Petőfi megtalált verse

Régesrég jár énrólam egy monda.
Iskolában azt tanítják rólam:
harcoltam a szabadságért hajdan,
kerültem is emiatt nagy bajba;
Segesvárnál ott a csatatéren,
hazámért hullajtottam a vérem.
Holttestemet sehol nem találták,
ott a mezőt bármerre kapálták.
Azt terjesztik rólam sok-sok éve,
– tudja minden iskolás betéve -,
eltűntem és hősi halott lettem,
ott és akkor leheltem ki lelkem.

Nos most Barguzinból írok néktek,
ide hurcoltak a muszka népek,
itt pedig én új életre kelvén,
mert hát végül is én költő lennék,
költő nem pusztul el zajos harcban,
lelkem tüze újra ömlött dalba.
Alekszander Petroviccsá lettem,
Annuskába is belé szerettem.
Kisfiunk is született rá évre,
itt halok meg, itt lesz síremlékem.

Szerző Szilágyi Erzsébet 222 írás
Az ELTE orosz-latin szakán végeztem. Voltam az Akadémiai Kiadó szerkesztője, a szegedi JATE Klasszika-filológiai Intézetének oktatója, a Semmelweis Egyetem nyelvtanára. Versfordításokkal már gimnazistaként próbálkoztam. Magyar verseket, novellákat csak néhány éve kezdtem írni.

15 Komment

  • Még egyszer mondom, nem vitát akartam generálni, írtam egy verset. Passz.
   Uccsó hozzászólásom ezzel kapcsolatban. Minden(?) lehetséges forrást elolvastam. Ha lehetősége lett volna levelet küldeni, vagy valahogyan visszajönni, azonnal kivégzik. Erre azért nem vágyott. Azt is olvastam, hogy próbált írogatni (segítséggel) oroszul verset.

 1. Szerintem nem érdemes ezt annyit osztogatni. A magyar irodalom/költészet számára Petőfi/Petrovich Sándor meghalt Segesváron, abban az értelemben, hogy több magyar verse nem jutott el hozzánk. A többi szőrszálhasogatás. Én egyszer azt olvastam a barguzini feltételezett Petőfi-csontokról, hogy egy nő csontjai voltak. Igaz? Nem igaz? Nem tudom, nem is érdekel. Miért nem írt egy levelet imádott feleségének és kisfiának? Nem tudom, nem is érdekel. Ő számomra Petőfi, akár Segesváron, akár Barguzinban halt meg.

  • Szépen írod, kedves Béla. Petőfi egy csillag volt, és – függetlenül attól, hogy hol és mikor halt meg – örökké fent ragyog az égen.
   Én nemcsak hiszem, hanem szinte biztos vagyok benne, hogy Petőfi nem esett el Segesváron. Orosz fogságba esett, és elhurcolták messze Barguzinba. Az első ezzel kapcsolatos cikk megjelenése után (talán 89-ben) minden cikket, kutatási eredményt elolvastam, mert nagyon érdekelt a téma. Jónéhány leszármazottja él…

Hagyj üzenetet