Péter Erika : Szentély

 

 

 

A nap fekete volt, a hold vak. Egy lélek sem járt a földön. Kripta volt a ház.

 

Bevitték egy üres szobába, szíjakkal, fémszorítókkal felszerelt vaságyra fektették, fehér köpenyes alakok sürgölődtek körülötte. Tiltakozott. Szíjak a bokáján, szíjak a csukóján,  mereven feküdt, dermedten nézte a mennyezetet, fejére csavaroztak valami sisakfélét, erősen, gumidarabot tettek a fogai közé.  Már csak nyöszörögni tudott.

 – Nyolcvannal kezdjem? –

Robbanás, villám cikázott át az agyán, ostorcsapás minden izmán. Teste ívbe feszült, ráharapott a gumira, szorosan lecsukta a szemét, majd tágra nyitotta, befelé vonított. Farkas volt. Vihar tombolt bensejében, aztán csak mozdulatlanul feküdt, szíj nélkül.

Visszavitték a szobájába, napokig háton fekve bámulta a plafont.

Éjszakánként félt, összetolta az ágyát egy másik asszony ágyával, akinek egész éjjel a kezét szorongatta. Az emeletről ordítás hallatszott, a súlyosabbaké, akik még mosdani sem mehettek a közös, fürdőszobának nevezett hideg, penészes helyiségbe. Egy nő viszont folyton ott volt, állandóan a kezét mosta, súrolókefével. Piszkosnak látta így is.

A kórteremben két asszony rosszul lett, az egyik mellette ült az étkezőben, így a nevét is tudta, hát riadtan szólt egy nővérkének, hogy segítsenek rajta, de az leintette.  

(Később megtudta, hogy az összeeső, remegő asszony elvonókúrás.)

 

Nem sokat evett a szétrágott, összeharapott m?anyag tányérokból, villa nem volt, csak  girbegurba,  összenyomorgatott alumíniumkanalat kaptak. Néha elrágott egy-egy almát, ha nagyon megfenyegették; hogyha nem eszik, beteszik a súlyosak közé.

(Egyszer kimenőt kapott, állami jutalmat vett át, személyesen adták át neki, de estére vissza kellett mennie a kórházba.)

A kezelések után már megengedték neki, hogy takarítsa a húsz ágyas kórtermet, mint a többi beteg. A falra kitett beosztás szerint minden nap más és más mosta fel a folyton koszosnak tűnő kockaköveket.

Közben kitavaszodott.

Fény, fény, lebegő függönyök,  pisi és gyógyszerszag.

Aztán bejött hozzá a főorvosnő, s közölte, hogy hazamehet.

 

*

Sohasem ment, mindig rohant. Olykor megállt egy oltárnak kinevezett sarok előtt, de igazából nem imádkozott, hozzászokott a látványhoz, még a port sem szerette letörölni arról a fényképről.

Néha-néha megmutatta másoknak – keveseknek – mert alig járt hozzájuk látogató.

Legutóbbi módosítás: 2011.12.07. @ 10:57 :: Péter Erika
Szerző Péter Erika 568 Írás
"Az ember akkor jut legközelebb saját énjéhez, amikor oly' komollyá válik, mint a játszadozó gyermek." (Herakleitosz) Előfordulok sok-sok antológiában, néhány folyóiratban, köztük a Bárka Irodalmi Folyóiratban, a Csodaceruzában és Dörmögő Dömötörben. a Breki Magazinban is. 2013 Ünnepi Könyvhét - A Körösvidéki Irodalmi Társaság Körösök Gyöngye díjával jutalmazta Másodvirágzás c. könyvemet. 2014: VOSZ - IRODALMI PRÍMA DÍJ a gyermekirodalomban kifejtett munkásságomért. Tizenkét önálló kötetem van. 1.Mindörökké mosoly ( Akkordia Kiadó 2. Szeretőim a szavak (Akkordia Kiadó). 3.Verselhetek 1.és 2.kiadás - Móra Kiadó) 4. Három Holló CD ( Palinta Társulat) Gyerekverseim némelyikét megzenésítették. 5.A nyakatekert zsiráf- gyerekzetek (magánkiadás) 6.Túlhordott ölelés - Irodalmi Rádió, Miskolc, MEK. kötet 7.Esőtánc- CD -megzenésített verseim. Énekli és zeneszerzője: Dafna 8. Csupa csiga - verses mesék - Timp Kiadó (2011) 9.ZabfaLók - verses történetek a lovakról- AB-ART Kiadó (2012) 10. Szélforgó CD. ( Fülemüle Zenekar -meg zenésített gyerekzetek 11. Másodvirágzás- Kortárs Költők sorozat (20.) AB- ART Kiadó (2013) Körösök Gyöngye Irodalmi Díj - a Körösvidéki Irodalmi Társaság megyei díja-2013 Ünnepi Könyvhét 12. Boldogságbolt -gyerekzetek ( AB-ART Kiadó) 2014. 13. Színházikó -gyerekzetek ( AB- ART Kiadó) 2014. 14. Autóparádé- leporelló ( AB-ART Kiadó) 2014. 15. Hajnaltól hajnalig- leporelló ( AB-ART Kiadó) 2014. 16. Elpattant zongorahúr - regény ( AB- Art Kiadó ) 2015. 17. Verő László oklevé l- Héttorony Irodalmi Magazin Szerkesztősége - líra kategória- 2015. Ha többet szeretnél tudni rólam, nézd meg a honlapomat! Honlapom: http://www.petererika.com/