Serfőző Attila : Zárójelentés

 

Anamnézis:

A betegtől érdemi anamnézis nem nyerhető, ittassága miatt már számtalan alkalommal detoxikáltuk. További osztályos neurológiai kezelést nem ítéltem szükségesnek, viszont a beteg nyugtalan, agresszív, irányíthatatlan volt az alkalmazott medicatio ellenére, így a beteget átvittük a Pszichiátriai Klinikára, nem meghatározott személyiségzavar, alkohol okozta reziduális zavarok diagnózissal. Ismeretlen mennyiségű és minőségű szeszesitalt fogyasztott, viselkedése liberált, kiabál, de az együttműködésről verbálisan meggyőzhető.

 

Pszichés  st.:

 

Tudatállapota éber, részlegesen orientált.

Megjelenése elhanyagolt, ruházata szennyezett.

Viselkedése ellenálló, nem irányítható.

A szemkontaktust kerüli.

Felfogása nehezített. Figyelme nehezebben felkelthető, spontán terelődik.

Megjegyző és megőrző emlékezés együttműködés hiányában korlátozottan vizsgálható.

Gondolkodása alakilag és tartalmilag zavarmentes.

 

 

Nem volt sem rosszabb, se jobb, mint a környékbéli hasonszőrű srácok. A gimnáziumot jó közepessel hagyta maga mögött, hogy ezután nagy lendülettel, a biztosabb megélhetés reményében London irányába repüljön. Számtalan haverja gályázott Anglia szerte, így egész otthonosan mozgott a merőben új pályán. Hamarosan munkát is kapott egy flancos hotel mosodájában. Reggeltől késő estig az alagsorban penészedett. Öt hónap elteltével a monoton zaj és a szennyes véget nem érő áradata felemésztette. Miután a heti apanázsát  kezébe számolták, se szó se beszéd faképnél hagyta, e szebb reményekkel nemigen bíztató odút.

Két hétig még a szobatársai nyakán lógott, s mivel a szájízének megfelelő munkát nem lelt, az utolsó garasain váltott egy „oda” repjegyet, és a legközelebbi géppel hazatántorgott. A szülők örültek is meg nem is, tudniillik a szélesebb rokonság is úgy tudta már, hogy Bálint jól megvetette lábait a ködös Albionban. Nos ezúttal eléggé kínos lesz eléjük állni egy merőben ellentétes verzióval.

Az apja alig-alig állt szóba vele, Bálint csupán a szülői hálószobából kiszüremlett hangfoszlányokból értesült, hogy az öreg puhapöcsnek tartja, s itt az eklatáns példája annak, hogy amióta a kötelező sorkatonai szolgálat megszűnt, a fiához hasonló pudingokkal van tele az ország. Az első adandó alkalommal megmérettetett, s bőven könnyűnek találtatott. A családfő egyfolytában rajta fente a nyelvét, bár a jóságos tekintetű anyja egyre-másra csitítgatta. Az itthoni munkalehetőségek erősen beszűköltek egy mezei érettségivel rendelkező részére. Alkalmanként kőműves mellett segédkezett, ám vékonydongájú lévén, hamar kidőlt a csatasorból.

Mikor már minden veszni látszott, jött a füles, hogy a helyi meteorológiai állomás megfigyelőket vesz fel. Könnyű meló, alig felelősséggel. Biciklivel körbe járja az adott területet, a csapadékmérő edénykék rovátkáinak adatait felviszi egy erre szerkesztett formanyomtatványra, majd a központi állomás bejáratánál elhelyezett gyűjtőurnába dobja. Ugyan a fizetés nem verte a csillagokat sőt, épphogy a minimál bért kapta meg, de legalább így az apai szekálásnak egy ideig vége szakadt.

Történt, hogy a regionális televízió meteorológiai előrejelzését prezentáló joviális kolléga megmakacsolta magát. Sztárallűrjei lettek, amit a vezetőség összesomolyogva még el is tűrt, de mivel naponta a képernyőn szerepel, komoly béremelési követeléssel hozakodott elő. Patthelyzetbe kerültek. Honnan a fenéből akasszanak le sebtében, akár ideiglenesen is, erre a kényes feladatra alkalmas személyt?!

