Horváth János : Az ajándék

 

Kovács Béla kisnyugdíjas tisztességes ember hírében állott. Egész életében tisztelte a jogot, betartotta a törvényt, soha nem került összeütközésbe a hatóságokkal. Ezért aztán ugyancsak meglepődött, amikor a kerületi kormányhivataltól ajánlott levelet kapott. Ebben kifejezték nagyrabecsülésüket és közölték, minden kisnyugdíjast megillető ajándékcsomagot fog kapni a közeljövőben. Kovács Béla nem volt semmi jónak elrontója, hagyta, hogy szívében eláradjon az a kellemes melegség, amely ilyenkor a gondoskodás, öröme, a szeretet jele. Meghatódott, hogy így gondolnak rá, ennyi év után is. Még az aláírás is megbizsergette, az a néhány szőrszál is felállt volna a hátán, ha tudott volna. De ez ebben a korban már csak így van, minden meghatja az embert, ami szeretettel, szívből jön. A levél végén ez állt: pártja, és kormánya.

Nem is emlékezett rá, mikor volt érdeklődése középpontjában a politika. Azt tudta, hogy amióta nem foglalkozik vele, nyugodtabb lett az élete. Nem volt nagyigényű, sőt, szerény emberként ismerték a lakótársai is. Igaz, kis nyugdíjából nem igen szőhetett világot megváltó álmokat, végül is, a merjünk nagyot álmodni kora lejárt, ezt ráhagyta a fiatalokra. Amikor kiderült, már csak egy pártra lehet szavazni, nem is látta többé értelmét annak, hogy részt vegyen az országgyűlési választásokon. Mindennel nagyon meg volt elégedve, nem szenvedett hiányt semmiben. Csak a reumája, az kínozta rendületlenül. Kapott rá gyógyszert, de amikor azt kellett eldöntenie, milyen kiadásokat csoportosítson át a költségvetésében, lemondott arról, hogy kiváltsa.

 

A kormány sokat gondolkodott azon, mi lenne a jó megoldás? Mindig több legyet szerettek ütni egycsapásra, és így volt ezúttal is. Utalvány lett volna a kedvező konstrukció, amelyet mosolygós állami alkalmazottak hordtak volna ki éjjel-nappal, de amikor egyik miniszter azt javasolta, hogy e helyett inkább valami komolyabb tárgyat kellene átadni a tisztességben megöregedett polgároknak, hogy emlékeztesse őket kormányuk nagyvonalúságára, akkor a javaslatot azonnal megszavazták. Kis szervezés után az IKEA-t bízták meg az ajándékcsomagok elkészítésével. A választás azért esett erre a cégre, mert ki akarták hangsúlyozni, hogy az ajándék nem csak hasznos, de játékos is. Kapnak is valamit, meg nem is. Ha ugyanis veszik a fáradságot, és helyesen értelmezve a magyarra fordított szerelési utasítást, képesek is lesznek összeállítani a tárgyat, olyan élményben lesz részük, mint még soha. A szállítás módja már nem volt kérdéses. Postán kiküldik a csomagokat, és akit nem találnak otthon, a szokásos módon értesítést kap arról, hogy mikor mehet be ajándékáért a legközelebbi postahivatalba.

Eljött a nagy nap, amely nagy fordulatot hozott Kovács Béla kisnyugdíjas életébe. Egy borongós decemberi délelőtt két csöngetést hallott. Kinyitotta az ajtót, és két postás állt ott, hatalmas csomaggal. A postások szabadkoztak, hogy csak így, hívatlanul beállítottak, és mindjárt ketten is, de a csomag méretéből látnivaló volt, hogy ezt egy ember nem bírta volna el. A szakszervezetük tiltakozására született meg a döntés, hogy ez a feladat nem egy egész, hanem két embert kíván. Kovács átvette a csomagot, és ezt a tényt aláírásával igazolta. Nagy nehezen bevonszolta a szobába, és leült mellé a fotelba. Azon töprengett, milyen szerencsés is valójában, de azt nem tudta eldönteni, hol kezdjen hozzá. Áthívta volna a haverját, de hát nem ér rá, mert ő is megkapta a kormány ajándékát, és azzal van elfoglalva. Izgatottan látott neki a kicsomagolásnak. Alig bontotta meg a vastag papírt, egy kis levélke hullott belőle a földre. Elővette a szemüvegét, és elmélyülten olvasni kezdte a kék boríték tartalmát.

 

Szeretve tisztelt Kovács Úr!

 

Pártunk és kormányunk arra az elhatározásra jutott, hogy egyszer és mindenkorra megoldja a nyugdíjasok problémáját, és ezzel a kis ajándékkal kedveskedik önnek, és társainak. Ezúton közöljük, hogy a nyugdíjalap kimerült, és a továbbiakban nem tudunk nyugdíjat folyósítani. Nagyon reméljük, hogy a nyugdíj nélküli jövő kialakításában segítséget tudunk nyújtani ezzel a tárggyal, amelyet nagy szeretettel nyújtunk most át önnek. Hogy a dolgot ne fogja fel tragikusan, abban segítségére lesz az IKEA legújabb terméke, amely igyekszik sok örömet szerezni az ön számára. Az összerakás egyszerű, mindössze három alkatrészt kell a rajzon látható sorrendben összeszerelni. A szerszámokat a csomagban megtalálja. Sajnáljuk, hogy a teljes folyamatot nem tudjuk finanszírozni, de gondoltuk, így is nagy segítséget nyújthatunk a rászorulóknak.

 

Kovács úr megfordította a cédulát, ahol az összeszerelt tárgy képe volt látható a termék megnevezésével: Lapra szerelt koporsó (ében).

 

 

 

(Budapest, 2016. december)

Legutóbbi módosítás: 2016.12.07. @ 16:53 :: Horváth János
Szerző Horváth János 173 Írás
"Újra kezdeni mindent e világon, - megteremteni, ami nincs sehol, de itt van mindnyájunkban mégis, belőlünk sürgetve dalol, újra hiteti, hogy eljön valami, valamikor, valahol…" (Váci Mihály: Valami nincs sehol) Budapesten születtem, egy Várbeli, háborús sebektől meggyötört bérházban, az ötvenes évek elején. Iskoláimat javarészt Budapesten végeztem, azt a paradicsomi másfél évet kivéve, amikor az általános műveltség megszerzése terén az első lépéseket megtettem, a szentgotthárdi általános iskola padjaiban. Az a másfél év meghatározó számomra, azóta is nosztalgiával gondolok a vidéki évek szabadságára, a Rába parti csavargásokra. A Budapesti Madách Imre Gimnáziumban érettségiztem. Tanáraim nagy hatással voltak rám. Itt sajátítottam el az irodalom szeretetét, és az amatőr színjátszás alapjait, amely később is szerepet játszott, az életem során. A BME Gépész karán szereztem diplomát 1989-ben. Ezt követően gépészmérnök-informatikusként dolgoztam a Medicor Röntgen Rt.-nél, majd egy amerikai multinacionális vállaltnál, a GE-nél, nyugdíjazásomig. Az írással Földes Péter osztálytársam, és barátom biztatására kezdtem foglalkozni, több, mint egy évtizede. Novelláim különböző antológiákban már megjelentek. Első novelláskötetem 2019 elején jelent meg Búcsúlevél nélkül címmel, amely az elmúlt több, mint egy évtized válogatásait tartalmazza.