dr Bige Szabolcs- : Így kezdődött az űrkorszak

1957. október 4

 

 

Előadásra siettem reggel. Gyalogszerrel igyekeztem, mert nem maradt pénzem a buszjegyre, s a kerékpáromat kölcsön adtam a barátomnak.

Amikor a Papiu Ilaran nevű líceum elé értem, az iskola elé kitett hangszóróból furcsa hangok törtek elő. „bip-bip, bibíp, bip-bip”.

— Mi ez? — érdeklődtem nálam okosabb társaimtól.

— Hát, nem tudod? A szovjetek fellőttek egy mesterséges holdat, a szputnyikot.

— Tudom, ma hajnalban. Én is hallgatok rádiót…

— Hát ez a hangja! A líceumi rádióamatőrök most kihangosítva közkincsé teszik.

A reggeli lapok már hozták az adatokat is: súlya 83.6 kg, hossza 58 cm, keringési ideje 96 perc, fedélzetén műszerek, rádióadó.

Nem kellett sok bíztatás, és az sem baj, ha lekéssük az első előadást — leülve a líceum lépcsőjére, közösen böngésztük a „Vörös Zászló” című megyei napilapot. Fejlécén a dátum. 1957. október. 4.

Dagályosan áradó szavakkal hozták az olvasók tudomására a nagy hírt: „a világon először…, megelőzve az imperialista hatalmakat…, a béketábor diadala…, a szovjet technika győzedelmeskedett…,” és így tovább.

Erről a csodálatos szovjet technikáról mindjárt az egy évvel azelőtti tankok jutottak eszembe, melyek ismét eltaposták a magyarság szabadságvágyát.

Az is a szovjet technika diadala volt?!

 

 

                                                     

Legutóbbi módosítás: 2019.08.15. @ 11:31 :: dr Bige Szabolcs-
Szerző dr Bige Szabolcs- 617 Írás
Teljes nevem Bige Szabolcs Csaba. Orvos vagyok, nyugdíjas, Marosvásárhelyen végeztem 1960-ban. Most Olaszországban élek.