Takács Dezső : Rövidhírek: A lótenyésztés lehet az élénkülő magyar gazdaság húzóágazata

*

 

Különleges igényeket is kielégítő, új lófajta kitenyésztésébe fogtak a mezőegeresi „Lovarda” ZRT szakemberei. Munkájuk során alapvetően a nagy teherbírása, kitartása és sokoldalúsága miatt igen megbecsült nóniuszra építenek.

Ezen fajta alaptulajdonságait a túros hátú közös ló, a simulékony, alkalmazkodó, de tulajdonságait jól rejtegető ajándék ló, és a meglepetéseket tartogató, kiszámíthatatlan sötét ló tenyésztésbevonásával kívánják, bővíteni, színesíteni.

— Miután a magyar közéletet ma a hatalombrókerek és a mutyilovagok uralják, nagy valószínűséggel szükség lesz a megcélzott új fajtára, mely „mutyiló” néven indul majd a hazai piacok meghódítására — tudtuk meg a program gazdájától, Gidrán Attilától.

 

*

 

A lovassport kedvelői számára bizonyára megnyugtató hír, hogy csodalovunk, Overdose, leküzdve idén áprilisban jelentkező patabetegségét, a közelmúltban hazaérkezett.

Bár a hosszú kényszerpihenő alatt a világranglista tizennegyedik helyéről a huszonkettedikre esett vissza, aggodalomra semmi ok, hiszen a hazai celeblistán fergeteges vágtával húzott el Kiszely Tünde, Győzike, és Sebeők János mellett. Kondíciója a dúsfüvű magyar legelőkön várhatóan tovább javul, így joggal remélhetjük, hogy hamarosan a kiváló tenyészmén hírében álló Benkő Dánielt is maga mögé utasítva, ő vezeti majd ezt az ünnepelt mezőnyt.

 

*

 

— Mi sem maradhatunk ki a fellendülőben lévő ló bizniszből! — jelentette ki a Csatkoskúton megtartott sajtótájékoztatón a világhírű ménest fenntartó vállalkozás marketing- igazgatója. — Egy korszerű, új lófajta, az úgynevezett „lopicai” előállításán fáradozunk.

A tenyésztők által elképzelt újfajta szőre, a lipicaival ellentétben, felnőtt korra nem fehéredik ki, kopásálló, gumiszerű patájára nem kell patkót tenni, s csökevényes hangszálai miatt képtelen a nyerítésre. Így minden más fajtánál előnyösebben alkalmazható a mezőn tett éjszakai gyümölcs-, zöldség-, tőzifa- és takarmánybeszerző utakon.

 

*

Legutóbbi módosítás: 2009.11.30. @ 09:00 :: Takács Dezső
Szerző Takács Dezső 190 Írás
Viharban érkeztem, vaksötét éjszaka. Hajlongó jegenyék, átázott föld szaga, s Anyám volt ott még, meg a bába, mikor belesírtam ebbe a világba, a Sztálin utca nyolcban, alig hallhatóan.