Rózsa Ibolya : Túl az Óperencián

– tudósítás egy könyvbemutatóról *

 

 

 

A címhez hűen: egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy barátság – amely még most is tart – Kemenes Kálmán költő és René Bonnerjea nyelvészprofesszor között, miből művészeti kapcsolat is született, versfordítások, könyvkiadások. A két éltes korú férfi — túl a 90. évükön — teljes fizikai és szellemi erőnlétben, csillogó szemekkel fogadta a meghívott vendégeket: az alkotókat, akiknek műveik a bemutatott könyvben olvashatóak és a kedves érdeklődőket, hozzátartozókat, az est színvonalát elősegítő előadóművészeket.

A szép könyvet magát, a küllemét megilleti egy kis leírás: négyszáz oldalas, keménykötésű, a borító színes fedelén látható képek szimbolikus jelentésűek: a bal felső sarokban a Nap jelképeként egy sárga napraforgó – megtisztelésül Kemenes Kálmánnak, mert kedvenc virága; mellette szárnyaló madarak: a Tízek Társaságának tagjai. Alattuk szivárványt idéző, magyar színű zászló húzódik meg, míg annak alatta felhőként lebbenő angol zászló — utalásul a magyar nyelvről angol nyelvre történt fordításra. A Lánchíd fotója azért került fel, mert a híd, mint szimbólum, ugyancsak a nemzetek közötti barátságra, összekötő erőre utal. A könyv közepe táján maga a cím: Túl az Óperencián, alatta a szerző, René Bonnerjea neve. Az angol nyelvű könyvcím alulra került: Beyond the Rainbow. A kettő között pedig a magyarság fontos jelképeként a Turulmadár szobrának fényképe. Mindezek kék háttérben a béke, a tisztaság, őszinteség színével megjelenítve; a könyv hátlapján pedig felsorakoztatva a szerzők névsora.

A megnyitót Bacsa Ferenc gitárművész dala indította, majd Kemenes Kálmán köszöntötte a megjelenteket. Beszédet mondott Biró Lajos, a könyv kiadója, a Magyar Kultúra Lovagja, illetve René Bonnerjea, a szerző, fordító. A kiállítást hivatalosan megnyitotta Bakos Edit, az Uránia Filmszínház igazgatója. Díszvendégünk Ady Endréné, a „Vér és Arany” Ady Baráti Társaság elnöke volt. Ezt követően a megjelent költők elmondták egy-egy versüket, majd ismét zenei élménnyel gazdagodtunk Báthori Béla énekművész jóvoltából.

A szünetben ünnepélyes pezsgőkoccintás és baráti beszélgetés történt.

A műsor hátralévő részében ismét felolvasásokat hallhattunk, illetve Szőnyi Bartalos Mária köszöntötte az est szervezőjét és házigazdáját, Kemenes Kálmánt és a szerzőt, René Bonnerjea-t a Magyarok Világszövetségének elnöke, Patrubányi Miklós nevében, aki betegsége miatt maradt távol.

A rendezvény végén dedikáltuk a könyveket és szívbéli öleléssel búcsúztunk el egymástól.

 

 

Legutóbbi módosítás: 2019.09.11. @ 06:39 :: Rózsa Ibolya
Szerző Rózsa Ibolya 114 Írás
Előbb a part fogyott el, aztán az éj, aztán az üresség s ami eztán volt, ott kezdődött. /Weöres Sándor/