Szeibert Éva : Lélektől… lélekig

*

 

 

Kedves Barátaim!

 

LÉLEK: Véleményem szerint nincs a magyar szótárban még egy ilyen gyakran használt szó. Kíváncsiságból egy kicsit kutakodtam a témával kapcsolatban.

 

A Magyar Értelmező Kéziszótár szerint: LÉLEK: Az emberben az életnek és a személyiségnek a testtől független létezőként képzelt hordozója. Az ember belső valósága.

Rengeteg közmondásban és szállóigében fordul elő a LÉLEK szó. Életről, halálról, barátságról és emberi tulajdonságokról is születtek szólások. Szeretnék Nektek egy kis csokrot átnyújtani a gyűjteményemből. Fogadjátok szeretettel…

 

LÉLEKTŐL—LÉLEKIG: — A szem a lélek tükre. — Rend a lelke mindennek. — Ép testben, ép lélek. — Az ember sorsa, lelkének vetülete. — A lélek a világegyetem bölcsességét hordozza magában. — Köntös sara kimosva tisztul, lélek sara kimondva tisztul./kirgiz közmondás/ — A közömbösség a lélek legsúlyosabb betegsége. — A lélek táplálékot merít abból, amiben örömét találja. — Semmisem gyógyítja a lelket úgy, mint az érzékek, az érzékeket pedig a lélek./kínai közmondás/

— „Lelked óvd kutya sorsban is, s ha jobbra ébredsz, el ne merülj a túl heves gyönyöre szertelen”/Horatius/

— „A lélek sugárzása    Széppé varázsolja az embert.    Az ember szépsége    Összhangot termet a házban.    Az otthon összhangja    Rendet teremt a hazában.    S ha az országban rend honol,    Béke köszönt a világra.”    (kínai közmondás)

— „Szép dolog kifaragni egy szobrot és életet adni neki; de még szebb kiformálni egy emberi lelket és megtölteni igazsággal.” (Victor Hugo) — „A gúnyolódás, lelki szegénység.” (La Bruyére)

— „A csönd nem csupán a természet hangja, hanem a lélek legbenső szükséglete.” (Tatiosz)

— „A rossz szándék már gondolat formájában is lélekmérgező.” (Tatiosz)

— „Ha lelked nyugalmat áhít, add meg neki: a dolgokat, amelyek kívül vannak, hagyd kívül, hogy szép életet élhess.” (Tatiosz)

— „Minél mélyebbre ás a bánat a lelketekben, annál több örömet tudtok befogadni.” (Kahlil Gibran) — Boldogok a lelki szegények, mert övék a mennyek országa.

— Lélekbevágóan fontos. — A henyélés a lélek ellensége. — A könyv a lélek világossága… — A test a lélek temploma.

— Ki a testét nem táplálja, annak a lelke is elsorvad. — „A test érez a lélek lát, az értelem gondolkozik”. /Marcus Aurelius/

— „A csönd nem csupán a természet hangja, hanem a lélek legbenső szükséglete.” (Tatiosz)

— „A gyermektársaság gyógyír a lélekre.” (Dosztojevszkij) — A lélek szótlan gyötrelme a lelkiismeret.

— Kileheli a lelkét.

— Sehol egy teremtett lélek. — Lélekben vele van. — Testi-lelki jóbarátok. — Lélekvándorlás.

— Lélekharang.

— Hazajáró lélek. — Lélekemelő. — Kiszáll belőle a lélek. — Kileheli a lelkét. — Lelkére beszél.

— Lelki szemetesláda. — Lélekbúvár. — Lélekgyógyász. — Galamblelkű. — Testestül, lelkestül. — Lelki válság. — Bűnös lélek. — Lelke rajta. — Nem viszi rá a lélek. — Eladja a lelkét az ördögnek. — Lélekmelegítő. — Rokon lelkek. — Hálni jár belé a lélek. — Hívő lélek.

— Lélekben gyermek. — Lelkébe gázol. — Gyötri a lelkiismeret.

— Lelki táplálék. — Lelket önt belé.

— Lelkére veszi.

— Lelki sérült.

— Lelki terror.

— Lelketlen ember.

— Lelkén szárad.

— Lelki támasz.

— Lelki fröccs.

— Lelki béke.

 

És végül, de nem utolsó sorban:

 

„Mindenik embernek a lelkében dal van. És a saját lelkét hallja minden dalban. És akinek szép a lelkében az ének. Az hallja a mások énekét is szépnek!” (Babits Mihály)

 

Köszönöm, hogy elolvastátok „lelkes” írásomat!

 

 

Legutóbbi módosítás: 2011.12.14. @ 15:52 :: Szeibert Éva
Szerző Szeibert Éva 73 Írás
Érden éldegélek, bár nem érdemes. Nem volt életemben semmi érdekes. Veszem a levegőt, úgy mint bárki más, és ha egyszer elfogy, nem leszek hibás. Itt bolyongok néha mind a Hét toronyba, megrepedt szívemet betekerem rongyba. Egyszer rám találsz majd hullahegyek ormán, hogy jó ember voltam, ugye nem koholmány?