Bálint vékony langaléta termete eddig még csak bosszúságot okozott a gazdájának. A lányok hálószobafalai nem egészen ezt a fazont favorizálják. Csontos arcberendezése sem volt szívdobogtató, vékonyra metszett szája nem igézett meg ez idáig egyetlen hölgyet sem, s mintha a genetika még nem tombolta volna ki magát eléggé, az arca közepére biggyesztett egy penge vékonyságú horgas orrot. Nem mindennapi jelenség volt, az kétségtelen.

Éppen a főépület folyosóján téblábolt, ugyanis a kerékpárját délelőtt meglovasították, s valami jegyzőkönyvféle aláírására kellett várnia, amikor megszólította a médiáért felelős osztály vezetője. A jó szemű fickónak feltűnt a szokatlan fizimiska, s ha ez egy jó fekvésű hanggal párosul, akkor csinál vele egy beállás próbát, majd, ha akkor sem szeppen meg az istenadta, este élesben mehet időjárást jelenteni közvetlenül a hírek után.

Innentől fejlemények villámgyorsasággal követték egymást, hősünk egyik ámulatból a másikba szédült.

Néhány hónap elteltével az esti időjárás-jelentések közkedvelt arcává avanzsálódott, most már a hölgyek is keresték a kegyeit, s ő elegánsan mazsolázott a jobbnál jobb ajánlatok között. A fizetése lényegesen magasabb lett, már a lakásvásárlás gondolata is foglalkoztatta. Néhányan tudni vélték, hogy a különleges ábrázattal áldott időjósra a fővárosi stúdió is szemet vetett. Falunapok arca lett, sőt, egy alkalommal még nótázással is kacérkodott, ám jóakaratú kezek udvariasan elhessegették onnan.

Mint Ikarosznak, néki is megvolt a gyönge pontja. A hírtelen jött ismertséggel nem tudott mit kezdeni.  A csillagok eléréséhez nem volt elég esze, se hite.

Egyre többet látták az éjszakában tökrészegen bolyongani. A sminkes olykor másfél órát is bűvészkedett az erősen másnapos arcon, hogy végre „képernyőkésszé” restaurálódjon. Az állandó ivás felbátorította, a feletteseit fenyegetni kezdete (a befolyásos barátaira hivatkozva), ha nem kapja meg a neki járó tiszteletet, s a karizmatikus személyének járó összeget, bezáratja ezt a vidéki kócerájt. A fővárosba települ, hiszen köztudott, több tévétársaság régesrég tárt karokkal várja odafent.

A „rögtön ítélő bíróság” játszi könnyedséggel döntött a megbódult meteorológus sorsáról. Ezennel nem ijedtek meg, ugyanis a korábbi hibából okulva gondoskodtak tartalék időjósról, hogy ne essenek újra a saját csapdájukba. A biztonságőr határozott mozdulatához nem kellett szótár, Bálint felfogta az utcára penderítetés tényét. Különösebben nem izgatta, hogy momentán munkanélküli lett, kéthavi fizetéssel a zsebében csapott egy görbe estét.

Másnap a hírek után megrökönyödve konstatálta, hogy az új arc egész jól mozog a viharfelhők előtt. Hibátlanul adta le az anyagot, méghozzá egy csöppnyi humort is szőtt a kötelező szövegbe, amitől a blokk sokkal frissebb, élvezetesebb lett.

Celebünk tokától bokáig zsibbadt, majd a vérnyomása szökött az égbe. Vette a telefonját, és sorra hívta azokat, akikről azt gondolta, kihúzzák a pillanatnyi slamasztikából.

Többé-kevésbé mindenki értesült már, hogy a kérészéletű siker csúfos véget ért. A segítségnyújtást szinte egytől egyig a bizonytalan gazdasági helyzetre hivatkozva utasították el.  

 

 

A páciens kijózanodott, viselkedése rendezett. Megvonási tünete nem alakult ki, pszichotikus tünetet, suicidium szándékot nem észlelünk. Jelenlegi állapota további akut pszichiátriai teendőt nem igényel, veszélyeztető állapot nem áll fenn, otthonába bocsátottuk.

 

Legutóbbi módosítás: 2019.08.15. @ 11:31 :: Serfőző Attila
Szerző Serfőző Attila 541 Írás
1960.07.13-án születtem Debrecenben.