Boér Péter Pál : Sörfesztivál

 

 

Végre, minden nehézség áthidalása után, sikerült összehozni mindnyájunk örömére – a sokaknak még emlékezetes, hatvanas évek táncdalfesztiváljainak mintájára -, az évszázad műsorát. Igyekeztek csak minimálisan változtatva, szinte egy az egyben a kor hangulatát áthozni. Itt is a szerzők, nem a versenyzők tusakodtak egymással, esetünkben – sörfesztivál révén -, márkák és játékosok. Versenyzők, akik élen jártak a sörvedelésben, majd erős megmérettetésben érdemesnek találtattak – csokornyakkendős műsorvezetővel felvezetve -, produkcióik bemutatása után, a zsűri értékelésére.

A retro jegyében, ezen régi értékek jelenbe varázsolásának ügye, egy békanyelő fesztivál lett volna, de túl kevés képernyőképes személyt találtak, akik huzamosabb időn keresztül hajlandóak lettek volna rá. Igen meglepő módon, hiszen társadalmunk, a „Rekkenő foga” című kulturális, közéleti műsoron keresztül megszokta a csúszómászók és férgek látványos nyakalását.

A produkciót lefújni nem hajlandó, eltökélt szervezőbizottság, mentőötletként hozta létre a sörfesztivált. Egyetlen hibája, hogy egyneműre alakult. Van ugyan egy női versenyző is, de vizuálisan nem megkülönböztethető a férfi versenytársaktól. Kizárólag előzetes orvosi vizsgálatokkal tudták kimutatni a tényt. Akinek nincs elégséges méretű sörhasa, nem számíthatott felvételre, még az elő-előselejtezőre sem. Így az elődöntők, középdöntők és döntők után, Haboska, Lilliput, Pöttöm és Hörbi maradtak benn.

Hörbi versenyben maradása – a három perc alatt történő, huszonöt sör benyakalásával -, teljes meglepetés volt, hiszen ő az egyetlen, orvosilag nőnek minősített versenyző.

 

Ebben a magasságban már az első, második, harmadik, illetve negyedik helynek, jelképes jelentősége van. A sörivó pályán, ilyen teljesítmény után, mindenkinek a szerzője – esetünkben márkája – biztosított talán egy életre szóló karriert.

Óriási közönségsiker volt, amikor a zsűri elnöke elősörivott, egy rosszul kortyoló versenyzőnél. Ugyanúgy működött a visszázás is, mint sok évvel ezelőtt. Ha valaki jól teljesített – szépen, mondhatni gyönyörűen itta meg, megfelelően iszonyatos mennyiségű sörét -, a visszahívás után, többszöri meghajlást követően, magába erőltetett még néhány kortyot.

Ennyi dolga, a postának nagyon régen nem volt, hiszen az autentikus fesztiválhangulat érdekében, csakis levélben beküldött közönségszavazatok járulhattak hozzá, egy-egy már félig kiesett versenyző továbbjuttatásához. Tombolt a siker. Olyan mértékben felelevenedett az a régi értékrendet nyújtó társadalom, hogy a szervezők eldöntötték, a következő években megrendezik a bor, pálinka és különféle likőrök viadalát, ami minden bizonnyal a sörfesztiválnál nagyobb sikert arat, hiszen azok nem lesznek kvázi egyneműek.

Nem utolsó sorban, a sorozatban termelt giccs, és értéktelen műsorok helyébe, végre valami értékes kerülhet.

 

 

 

 

 

Legutóbbi módosítás: 2011.09.28. @ 14:07 :: Boér Péter Pál
Szerző Boér Péter Pál 755 Írás
Nagyváradon születtem, 1959-ben. Nem mondhatnám, hogy kesztyűs kézzel bánt volna velem az élet, de még a szorítóban vagyok! Családtagjaim hiperoptimistának tartanak, azt hiszem nem véletlenül. A humort – ezen belül a szatírát, abszurdot – és a romantikát egyaránt kedvelem. Empatikusnak, toleránsnak gondolom magamat. Egész életemet Erdélyben éltem, élem. Anyám révén erősen kötődöm a székelységhez, de Ők már csillagösvényen járnak Apámmal. Nagyon érdekel a teológia, filozófia, nyelvek, irodalom, és sok egyéb. Fiatalon kezdtem verseket írni, ám a rövid próza vált a nagy kedvenccé. Köteteim: 2010 – “Nagyító alatt” – novelláskötet 2011 – “Le a láncokkal” – novelláskötet 2012 – “A nonkonformista” – novelláskötet 2013 – “Engedélykérés”- novelláskötet 2013 – “Megtisztult ablakok” – regény 2016 – "Fenyőágon füstifecske" – regény 2017 – "Ködös idill" – két kisregény 2018 - "Szabályerősítő" (Válogatott novellák) - e-book Írásaim jelentek meg a Bihari Naplóban, a Reviste Familiaban, a Comitatus folyóiratban, a Várad folyóiratba, a Brassói Lapokban, a Reggeli Újságban, a “7torony” irodalmi magazin antológiáiban (2010-2016), a Holnap Magazin antológiájában, a Holnap Magazin nyomtatott mellékletében, az Irodalmi Jelenben, a kolozsvári Tribunaban, a bukaresti rádióban és máshol.” A világháló adta lehetőségekkel élek: Lenolaj irodalmi és kulturális műhely A Hetedik Héttorony irodalmi magazin MagyarulBabelben CINKE Holnap Magazin PIPAFÜST Szabad szalon Penna magazin Bukaresti rádió AlkoTÓház Weblapom: http://boerpeterpal.blogspot.com/