Avi Ben Giora. : A festő és a lánya – 22.

*

 

Duci élete látszólag normalizálódott Pistával, aki ugyan néha–néha felhánytorgatta, hogy felesége és a gyerek miatt nem maradt kint Finnországban.

– Szerintem még nem késő, kérj megint egy kiutazást. Te egyedül meg fogod kapni az engedélyt. Most már nagyobb a gyerek, jövőre megy majd iskolába. Pár hónapig meg tudjuk neki magyarázni, hova tűntél, közben belekezdhetünk egy családegyesítési procedúrába.

– Ugyan hagyd már. Ki tudja, talán jobb, hogy itt ragadtam. Ezt csak úgy mondtam neked, tudod, ha dühös vagyok, akkor keresnem kell valakit, akin levezethetem az idegességemet.

– És miért mindig engem találsz?

– Sajnos azért, mert te szoktál kéznél lenni.

– Tudnék örülni, ha a jövőben nem én kapnám a megtiszteltetést.

Egy nap Pista gondterhelten tért haza.

– Mi baj van? – faggatta Duci. – Úgy nézel ki, mint akit valami nagy katasztrófa kerülget. Mesélj! Valami baj van a munkában?

– Ki kéne mennem Bécsbe egy csoporttal.

– És ebben mi a rossz? Örülj neki, hogy nem valahova Novo Szibirkszbe küldtek. Mégiscsak nyugat.

– Tudod, ha nem mondták volna meg, miért küldenek ki pont engem, akkor szívesen is mennék.

– Mit kérnek tőled azok az aranyos elvtársak? Nem az eget kell kékre festened, vagy ha esetleg igen, akkor ne izgulj. Adnak még instrukciókat, hogy hogyan képzelik el.

– Ez nem munkaügyi utazás lesz, hanem csoportos társasutazás. Nekem meg két másik kollégának jutott az a megtisztelő feladat, hogy” vigyázzunk” a csoportra, és ne engedjünk senkit „nyugatra lelépni”.

– Miért pont téged? Hiszen nem lehetsz számukra egy megbízható alak? Ők is tudnak azért egy s mást rólad, nálad sokkal megbízhatóbb kádert is találhatnának hasonló megbízatással.

– Megzsaroltak. Ha nem vállalnám el, vagy esetleg pont én lennék az, aki nyugatra dobbant, akkor nektek és apáméknak fognak bajt okozni. Márpedig igencsak könnyen tudnak fogást találni akár rajtunk, akár rajtuk.

– Pista ennyire gyávának nem kell lenni. Mit tudnak ezek velünk művelni? Vili bácsi az összes nagyfejes feleségét ismeri. Két szavába kerül, máris minden rendben van. Ezeknek a banyáknak fontosabb a fejük, mint a szocialista ideológia.

– Akkor szólj neki már most, hogy csináljon valamit. Mondjuk, intézze el nektek is a gyerekkel az útlevelet.

– Most mit hülyéskedsz? Nem ilyenre gondolok, te is tudod. Ezek sem kis Istenek, márpedig manapság aki az egész családjának tud nyugati kiutazást szerezni, az egy kisisten ebben az országban.

– Szerinted akkor mit tegyek?

– Nem vagyok az anyád, hogy minden ilyen kérdéssel hozzám fordulsz. Magadnak kell eldönteni. Mi van akkor, ha nemet mondasz? Hivatkozhatsz bármire, például arra, hogy a lányod nemsokára iskolába megy.

Pista végül is elvállalta az utazást. A bécsi „kiruccanásnak” meg is lett az eredménye. Már korábban is szemet vetett az egyik fiatal jóképű mérnöknőre. Bécs alkalmatos hely volt a „légyottra”. Futó kapcsolatnak könyvelte el magában, de nem az lett belőle. A hölgyemény „véletlenül” terhes lett, és zsarolni kezdte. Persze próbálkozott mindenfélével, de a Judit nevű hölgy hallani nem akart abortuszról. Végső kétségbeesésében Pista disszidálással próbálkozott. Nem sikerült ez a terve sem, így töredelmesen bevallotta Ducinak a félrelépést.

– Pista! Kár ezt tovább ragoznunk. Te egy gyenge jellem vagy. Megígérsz mindent és utána homlokegyenest mást teszel. Soha sem tudod, hogy az adott pillanatban mit is kéne csinálnod. Kell melléd egy vezető. Én próbálkoztam veled, de beletört a bicskám. Hagyjuk abba ezt az egészet, nem vagyunk mi egymáshoz valók. Váljunk el, kezdjünk külön életet. Nem kérek tőled semmit, ne fizess nekem lelépést, semmit.

