Zalán György : Morgiána-akció

Morgiána az Ali baba és a 40 rabló című mesében szerepelt, a csavaros eszű szolgálólány.

 

Ezek a rablók találták fel a matricázást. Azt a matricázást, amit mostanában újra felfedeztek. Ezzel jelölték ki azokat a házakat, melyeket később meg kívántak támadni.

 

Persze, akkoriban még nem volt matrica, kénytelenek voltak krétát használni, vagy, ha azt sem, hát jelet karcoltak a falra vagy az ajtófélfára. Aztán később tudták, hogy amelyik ház meg van jelölve, hát az ott lakókat fogják majd lekaszabolni. Karddal, tőrrel, valami szúró-vágóval, amiket akkoriban az ellenfél megsemmisítésére használtak.

 

Levágták a fejüket, beleiket ontották az olyanoknak, akik nem illettek maradék nélkül a jövőképükbe. Jó, egy kicsit összevérezték, összebelezték magukat is, de olyan korban éltek, amelyben a macsóság meghatározásában kicsit máshol voltak a sarokpontok, mint manapság.

 

Aztán jött egy korszak, amikor nem a házakat jelölték meg, hanem az embereket. Praktikusabbnak gondolták így, mert a házak maradtak, míg az emberek mászkáltak, a fene se tudta volna folyton figyelemmel kísérni, hogy ki merre flangál.

 

Nos, ez sem vált be maradéktalanul. Így mégiscsak összeterelték őket, civilizált emberek nem vérezik-belezik össze az utcákat, tereket. Ja, már magukat sem mocskolták össze-vissza, változott a divat Ali babáék óta. A technikai fejlődés, a logisztika tudománya lehetővé tette, hogy jólvasaltan, illatosan állhassanak az idegenek elé, semmi nyoma nem volt rajtuk a mészárlásnak.

 

Kicsit több, mint fél évszázaddal később már a modern szelek fújnak. Nem kell krétázni, karcolni, felvarrni, hanem gépek által kinyomtatott, szépen kaligrafált betűkkel megszerkesztett matricákat használnak. Egyelőre csak a kijelölésnél tartanak, és még annak is csak az elején, de már nem sietnek sehova.

 

Aztán mészárlás se lesz. Minek? Megsemmisülnek ezek maguktól is! Elég kijelölni valakit, már sínen van a dolog. Ahhoz, hogy az embertől elhúzódjanak, már elég egy bélyeg. Arra már úgy néznek az emberek, mint a leprásra. Hiszen az első, amit kiöltek belőlünk, a szolidaritás.

 

Egy egész nemzedék büszke azokra az emberekre, akik a megjelölteket bújtatták, etették-itatták, elrejtették javaikat az üldözők elől, papírokat szereztek nekik – nem kevés kockázatot vállalva.

 

Nem tudom, hogy a következő nemzedék talál-e majd köztünk olyanokat, akikre büszkék lehetnek?

 

Morgiána-akció.  Ezt a címet adtam.

 

Morgiána azt csinálta, hogy amikor észrevette saját házukon a jelet, hasonló módon megjelölte a környék házait, így a rablók összezavarodtak.

 

Romantikus-háborús filmekben láttam olyat, hogy a parancsnok kiadta, álljon előre az, aki ezt-meg ezt elkövette, erre az egész század előrelépett.

 

 

Á, hülyeség ez a cím. Az egyik mese, a másik a film csodavilága. A valóság nem ilyen.

Legutóbbi módosítás: 2019.09.10. @ 15:03 :: Zalán György
Szerző Zalán György 184 Írás

1952-ben születtem. Voltam tengerész és nyomozó, mérnök és lakatos, divatárukészítő és "telefonoskisasszony", rakodómunkás és ügynök... Most nyugdíjas vagyok, sőt, ingyen utashatnék, de mivel gyárilag ott lakom, ahova más drága pénzen nyaralni jár, így nem megyek sehova... A család: 72 óta vagyunk együtt nejemmel, fiam 75-ös, lányom 80-as. Itt is, ott is lányunokám született. Nagyon szeretjük egymást, de ritkán találkozunk, gyerekeim külföldön élnek. Örülök, hogy Válóczy Szilvi felhívta a figyelmemet a Héttoronyra! Remélem, nem bánja meg, és méltó leszek a társasághoz... :) Honlapjaim: http://zalangyorgy.hu és http://kertigrillem.hu