiára, ahol újságírást tanultam. A helyi napilapokban jelentek meg első tárcáim, portréim, interjúim. 2008 karácsonyára jelent meg Neked írtam című verseskötetem, mely 42 verset tartalmaz. 2008-ban részt vettem a Magyar Író Akadémia írói kurzusán. 2012-ben szerkesztője, lektora lettem az Élő Költők Könyvklub kortárs irodalmi portálnak. Ebben az évben jelent meg Szökőangyal című novelláskötetem, második verseskötetem Szó születik címmel 2013 karácsonyára készült el. Az írás számomra levegővétel.