– És mi lesz a gyerekünkkel?

– Ugyan már! Eddig sem nagyon érdekelt Andi, majd pont most fog? Azt mondod ez a nő terhes lett tőled. Majd akkor őt fogod nevelni. Nem tiltom el tőled Andit, láthatási jogot adok neked, de természetesen csak akkor, ha ennek a gyerek nem látja kárát.

Duci aztán egy nap összepakolt és haza is költözött. Beadta a válóperi keresletet is. Pista minden egyes tárgyalás alkalmával próbálta elodázni az elkerülhetetlent. Végül is kénytelen volt beleegyezni a válásba. Annál is inkább, mert Jutkáról, az új „aráról” sok minden kiderült. Párttagság és sok más egyéb is, ami miatt jobbnak látta, ha beadja a derekát. Duci a válást követően mindössze csak gyerektartásra tartott igényt, amit persze meg is ítéltek neki.

Pista alig két hónap után elvette feleségül Jutkát. Az esemény után röviddel megszületett az új gyermek, akit szintén Jutka névre anyakönyveztettek.

Duci egy darabig nehezen viselete a csalódást, aztán életmódot váltott. Lányával sokat törődött ugyan, de a tényleges nevelését Ludmillára és Jóskára „testálta”. Minden energiáját a munkába fektette. Hamarosan irodavezetővé nevezték ki. A főnökét az esemény után pár hónapra áthelyezték egy másik építőipari vállalathoz. A főnöke szerette volna magával vinni, mint igazgatói titkárnőt. Újra választás elé került: menjen, vagy maradjon? Duci tisztában volt vele, hogy ez nem csupán a szorgalmának köszönhető. A főnök előbb–utóbb – ahogy lenni szokott –, benyújtja a „számlát” az eddigi „jótéteményekért”, mégis amellett döntött, felad mindent és követi őt az új munkahelyre. Kellemesen kellett csalódnia, mert a főnöke nem tekintette könnyű „prédának” csupán kitűnő munkaerőnek, akire rá lehet bízni szinte mindent.

Andi, a lánya hamar beilleszkedett az új környezetbe. Valójában nem nagyon kellett semmi ismeretlent megszoknia, hiszen éppen elég sokat járt már ide anyja válása előtt is. Nehezére esett mindenkit a nevén nevezni, ezért saját maga kreált neveket. Ludmillát elnevezte Namecsnak, Jóskát meg Dádá úrnak. Ennek története van. Andiban ezer fiú veszett el. Fára mászott és lány létére inkább fiús játékokhoz volt kedve. Jóska, ha látta, hogy valami rosszban sántikál mindig rászólt:

– Andi ne csináld, mert dádá lesz. – Így ragadt rá a Dada úr amiből később Dadus lett.

Janka sem úszhatta meg persze, és neki a Jancsi néni név jutott.

Annak ellenére, hogy kimondták a válást, a kislány gyakran volt apja szüleinél is. Pista egyszer megpróbálta az új nejének bemutatni, de Duci nem engedte, sőt Pista apja is ellenezte.

– Ne akard a két féltestvért egy kalap alá venni. Az új nejed végig a sajátját gyerekét részesítené előnyben, minek kell ennek a tortúrának kitenni Andit. Így Andi volt mind a két nagyszülőnél a kedvenc unoka.

Duci az új munkahelyen sok barátra, barátnőre tett szert. Volt pár kolléga, aki megpróbált udvarolni neki, de miután mind falba ütközött, felhagyott ezzel. Viszont megismerkedett egy mérnöknővel, Ildivel és együtt jártak színházba, moziba és szórakozni. Ildi közben férjhez ment egy vidékről származó mérnök fiúval. Az esküvőn Duci volt az egyik tanú.

 

/folyt. köv./

Legutóbbi módosítás: 2019.06.25. @ 10:58 :: Avi Ben Giora.
Szerző Avi Ben Giora. 457 Írás
A nevem nem pusztán művész név. Még csak nem is nick név vagy ragadvány. Ezt a nevet viselem immár több mint negyven éve, miután kivándoroltam. Azóta sok víz lefolyt itt a Dunán és Jordánon. Jó pár éve csatlakoztam a Hét Torony csapatához és azóta is itt tanyázok, rendszeresen. "Adminguru: Panteonba helyezve, elment 2021. június 8.-án! Részvétünk a hozzátartozóknak!"